Home , Avrupa , AvEG-Kon 6. Kongresi tamamlandı

AvEG-Kon 6. Kongresi tamamlandı

aveg-kon-2AvEG-Kon, 6. Kongresi’ni Almanya’nın Leverkusen şehrinde gerçekleştirdi. Yapılan tartışmalarla, kadın iradesinin konfederasyon ve bağlı tüm kurumlarda etkinleştirilmesi kararı alındı. Yönetimde yüzde 40 kota uygulanması karar bağlandı. Kongre’de, katliamın 7. ayı dolayısıyla Suruç şehitleri de anıldı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu’nun (AvEG-Kon) 6. Kongresi tamamlandı.
Leverkusen’da gerçekleştirilen kongrenin 2. günü, NAVDEM adına yapılan konuşma ile başladı. Kongrenin selamlandığı konuşmada, Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dikkat çekildi. HDK’nin Avrupa’da yapacağı çalışmanın önemine vurgu yapılarak, ırkçı, gerici yasalara karşı ortak mücadelenin büyütülmesi gerektiğinin altı çizildi. ATİK, SYKP ve diğer kurumlar gönderdikleri mesajla AvEG-Kon kongresini selamladı.
AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk, perpesktif tartışmasına ilişkin sunum yaptı. Çalışmanın kitleselleştirilmesinin önemine dikkat çeken Selçuk, “Yereller güçlü değilse, kitlelerle temas kuracak siyasi tarzı geliştiremesek, siyasi çalışmamızı da kitlelerle buluşturamayız” dedi.
Konfederasyon ve federasyonların çalışmayı koordine etme, politika üretme ve buna ilişkin çalışmaları örgütlemekle yükümlü olduğunu belirten Selçuk, “Merkezi kurumların yerel dernekleri denetleme, çözümler için yön gösterme, dinamik ilişkilenme gereksinimin önemlidir” dedi. Yerel çalışma alanlarına daha fazla emek verilmesi gerektiği hatırlatan Selçuk “Söz, eylem ve hareket birliği, birbirlerinin pratiklerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi bizi geliştirilecek yöntemlerdir” diye kaydetti.
Kadın, gençlik, sınıf çalışması başta olmak üzere tüm çalışma alanlarının bir birini tamamlayan ve besleyen şekilde çalışması gerektiğine işaret eden Selçuk, “Yabancılaşmaya, kurumları içe döndüren, kitlelerden uzaklaştıran anlayışlardan ve pratiklerden uzak durulması gerektiği, araçlar ve yöntemlerin uygunluğu kitlelerin verdiği yanıtla ölçülmeli” şeklinde konuştu.
Selçuk’un konuşmasının ardından katılımcılar konuya ilişkin fikirlerini söyledi, tartışmalar yaptı.
Tüzükte yapılacak değişikliklere ilişkin tartışmalar yapıldı. Sosyalist Kadınlar Birliği’nin (SKB) sunduğu öneriler kabul edildi. Buna göre, delege seçimlerinde yüzde 40 oranında kadın kotası uygulanması, yönetim kurullarının belirlenmesinde eşit temsiliyet ilkesine göre üyelerin belirlenmesi kararı alındı. Ayrıca, önümüzdeki dönemler için ise kotanın 50’ye çıkarılması hedefi konuldu. Kadın-erkek eşitliği temelinde konfederasyon ve bağlı olan derneklerde eş başkanlık sisteminin uygulanması da karara bağlandı.

Tartışmaların ardından AvEG-Kon’un yeni yönetimi belirlendi.