Home , Avrupa , Avrupa’da Kadınlar “Rengarenk Bir Dünya” İçin 8 Mart’ta Sokaklardaydılar! – Güncellendi !

Avrupa’da Kadınlar “Rengarenk Bir Dünya” İçin 8 Mart’ta Sokaklardaydılar! – Güncellendi !

HABER MERKEZİ |10.03.2019| Avrupa’da dün kadınlar “Rengarenk bir dünya” için 8 Mart’ta sokaklardaydılar!

ARNHEM

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Hollanda’nın Arnhem şehrinde 10 Mart Pazar günü coşkuyla kutlandı. Dünyada ve Türkiye’de devrim ve demokrasi mücadelesinde başta kadınlar olmak üzere şehit düşenler için yapılan saygı duruşundan sonra Yeni Kadın’ın 8 mart’la ilgili bildirisi okundu. Leyla Güven’in tecritin kaldırılmasıyla ilgili başlattığı Açlık Grevi ve Strasburg başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ve Türkiye’nin çeşitli hapishanelerindeki devrimci ve yurtsever tutsakların Açlık Grevlerine ve bu eylemliliklere destek/katılım konusuna değinildi.

8 Martla ilgili yapılan konuşmadan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı. ATİD (Arnhem Türkiyeli İşçiler Derneği) derneğine bağlı olarak çalışmalarını yürüten Yeni Kadın Korosu sahne aldı. Koro izleyicilere Anadolu’nun türkülerinden bir demet sundu. Yeni Kadın korosunun programından sonra Kenan Sevil marşlarıyla kitleye seslendi. Onur sazı ve sözüyle katılımcılara güzel anlar yaşattı. Son olarak Yeni Kadın Korosunun türküleri eşliğinde halaylar çekilerek etkinlik sonlandırıldı.

NÜRNBERG

Nürnberg’de 8 Mart Yürüyüşü ve ‘Mücadele ve Kadın’ konulu Panel!

8 Mart haftası Nürnberg’de  kadın hareketlerinin değerlendirilmesiyle başladı. 3 Mart’ta yapılan değerlendirmeye SKB ve Frauen Cafe katıldı. İspanya’da CCOO ve OGT gibi 10 sendikanın da destek verdiği Kadın Grevi’ne toplam 5,3 milyon kadın katıldı. Eşit işe eşit Ücret ve Şiddete karşı yapılan Grev, 2018 yılına damgasını vurdu.  Arjantin’den ve İrlanda’dan sonra Şili’de de yüz bin kadının Kürtaj yasağının kaldırılması için yürümesi, Bangladeş ve Hindistan gibi ülkelerde özellikle tekstil işçisi kadınlar arasında öz savunma eylemlerinin artışı kayda değerdi. Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi direnişinin yayılması, Kobane, Rojava’da, v.b. kadınların öz savunmada deneyim kazanması da kadınlar açısından 2018’e damgasını vuran belli başlı kazanımlar olduğu vurgulandı.

Her yıl 8 Mart platformunun düzenlediği yürüyüş, bu yıl ‘Kadınlar Durursa Hayat Durur’ şiarıyla başladı. Bütün dünyada yükselen Kadın Grevi yürüyüşün ana temasını oluşturdu. Önümüzdeki yılda daha kitlesel bir Kadın Grevi’nin örgütlenmesi amaçlanıyor. Katılım geçen yıla oranla iki katına yakın olduğu gözlemlendi. Bu yıl Nürnberg belediyesi, kiliseler, sendikalar ve Sol Parti( Die Linke) ayrı bir eylem örgütlediler. İki eylem Hall Platzda karşılaştı ve karşılıklı iyi dileklerde bulunuldu.

Panel: Eylemden sonra Nürnberg Alevi Kültür Merkezinin düzenlediği ‘Mücadele ve Kadın’ konulu Panele katılındı. Moderatörlüğünü Nürnberg AKM’nin yaptığı panele panelist olarak Yeni Kadın Nürnberg temsilcisi ve Mannheim Halk Meclisi Girişimi temsilcisi katıldı. Yeni kadın temsilcisi konuşmasında ağırlıklı olarak Avrupa’da yükselen Irkçılık ve kadınlar üzerindeki etkilerinden bahsetti. Nürnberg’deki ırkçı eylemler ve bunlara karşı yapılanlar üzerine konuşuldu. Diğer panelist kadının ilkel komünal toplumdan günümüze geçirdiği aşamalar, Çin ve Ekim devrimlerinin kadın haklarının her ülkeye yayılması ve kabul görmesini hızlandıran etkileri üzerine konuştu. Katılanların aktif katılımıyla panel oldukça canlı ve uzun sürdü.

 

LONDRA

Londra’da Binlerce Kadın 8 Mart’ı Kutladı! İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kadın cinsiyetçiliğe, şiddete, ayrımcılığa, ötekileştirilmeye, ırkçılığa ve faşizme karşı 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutladı.

İngiltere’de faaliyet yürüten Türkiyeli ve Kürdistanlı kadın kurumları Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği, Roj Woman, Sol Star, Alxas-Kom Kadın Komisyonu, Kürecikli Kadınlar, Kırkısraklı Kadınlar ve Tilkili Kadınlar tarafından kurulan 8 Mart Kadın Platformu tarafından 8 Mart günü göçmenlerin yoğun yaşadığı Wood Green Kütüphanesinin önünde sokak etkinliği gerçekleşti. İki saat süren etkinlikte kadınlara yönelik şiddeti kınayan sloganlar atıldı. Zılgıt ve halaylar eşliğinde kadın dayanışması sergilendi. Platform tarafından okunan yazıda kadın grevlerine ve Leyla Güven öncülüğünde gerçekleşen açlık grevlerine değinildi.

Million Women Rise

Şehir merkezinde feminist kadınlar tarafından örgütlenen “Million Women Rise” eylemine binlerce kadın katılırken, Türkiyeli ve Kürdistanlı kadınlar da yerini aldılar. “Güç kadınlarda” ve “Kadına yönelik şiddete dur de” sloganları seslendirildi, ıslıklar atıldı. Eylem, bitiş noktasında konuşmalarla sonlandırıldı.

FRANKFURT

Frankfurt’ta binlerce kadın tek yürek oldu. “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir; Dokunamazsın/ız“ sloganını hep bir ağızdan attılar.

Saat 15.30’da Kaisersack/ Hauptbahnhof’ta buluşan kadınlar, bileşenleri arasında Yeni Kadın’ın da olduğu değişik kadın örgütlerinin oluşturduğu 8 Mart Kadın Platformu organizasyonu ile 3 saati aşkın süren bir yürüyüşte ‚Birlikte Daha Güçlüyüz‘ dediler. 8 Mart’ın tatil günü olması talebi başta olmak üzere, polis yasalarına, kürtaj hakkında bilgi alma hakkının yasaklanmasına, erkek egemen hiyerarşiye, sosyal hak gasplarına, ırkçılığa, yükselen faşizme, savaşlara, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığa ve şiddete karşı, Türkiye ve T. Kürdistanı’ndaki zindanlarda süren açlık grevleri ve ölüm oruçlarının durdurulmasına yönelik konuşmaların da yapıldığı yürüyüş boyunca, sık sık sloganlar atıldı, müzik eşliğinde danslar yapıldı. Enternasyonal bir renklilikte geçen yürüyüşte Yeni Kadın da konuşma yaparak, taleplerini dile getirdi, zindanlardaki direnişi Leyla Güven şahsında selamlayarak, direnen tüm kadınlar onurumuzdur mesajını verdi.

HEIDELBERG

Almanya’nın Heidelberg şehrinde 8 Mart eylemi saat 17.00’de belediye kütüphanesi önünde  başladı. Eyleme katılanlar selamlandıktan sonra, 8 Mart’ın tarihçesi de aktarılan bir açılış konuşması yapıldı. Başlangıç mitinginin ilk konuşmacısı olarak Yeni Kadın Mannheim adına bir aktivist, Avrupa’da yükselen ırkçılık ve buna paralel olarak kadınlara ve LGBTİ+‘lara yönelik artan şiddete dikkat çekti. Bu şiddete karşı natrans, trans, interseksüel, lezbiyen ve heteroseksüel kadınların da ortak mücadeleyi örgütlemesi gerektiğini vurguladı.

Yeni Kadın Mannheim üyeleri eyleme önlük, döviz, pankart ve flamaları ile görsel olarak görkemli bir şekilde katıldılar. Dağıttıkları el ilanları ilgiyle karşılandı. Yürüyüş; Poststraße üzerinden merkezi Bismarckplatz meydanına gelindiğinde bir miting gerçekleştirildi. Ardından Hauptstraße üzerinden üniversite meydanında eylem sonlandırıldı. Mitingler de; AIHD (Anti faşist inisyatif Heidelberg), SDS (Sol Parti’nin üniversite örgütlenmesi), DGB Hochschulgruppe (Alman Sendikalar Birliği’nin üniversite grubu), feministisches Netzwerk (feminist ağ) gibi birçok kurum kadın mücadelesine ilişkin konuşmalar gerçekleştirdiler. Eylem boyunca sık sık sloganlar atıldı, ayrıca eylemde yer alan Zamba Grubu da eyleme ayrı bir renk kattı.

HANNOVER

Frauenverband Courage, Yeni Kadın, MLPD ve İranlı göçmen örgütlerin ortaklaşa örgütledikleri 8 Mart eylemi için, Hannover Tren Gar’ı karşısında saat 15:30’da toplanıldı. Kadın örgütlerinin flamaları ve gündeme ilişkin taşınan dövizler alanı gökkuşağı görünümüne büründürmüştü.  Mitingte serbest kürsü olarak uygulanan mikrofon konuşmalarında kadınlar öfkelerini ve isyanlarını dile getirdiler.

Kapitalist sistemin kadınları nasıl sömürdüğü, kadınların eşit işe eşit ücret talebine kayıtsız kalındığı ve Almanya’da üretim alanlarında kadınların %23 daha az ücret aldığı vurgulandı. Ayrıca İran ve diğer ülkelerde kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcı politikalar, kadın cinayetleri, mobbing vb. konular anlatıldı ve bunlara karşı tüm emekçi kadınlar mücadelede ortaklaşmaya çağrıldı. Miting boyunca Farsça, Kürtçe, Türkçe, Almanca devrimci şarkılar söylendi. Kitlelerin ilgi gösterdiği miting süresince her katılımcı örgüt, kendi bildirilerini kitlelere ulaştırdı. Bu eylemden sonra Yeni Kadın, Nav-Dem’in örgütlediği kadın yürüyüşüne de katıldı.

DUISBURG

SKB, MLPD, die Linke, Courage, Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi tarafından örgütlenen miting 15:00’da Duisburg Hbf önünden başladı. Kitle “Jin, Jiyan, Azadi”, “My body my choice”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganlarıyla miting alanına coşkulu bir şekilde giriş yaptı. Yeni Kadın ve ATİK de eyleme destekçi olarak katılım sağlarken kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından eylem halaylarla devam etti. Saat 17:00’da dünyanın her yerinde kadınlarla dayanışmak için 1 dakikalık ses çıkarma eylemi yapıldı. Soğuk havaya rağmen miting alanında açılan stantlara ilgi yoğundu. Son olarak kadınlar sloganlarla, şarkılarla, halaylarla eylemi bitirdiler.

STUTTGART

Stuttgart’ta devrimci, demokratik yerli – göçmen kadın kurum ve örgütlerinin oluşturdukları ‘’Frauenbündnis (Kadın Platformu)’’in yaptığı çağrı sonucu, 8 Mart’ta binler Stuttgart’ta düzenlenen miting ve yürüyüşe katıldı.

Yeni Kadın, SKB, ADKH, TJK, Courage, MLPD, Zusammen Kämpfen gibi yerli ve göçmen demokratik kadın örgütleri yaptıkları çağrı ile saat 16:30’da Stuttgart Schlossplatz’da bir araya geldiler. Burada 8 Mart’ın kapitalist sistem tarafından anlamsızlaştırıldığına yönelik konuşmalar yapıldı. Yeni Kadın tarafından yapılan konuşmada Avrupa’da yükselen ırkçılığa, faşizan yasa ve saldırılara karşı renga renk bir dünya için sürdürülen mücadelenin önemine değinilirken, bu mücadelenin geliştirilmesi ve büyütülmesi gerektiği vurgulandı.

Saat 18:30 itibari ile 2000’i aşkın katılımcı ile yürüyüşe geçildi. Stuttgart şehir merkezinde coşkulu bir şekilde gerçekleştirilen yürüyüşün ilk ara mitingi Rotebühlplatz’da yapıldı. Saat 20.00’ye doğru yürüyüş korteji Marktplatz’a ulaşırken türküler ve halaylar ile 8 Mart Etkinlikleri sonlandırıldı.

HAMBURG

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Hamburg’ta tüm gün süren eylemliliklerle kutlandı. Hamburg’ta faaliyet yürüten Kadın kurumlarının ortak çağrısıyla bugün erken saatlerden itibaren eylemler başladı.

8 Mart’ın heryerde resmi tatil olması talebiyle bugün grev günü olarak ele alındı ve  aralarında Yeni Kadın’ında yer aldığı Kadın kurumlarının çağrısıyla gerçekleştirildi. Etkinlik saat 12.00’de çeşitli aktiviteler ve mitingle başladı. Saat 16.00’da yürüyüşle devam eden eylem, Hamburg Eyalet Parlamentosu ( Rathaus) önünden başlayarak merkezi Tren istasyonunun arkasında Jungfernstieg bölgesinde kapanış konuşmaları ve muzik dinletisi ile sonlandırıldı.

Yeni Kadın Hamburg komitesinin merkezi bildirilerini dağıttığı eylem, binlerce katılımcının sloganlarıyla oldukça coşkulu geçti.

GÖTEBORG

İsveç’in birçok kentinde selamlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü; Stockholm, Göteborg, Malmö  e Uppsala’da kitlesel katılımla gerçekleşti.

Göteborg’taki mitinge 8 Mart Komitesi’nin çağrısıyla katılan birçok kurumla birlikte ATİK üye ve taraftarları’da katıldılar. Binlerce katılımcı, kadınların isyanlarını, öfkelerini hep birlikte haykırdılar. 8 Mart Komitesi ve davetli konuşmacıların ardından sahneye çıkan Feminist Koro marşlarıyla kitleyi coşturdu. Kadınların özenle hazırlandıkları miting, başarılı ve sorunsuz bir şekilde sona erdi.

LİNZ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Oberösterreich Linz şehrinde yerli ve göçmen birçok kadın örgütü tarafından ortak gerçekleştirilen eylemle kutlandı. Eylemde kadınları öfke ve isyanlarını attıkları coşkulu sloganlarla dile getirdiler. Kurumların yaptıkları konuşmalardan sonra coşkulu sloganlar eşliğinde eylem sona erdi.

VİYANA

Viyana’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, bir çok kurumun katıldığı iki ayrı yürüyüş gerçekleşti. Yeni Kadın her iki yürüyüşte de yer aldı. Yapılan konuşmalar, atılan sloganlarla yürüyüşler oldukça coşkulu geçtiği gözlemlendi. Yeni Kadın tarafından 300’ün üzerinde bildiri dağıtıldı.

ULM

Ulm Demokratik Kadın Platformu olarak dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile miting düzenlendi. Geçen yıllara oranla katılımın daha yüksek olduğu gözlemlenirken kadın örgütlerinin olumlu çalışmaları sokağa yansıdı. Yeni Kadın olarakta konuşma yapılırken teslim alma politikalarına karşı kadınlar tarafından her dönem içinden geçilen sürece uygun politika, mücadele yöntemleri ve direniş biçimleri üreterek mücadelenin sürdürüldüğü vurgulandı.