Home , Avrupa , Avrupa Lubunya İnisiyatifinden 700. Haftada Cumartesi Anneleri İçin Açıklama

Avrupa Lubunya İnisiyatifinden 700. Haftada Cumartesi Anneleri İçin Açıklama

Avrupa Lubunya İnisiyatifinin Cumartesi Annelerinin 700. Haftası İçin Yayınladığı Açıklamayı Haber Değeri Taşıdığı İçin Aynen Yayınlıyoruz.

Açıklama şöyle

Cumartesi Anneleri bugün 700. kez kaybedilen çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin akıbetini sormak amacıyla bir araya geliyor.

İlk kez 27 Mayıs 1995’te gözaltında işkenceyle öldürülen öğretmen Hasan Ocak’ın ailesi, hak savunucularıyla birlikte Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapmıştı. Ardından her cumartesi günü bir araya gelmeye başlayan kayıp yakınları devlet eliyle kaybedilen çocuklarından, eşlerinden ve kardeşlerinden haber alabilmek için bir araya gelmeye ve hesap sormaya devam etti.
Bugün 700. haftasına ulaşan eylemleri “Kaybolmadı inancım, eksilmedi acım” şiarı ile dünyanın çeşitli yerlerinde eşzamanlı eylemlerle destekleniyor. Bulunduğumuz her alanda bu eylemlere katılarak, devlet eliyle kaybedilen ve buna rağmen faili meçhul denilerek yok sayılmaya çalışılan bütün herkesin hesabını sorma çağrısı yapıyoruz.

Cumartesi Anneleri 1995-1999 yıllarında her Cumartesi saat 12:00’de „Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler yargılansın“ talebiyle Galatasaray Lisesi önünde oturdular. 15 Ağustos 1998’de başlayan ve 7 ay kesintisiz süren güvenlik güçlerinin saldırılarıyla her cumartesi katılımcılar gözaltına alındılar ancak mücadelelerinden vazgeçmediler. 13 Mart 1999’da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verilse de başka biçimlerde eylemler sürdü. 10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009’da Cumartesi oturmaları yeniden başladı ve 700. haftasına ulaşarak kesintisiz olarak devam ediyor.

Avrupa Lubunya İnisiyatifi olarak bulunduğumuz her yerde yapılan eylemlere katılıyor, Cumartesi Annelerinin acısına ve adalet arayışına ortak oluyoruz.