Home , Avrupa , Onbinler Filistin'e Özgürlük Şiarıyla Sokaklardaydı

Onbinler Filistin'e Özgürlük Şiarıyla Sokaklardaydı

filistinyuruyusleriAVRUPA | 04 – 01 – 2009 | Siyonist İsrail’in Gazze seridindeki saldırılarını protesto etmek amacıyla Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde eylemler gerçekleştirildi. Onbinlerce kişinin katıldığı bu eylemlerde, siyonist İsrail’in saldırıları protesto edildi, İsraişl tarafından yapılan katlia lanetlendi. Siyonist İsrail Devletinin Gazze’ye yönelik ağır hava saldırıları yaklaşık bir haftayı aşkın süredir devam ediyor. Yürüyüşlerde Filistin’de ölen çocukların resimleri döviz olarak taşındı. Siyonist İsrail’in Gazze şeridindeki hava saldırısında Gazze sağlık kuruluşunun verdiği bilgiye göre 500’e yakın ölü ve 2300 e yakın yaralı blunmaktadır. Haber yayına hazırlandığı sırada İsrail’in kuşatılan Gazze’ye karadan saldırdığı bildirildi.

Frankfurt

Frankfurt’ta siyonist İsrail’in Gazze seridindeki saldırılarını protesto etmek amacıyla bir eylem gerçekleştirildi. Yaklaşık 10.000 kişinin katıldığı bu eylem Hessen Filistinliler Cemaati tarafından organize edildi. Frankfurt ana istasyonda saat 13:00 de toplanan kalabalık, tarihi Römer alanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün hemen başlangıcında organizasyon görevlileri tarafından, aralarında ATİF, YEK-KOM taraftarlarınında bulunduğu kitlenin bayraklarının açılması ve bildirilerinin dağıtılması engellenmeye calışıldı. Yapılan tartısmalar sonucunda ATİF ve YEK-KOM taraftarları yürüyüşe devam ettiler.

 

ATİK imza kampanyası katılan kitle tarafindan yoğun ilgi gördü. Yine ATİK tarafindan çıkarılan türkce ve almanca bildiriler dağıtıldı. Yürüyüşte sık sık „yaşasın enternasyonal dayanışma!, bebek katili İsrail!, siyonizme karşı omuz omuza!, terörist İsrail!, savasa son! “ vb. arapca ve almanca sloganlar atıldı. Bir eylemci tarafindan Israil bayragi yakılmaya çalışılırken cevresindeki eylemciler tarafindan engellendi. Yürüyüşte Filistin’de ölen çocukların resimleri döviz olarak taşındı. Siyonist İsrail’in Gazze şeridindeki hava saldırısında Gazze sağlık kuruluşunun verdiği bilgiye göre 500’e yakın ölü ve 2300 e yakın yaralı blunmaktadır. Haber yayına hazırlandığı sırada İsrail’in kuşatılan Gazze’ye karadan saldırdığı bildirildi.

Filistin cemaati tarafından düzenlenen etkinliğe ATİF, YDG, ADHK, YEK-KOM, DİDF gibi türkiyeli örgütlerin yanı sıra Sol Parti, Barış Grubu ve AntiFa gibi kurumlar da yürüyüşte yer aldılar.

Den Haag

İsrail’in Filistin halkı üzerine yağdırdığı bombaları protesto etmek ve Filistin halkının mücadelesini desteklemek amacıyla Hollanda’nın Den Haag kentinde çarşamba günü bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılan 3000 kişi canlı bir şekilde Filistin halkının özgürlüğünü talep eden sloganları haykırdı, İsrail siyonizmini lanetledi. Çeşitli Arap örgütlerinin ve Hollanda’lı kurumların yanısıra HTİF de yürüyüşe destek sundu.

31 Aralık Cuma günü gerçekleşen yürüyüş Hollanda Parlemento binasının önünde başlayarak, Amerikan konsolosluğu ve İsrail konsolosluğundan sonra tekrar Parlemento binasının önünde bir mitingle bitirildi. Yoğun bir katılımın olduğu mitinge polis de yoğun güvenlik önlemleri almıştı, ama her türlü provokasyondan da kaçınıldığı gözlemlendi.

HTİF’in yanısıra yürüyüşe ağırlığı Arap devrimcileri ve dini çevreler olmak üzere Filipinler Demokratik Cephesi (NDF), Kızıl Şafak (Rode Morgen), Sosyalist Parti (SP) ve anarşistler katıldı.

Amsterdam

Hollanda’nın başkenti Amsterdamda, İsrailin Gazze’ye yönelik saldırısı beş bin kişinin katılımı ile pretesto edilidi. Cumartesi saat onüçte Amsterdam muzeumplein de kitlelerin alana gelmesiyle başlayan mitingde çeşitli kurumların yaptığı konuşmalarda; İsrail’in katliamcı politikaları kınanarak, saldırıyı derhal durdurulması talep edildi. Yine bazı kurum temsilcilerinin Avrupa’nın bu saldırıya karşı derhal tavır almasını ve İsrail’e yönelik bir yaptırım başlatmasını dile getirdiğinde, toplanan kitleler hep bir ağızdan Avrupa birliğine tepkilerini yuhalayarak dile getirdiler. Hollandalı eski bir parlementerin yaptığı konuşmada; Hollanda hükümetinin bu saldırı karşısındaki duyarsızlığını pretesto ederek Hollanda hükümetini derhal tavır almaya ve “yüzlerce insanın katledilmesine ortak olmayın!“ çağrısında bulundu.

Konuşmalardan sonra yürüyüşe başlandı, Amsterdamın merkezi yerlerinde ve insanların kalabalık olduğu sokaklarda yapılan yürüyüş, yaklaşık olarak iki saat sürdü. Gerek başlangıçta gerekse yürüyüş esnasında gür sloganlar atan kitleler, İsrail’in derhal saldırıyı durdurmasını, katliama son vermesini istediler. Yürüyüş boyunca katil İsrail!, terorist İsrail!, Terorist ABD! sloganları coşkulu bir şekilde haykırıldı. Mitingin başlandığı alana tekrar geri dönülmesiyle birlikte yapılan konuşmalar ve müzik dinletisinden sonra miting bitirildi. Yürüyüşe Ortadoğulu kitlenin yoğun katılım sağladığı ve yoğun bir şekilde de güvenlik önlemleri alınması dikkat çeken noktalardı.

Hollanda Türkiyeli işçiler federasyonu tarafından çıkarılan hollandaca bildirinin dağıtımını yoğun ilgi gördü.

Düsseldorf

Düsseldorf şehrinde İsrail´in Gazze şeridindeki insan katliamı protesto edildi. Saat 12´de Düsseldorf Garı´nın önünde bir araya gelen yaklaşık 6000 gösterici yürüyüşe start verdi. Eyleme katılanların özellikle NRW´de yaşayan Ortadoğu kökenli göçmenlerin olması dikkat çekiciydi. Çeşitli dünya görüşüne sahip olan göstericilerin ortaklaştığı nokta; Sionist İsrail devletinin Gazze´ye yönelik yapmış olduğu katliamı lanetlemekti. ATİK, İLPS ve YDG flamalarının yanı sıra almanca ve türkçe „Yaşasın Filistin Halkının Direnişi“ ATİK imzalı pankart ilgi topladı. 

Stuttgart

Yaklaşık bir hafta boyunca her gün Stuttgart Schloßplatz meydanında yapılan basın açıklamalarına cuma günü yapılan büyük yürüyüsle birlestirildi. Filistinli Kurumların örgütlediği yürüyüşe çok sayıda Türkiyeli ve Alman grupların yanı sıra ATİK, YDG ve ILPS de katıldı. Saat 15:00 civarlarında Stuttgart Lautenschlager sokağında toplanan yaklaşık 1500 kişi yürüyüşe başladı.

Bu alanda türkiye bayraklari açan faşist bir grup ile türkiyeli devrimciler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bunun ardından yürüyüş komitesi kararı üzerine türkiyeli devrimciler yürüyüşün arka kısımlarında flamalari ile yürürken türk bayraklarının ise açılmasına izin verilmedi.

Yürüyüş boyunca İsrail katliamını lanetleyen sloganlar atıldı. Yürüyüşün belli bir noktasında çeşitli provakasyonlara mehil vermemek amacıyla türkiyeli devrimciler yürüyüşten ayrılma kararı aldı. Bunun üzerine kitle miting alanına doğru yürümeye devam etti. Ara Ara kısa süreli gerginliklerden sonra miting alanına gelen kitle burada yapılan açıklamalar ve atılan sloganlarla, eylem sonlandırıldı.

Nürnberg

Siyonist İsrail tarafından gerçekleştirilen katliamı protesto etmek ve Filistin halkının mücadelesini desteklemek için Türkiyeli ve Alman grupların düzenlediği yürüyüş Cumartesi günü carşının en kalabalık olan merkezinde gerçekleşti.

Binin üzerinde kitle tüm dünyada olduğu gibi İsrail ve Amerika karşıtı öfkelerini sokağa taşıdı. Bu dayanışma yürüyüşünde çeşitli milliyetlerden oluşan (Arap, Kürt, Türk, Alman vs.) gruplar ve kişiler tarafından „çocuk, kadın, insan katili İsrail“, „Filistin halkı yalnız değildir“, „Filistin’e özgürlük“, „Yaşasın enternasyonla dayanışma“ şeklinde sloganlar atıldı. Katılımcıların çoğunluğunu oluşturan İslamcı gruplar tarafından ise sık sık tekbir getirilerek „Allah-u Ekber“ sloganı atıldı. Çocuk ve kadın katılımcıların yoğunluğu dikkat çekici düzeydeydi.

Yürüyüşün başlangıcı ve bitiminde Die Linke, SI, Filistin Komitesi ve MLPD adına konuşmalar yapıldı.