Anasayfa , Avrupa , ATİNA'da Bu Yıl Farklı 1 Mayıs

ATİNA'da Bu Yıl Farklı 1 Mayıs

ATİNA | 03 – 05 – 2010 | Ekonomik kriz gölgesinde gerçekleştirilen 1 Mayıs eylemleri, geçen yıllara oranla daha kitlesel kutlandı. Onbinlerce ekemçinin katıldığı eylemler üç ayrı noktada gerçekleştirildi. Aralarında YKP(M-L)’ nin de olduğu devrimci parti ve örgütler, Müze önünde toplanırken, işçi sendikaları ve memur sendikaları konfederasyonları GSEE ve ADED Klavtmonos meydanında toplandılar.

Diğer bir toplanma alanı ise revizyonist parti YKP (Yunanistan “Komünist” Partisi) tarafından Sindagma meydanında oldu. Konfederasyonlar kriz içinde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalrını geçen yıl olduğu gibi bu yılda konserle geçiştirmeye çalışırken, Y”K”P ise ayrı eylem yapma tavrını bu yılda değiştirmedi.

Devrimci örgütlerin sendika şubeleri ile birlikte yaptıkları eylemde 1 Mayıs’ın ruhuna yakışır bir tavır ortaya koydu. Binlerce kişi Birleşik 1 Mayıs Plartformuna katılarak hem kemer sıkma politikalarına hem de sendika ağalarının uzlaşmacı tutumlarına tepkilerini ortaya koydu. Saat 11:00’da toplanmaya başlayan kitle, bir kaç saat sonra yürüyüşe geçti. Eylem boyunca, kemer sıkma politkaları, IMF ve AB protesto edildi. Üniversite öğrenci dernekleri de kitlesel katılarak eyleme destek verdiler.

Yürüyüş boyunca, pek çok noktada çatışmalar yaşandı. Çatışmalar sonucu bazı eylemciler hafif yaralandı. şuana kadar edinilen bilgilere göre yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bir kaçının tutuklandığı da belirtilmekte. Yunanistan, 1 Mayıs’ın kitleselliğinin ardından önümüzdeki haftaya yapılacak olan grevlere hazırlanmakta. 4-5 Mayıs’ta öğretmenler greve giderken, 5 Mayıs’ta ise işçi ve memur sendikaları genel greve gidecekler.