Anasayfa , Avrupa , Avrupa Konseyi Önünde Süresiz Oturma Eylemi

Avrupa Konseyi Önünde Süresiz Oturma Eylemi

Strazburg|23.10.2017| Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT), Abdullah Öcalan’ın güvenlik ve sağlık durumu ile ilgili duyarsız duruşunu protesto etme amacıyla Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi önünde süresiz oturma eylemi başlatıldı. Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E) tarafından organize edilen eyleme, çeşitli kitle örgütleri destek verdiler.

Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM), Kürdistan Ulusal Meclisi (KNK), Barış İçin Akademisyenler, İmralı Heyeti adına Hatip Dicle, Kongra-Gel, Goran Hareketi, Partiya İslamiya Kürdistan, Savaşa ve Diktatörlüğe Karşı Avrupa Barış Forumu, Avrupa Ezilen Göçmenler Federasyonu (Aveg-KON), ESP, Şengal Ezidi Meclisi, Ciwaka İslamiya Kürdistan, Şehit aileleri ve Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) gibi kurumların yanısıra HDP Milletvekilleri, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer, Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret, Avukat Mahmut Şakar’da konsey önünde hazır bulundular.

Kurumlar adına yapılan konuşmalarda, Abdullah Öcalan’ın durumu ile ilgili kaygılar dile getirilirken İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) mutlak suretle İmralı’yı ziyaret etmesi gerektiği belirtildi. Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) adına Eşbaşkan Zeynep Çalışkan, Rakka’nın özgürleştirilmesini selamlayarak, TKP/ML TİKKO Rojava Komutanı Nubar Ozanyan ve Birleşik Özgürlük Güçleri Komutanı Ulaş Adalı şahsında tüm devrim şehitlerini anarak konuşmasına başladı. Türkiye ve T. Kürdistanı’nda OHAL ile doruğa çıkan devlet terörüne dikkat çekti. KHK’larla ilerici/aydın akademisyenleri, gazeteceleri görevden alma, tutuklamaların olanca hızıyla devam ettiğini söyleyen Çalışkan, Kürt Ulusuna ve onun siyasal temsilcilerine yönelik saldırganlığın devam ettiğini belirtti. HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tüm tutuklu bulunan HDP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarına desteklerini iletti.

Türkiye ve T. Kürdistanı’nda bulunan cezaevlerinde artan saldırıların Tek Tİp Elbise saldırısı ile boyutlandığını anlatan Çalışkan, devrimci-sosyalist basının yasaklandığı, kitapların yakıldığı, hücre cezalarının arttırıldığı, çıplak aramaların dayatıldığı bir cezaevi gerçekleğinin olduğunu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ında 18 yıldır İmralı’da tecritte tutulduğunu söyledi. Öcalan’ın uzun bir süredir ailesi ve avukatları ile görüştürülmemesinin haklı kaygılara neden olduğunu belirtti. Sağlığı ve güvenliği ile ilgili tatmin edici bir açıklamanın yapılmasının ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin biran önce İmralı’ya gitmesi gerektiğinin tüm demokratik kurumların ortak talebi olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemi başlatılırken, oluşturulan bir heyet Avrupa Konseyi binasına giderek Konsey ve CPT yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, CPT yetkililerin sorun ile ilgilendiklerini belirttikleri söylendi. Heyet ise sonuç alınana kadar oturma eyleminin devam edeceğini belirtti.