Anasayfa , Haberler , Temel Demirer Bir Kez Daha, “Yeni” Yargıç Önünde: Biz De Yanındayız!

Temel Demirer Bir Kez Daha, “Yeni” Yargıç Önünde: Biz De Yanındayız!

ANKARA | 02 – 03 – 2010 | Yazar Temel Demirer, bir yılı aşkın süredir yargılanmakta olduğu kötü şöhretli “Türklüğe hakaret”/TCK 301davasının duruşması için, önümüzdeki 17 Mart (2010) günü saat 09.30’da Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bir kez daha hâkim karşısına çıkıyor.

Hatırlanacağı üzere Temel Demirer Hrant Dink’in katledilmesinin ardından Ankara’da düzenlenen bir protesto gösterisinde yaptığı konuşmada “Hrant’ın katili devlettir” dediği için hakkında TCK 301. maddeden dava açılmıştı. 301. maddeye ilişkin davaları Adalet Bakanlığı iznine bağlayan değişikliğin ardından, altında Adalet eski Bakanı Mehmet Ali Şahin’in de imzası bulunan “sanığın suçlu olduğu kanaati hasıl olmuştur” ibareli bir izinle dava, yeniden ele alınan ilk dava olmuş, bu olayın yarattığı tartışma ortamında Mehmet Ali Şahin, “Ben Devletime ‘katil’ dedirtmem!” sözleriyle davada taraf olduğunu açık biçimde ortaya koymuştu.

Demirer ve avukatları Bakanlık kararı ve Bakanını ifadelerini gerekçe göstererek Yargıtay’a müracaat ettiler. 2. Asliye Ceza’da görülen davanın yargıcı, savunmanın Yargıtay kararını bekleme talebini haklı bularak duruşmaları sürekli ertelemekteydi.

Ancak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yargıcı değişti. Yeni yargıcın duruşmanın seyri konusunda nasıl bir tutum izleyeceği bilinmiyor.

Bu arada Hrant’ın katledilmesinden bu yana ortaya dökülen olgu ve belgeler, devletin “güvenlik” güçlerinin cinayette nasıl suskun bir suçortaklığı ve onay içerisinde olduklarını bolca sergiledi. Yargının Hrant’ın öldürülmesinde rol alan güvenlik güçlerini sürekli aklarken, katiller ve işbirlikçileri cezaevinde başgöz edilir ve hepimizle alay edercesine “infaz memuru” olabilmek için sınavlara sokulurken, cinayette Devlet’in rolünü sorgulayanlar için peşpeşe davalar açılması, onların fiilî katillerden daha uzun süreli ceza istemiyle yargılanması, “açılım”, “demokratikleşme” söylemlerinin kofluğunu gözler önüne seriyor.

Davası yeni yargıçla birlikte kritik bir evreye giren Temel Demirer’in yanında olmak, bugün daha da büyük önem kazanıyor. Bu ülkede yargı eliyle gerçekleştirilen hukuk katliamına “Hayır!” diyen ortak vicdanımızın sesini yükseltmeli, “suçlu”nun suçu dile getiren değil, işleyen olduğunu duruşmadaki varlığımızla haykırmalıyız.

HAYDİ TEMEL DEMİRER İLE DAYANIŞMAYA!

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi

Tarih: 17 Mart 2010, saat: 09:30

Yer: Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi

Temel Demirer için başlatılmış olan uluslararası imza kampanyası için link:

Web sitesine BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.