Home , Dünya , Avustralya’dan sonra Hindistan ‚üçüncü cinsi‘ tanıdı

Avustralya’dan sonra Hindistan ‚üçüncü cinsi‘ tanıdı

cinslerAHM |15-04-2014 | Hindistan Yüksek Mahkemesi, ne kadın ne de erkek olan, „üçüncü cins“in varlığını tanıdı. Daha önce benzer bir karar Avustralya Yüksek Mahkemesi tarafından alınmıştı.

Hindistanlı hakim K.S. Radhakrishnan, „Transgender’leerin bir üçüncü cins olarak tanınması bir toplumsal veya sağlık sorunu değil, bir insan hakları sorunudur“ dedi.

Mahkeme, Hindistan hükümeti ve eyalet hükümetlerine kendilerini başka bir cinse ait olarak hisseden transgenderlerin „nötr bir üçüncü cins“ olarak belirlenmesi ve sosyal yardımlar ile iş alanında diğer azınlık grupları ile aynı hakları tanıması talimatını verdi.

Hakim Radhakrishnan, „Transgenderler bu ülkenin vatandaşlarıdır ve eğitim hakları ve tüm diğer hakları vardır“ dedi.

Bu karar, 2012’de Laxmi Narayan Tripathi tarafından yapılan başvuru ardından alındı.  Karar ardından mahkeme önünde gazetecilere açıklamada bulunan Tripathi, „İlk kez, bugün, bir Hindistanlı olmaktan gurur duyuyorum“ diye belirtti. Tripathi, „Kız kardeşlerim ve ben, gerçek Hindistanlı olma hissini yaşıyoruz şimdi ve çok gururluyuz çünkü haklarımız Yüksek Mahkeme tarafından tanındı“ diye ekledi.

Hindistan’da aynı mahkeme geçtiğimiz Aralık ayında eşcinselliğin ceza konusu olmaktan çıkarılmasını reddetmişti. Bu ülkede eşcinsellik bir suç olarak kalmaya devam ediyor.

Nisan ayı başında Avustralya Yüksek Mahkemesi de bir kişinin nüfus kaydında nötr bir cins olarak tanınabileceğine karar vermişti.

Almanya ve Nepal, kendi vatandaşlarının pasaportlarındaki „cins“ kategorisine „X“ yazabilmesine izin veriyor.(ANF)