Home , Avrupa , Avrupa’da Efrin Eylemleri

Avrupa’da Efrin Eylemleri

Avrupa |24.03.2018| Bir çok kesim tarafından 24 Mart’ın Efrin günü ilan edilmesi sonrası Avrupa’da yapılan eylemlerle Efrin direnişi selamlanırken, TC devletinin işgali kınandı, Alman devletinin desteği teşhir edildi.

Avrupa’da parlamenter, hukukçu, akademisyen, kadın örgütleri temsilcilerinin, aydın ve yazarların çağrısı ile faşist Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal saldırılarına karşı 24 Mart Dünya Efrin Günü olarak ilan edilmesi üzerine Avrupa`nın bir çok şehrinde eylemler düzenlendi. Eylemlerden biride Almanya`nın başkenti Berlin`de gerçekleştirildi.

Yürüyüş eylemi için Navdem-Berlin`in çağrısı ile  kitle saat 17:00`da Hallesches-Tor meydanında toplanarak, Berlin-Potsdamerplatz alanına doğru yürüyüşe geçti. Eyleme Partizan ve ATIK kurumlarıda bayrakları ile katılarak dayanışmada bulundular.

Hemen yanı başındaki Rojova devrimi ve onun yarattığı demokratik örgütlenme biçimini ve özyönetimi kendi için tehdit olarak gören Türk faşist devleti, “Kürt koridoru” bahanesine sığınarak devrimle ayağa doğrulan Efrin’i dünyanın gözleri önünde günlerce havadan ve karadan bombalar, füzeler ve topçu atışlarıyla vurduktan sonra, Kürt halkının 59 günlük büyük bir direnişin ardından Efrin şehrine girmişti. Dini gerici çeteler ve Türk faşist güçleri tarafından çepeçevre kuşatılan Efrin, güçlerin eşit olmadığı bir saldırı ve işgal harekatı, yüzlerce sivilin ölmesine yüzlercesinin de yaralanmasıyla kan ve acı içinde savaşın dehşet bir tablosunu sunarak bu günlere geldi.

Bir yandan Rus emperyalistlerinin alçakça açık ihaneti, öte yandan ABD’nin  başlangıçta Kuzey Sınır Gücü türünden söylemleri  ve akabinde bundan geri durması  ve sonradan Efrin’deki YPG güçleri uluslararası koalisyonun bir parçası değil türünden alttan alta kışkırtma ve akabindeki “yatıştırma politikası” ve nihayet hareketin kendisine değil, kapsamı ve sınırlarına yaptığı vurgu, faşist Türk devletini  cesaretlendirmiş ve pervasız hale getirmiştir. Hele hele Suriye hükümetinin “güçten düşürme politikası” gereği yaptığı açıklamaların arkasında durmak istememesi Türk devletinin saldırganlığını cesaretlendirmiş ve bundan güç alan Erdoğan-Saray hükümeti için Uluslararası hukuk kendi çıkarları üzerinden paçavra haline gelmiştir.

Yürüyüş boyunca coşkunun hiç düşmediği eylemde, tüm kitle Almanya hükümetine ve faşist TC devletine, Rojava devrimi üzerinden Kürt halkının elde ettiği kazanımların bölgedeki emperyalist oyunların aleti haline getirilmesine izin verilmeyeceklerini, Türk hakim sınıflarının büyük güç şovenizmi Kürt ulusal güçlerinin ve bölgenin her milliyetten emekçi halkının birleşik ve örgütlü devrimci-demokrat barikatı karşısında çürük bir ağaç gövdesi gibi parçalanmaktan geri kalmayacağını bir kez daha haykırdı.

Strazburg

“Dünya Efrin Günü” ve Newroz’u kutlama amacıyla Strazburg’da yürüyüş ve miting düzenlendi. Katılımın ve çoşkunun yüksek olduğu eylemde Partizan ve ATİK taraftarlarıda yeraldılar. Saat 14.00 te Place de Gare’dan başlayan yürüyüşte Efrin’le dayanışma sloganlarının yanısıra Newroz sloganları da atıldı. Yürüyüşün bitirilmesine yakın bir anda sivil bir faşist tarafından provakasyon yaratılmaya çalışıldı. Kitlenin müdahalesi sırasında bir Partizan taraftarı polis tarafından zor kullanılarak müdaheleye maruz kaldı. Gözaltına almakla tehdit edilen Partizan taraftarını kitle tekrar korteje alarak, olası gözaltıyı engellemiş oldu. Yürüyüşün sonunda bir miting düzenlendi. “İşgale Karşı Efrin’le Dayanışma Kolektifi” adına bir konuşma gerçekleştirildi. Fransız kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından, yakılan Newroz ateşi ile müzikal bölüme geçildi. Eylem bu bölümün ardından bitirildi.

İsveç

İsveç’in başkenti Stockholm’de Efrin Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla Norra Bantorget meydanında bir araya gelen kitle devrim de demokrası şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuna geçti. Saygı duruşunun ardından başta İsveç NÇDK adına yapılan konuşmanın ardından Sol Parti ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi başkanları birer konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmalarında Türkiye’ye karşı boykot çağrılarının yanısıra Efrin işgalinin hukuksal boyutu da teşhir edildi.

Yapılan konuşmaların ardından biraraya gelen binlerce devrimci, demokrat, ilerici kitleler İsveç Parlamentosu’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık faşizmi ve işgali kınayan, Efrin ve Rojava ile dayanışmayı dillendiren sloganlar atıldı. Parlamento’ya varıldığında tekrar milletvekilleri ve KNK adına konuşmalar gerçekleştirildi. Eylem yapılan konuşmaların ardından atılan sloganlarla son buldu.

Frankfurt

Frankfurt Ede Bese Platformu tarafından düzenlenen dayanışma etkinliği miting ve yürüyüş şeklinde gerçekleşti. Kent merkezi olan Hauptwache’de biraraya gelen 3 bini aşkın kitle, TÜrk devletinin işgalini kınarken, Alman devletinin işgale olan desteğini teşhir etti. Yapılan konuşmalarda sık sık Alman Devletinin TC’ye büyük destek sunduğu, içerde devrimci-demokrat ve yurtseverlere yönelik baskıları arttırdığı vurgulanırken, tüm kesimlerin saldırılara karşı dayanışma içinde olması gerektiği belirtildi. Willy-Brand meydanına gelen kitle burada yapılan konuşmalardan sonra dağıldı.

 

Londra

Dünya Afrin Günü ilan edilen 24 Mart’ta Londra’da yürüyüş düzenlendi. Birçok farklı kurumdan 1000 kişinin katıldığı yürüyüşe 15 Mart’ta Afrin’de Türk savaş uçaklarının bombardımanında şehit düşen İngiliz asıllı YPJ savaşçısı Anna Campbell’in annesi, babası ve kardeşleri de katıldı. ‘İngiliz Hükümeti, Anna’yı eve getirin’ pankartı arkasında yürüyen aile yürüyüş bitiminde konuşma yaptılar. Anna’nın babası Dirk Campbell ‘Bu yürüyüşte verilmek istenen mesaj, Anna’nın eve gelebilmesi için Afrin’de ateşkes ilan edilmesi içindir. Anna Rojava’da şehit düşen 14. Enternasyonalist savaşçıydı, fakat bu çok önemli değil, önemli olan orada şehit düşen binlerce Kürt evladıdır. Benim yaptığım bu konuşmadan sonra Anna’nın na’şının buraya getirilmesi daha da zorlaşacak biliyorum ama önemli olan Anna’nın naaşı değil, onun mücadelesini verdiği Rojava’da yaratılmak istenen modeldir. Sizi destekliyorum, mücadelenizi de destekliyorum’ dedi.