Home , Avrupa , Amsterdam’da SlutWalk (Kaltak Yürüyüşü) yapıldı

Amsterdam’da SlutWalk (Kaltak Yürüyüşü) yapıldı

AMSTERDAM | 11 – 06 – 2011 | Dünyanın çeşitli ülkelerine yayılarak devam eden SlutWalk (Kaltak Yürüyüşü); 4 Haziran 2011 Cumartesi günü de Hollanda’nın Amsterdam şehrinde, saat 16.00’da Westermarkt / Homomonument önünde; 1000’e yakın katılımcıyla yapıldı.

Farklı kimliklerin olduğu ve kadına yönelik cinsel şiddeti teşhir eden rengârenk ‘açık’ giysilerin giyildiği yürüyüşte; “Biz kaltak değiliz”, “Biz köle değiliz”, “Kendi vücudumuzun sahibiyiz/ patronuyuz”. “Bedenimiz Meta değil“  gibi sloganlar atıldı ve dövizler taşındı. Amsterdam’da yapılan bu yürüyüşe, Yeni Kadın ve SKB’ de bayraklarıyla katılarak destek verdiler.

Kadınlar cinsel tacizden kurtulmak istiyorsa, kaltak gibi giyinmemeli.” Bu cümle, Toronto Emniyet Müdürlüğü’nden Michael Sangguinnetti adında polis memuruna ait.

Dekolte giyinenin tecavüze uğraması sürpriz değil.” Evet, bu cümle de, Toronto polisinin söylemi üzerinden çok geçmeden Türkiye’den: Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Orhan Çeker’den geldi. Bu görüşlerle bir kez daha anlaşıldı ki dünyanın her köşesinde cinsiyetçi erkek egemen bakış açısı aynı. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen bu görüşlerde göstermiştir ki, kadınlar ‘aşağı’ bir cins olarak görülmekte ve her türlü şiddet reva görülmektedir. Ancak durum değişmiştir ve kadınlar bu söylemlerin karşısında sessiz kalmamışlardır.

24 Ocak 2011 günü Toronto York Üniversitesi’nde yapılan; “Cinsel Suçlar, Tacizden Kaçınma Yöntemleri, Emniyet Güçlerinin Bu Suçlarla Mücadelesi” panelinde Toronto Emniyet Müdürlüğü adına konuşmacı olan Michael Sangguinnetti; “Kadınlar cinsel tacizden kurtulmak istiyorsa, kaltak gibi giyinmemeli” sözlerinden sonra ilk tepki Toronto Üniversitesi kadın öğrencilerinden oluşan 40 kişilik bir gruptan geldi.

Toronto Emniyet Binası’nın önünde yapılan eylemin ardından beklenen özür geldi. Ancak bununla kalmadı protestolar. 4 Nisan’da üniversite kampüsünde yapılacak eylemin çağrısına 3000’den fazla öğrenci katıldı. Eylemin adını SlutWalk (Kaltak Yürüyüşü) olarak belirlediler. (Yeni Kadın)