Home , Avrupa , Atina hükümeti neo-nazi partiye karşı önlemlerini artırıyor

Atina hükümeti neo-nazi partiye karşı önlemlerini artırıyor

images1ATINA | 02 – 11 – 2013 | Yunanistan hükümeti aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’ne karşı harekete geçme sözü verdi. Aşırı sağcı ırkçı parti, göçmenlere karşı yapılan onlarca saldırıdan sorumlu tutuluyor.

Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisi üyelerinin Eylül ayında Atina’da 34 yaşındaki bir genci bıçaklayarak öldürmesi ardından hükümet üzerindeki baskılar arttı. Saldırıları protesto etmek ve hükümetin harekete geçmesini sağlamak için ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendi.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras geçen hafta uyarılarda bulunarak Altın Şafak Partisi’ni „Naziler“ olarak değerlendirmiş ve suç işlemlerine izin vermeyeceklerini söylemişti. Samaras, “Demokrasinin kurucusu olan ülkemizin temellerini yıkmasına izin vermeyecektir“ dedi.

Altın Şafak Partisi lideri Nikolaos Michaloliakos kendilerine yönelik suçları reddederek hükümeti kendilerini karalamakla suçladı.

Neo-nazi partinin 2012 seçimlerinde yüzde 7 oy alarak ülkenin üçüncü büyük partisi olması Yunanistan’da büyük yankı uyandırmıştı. Partinin seçim kampanyası göçmen karşıtlığına dayalıydı. Ancak parti, Nazi yanlısı olduklarını reddediyor.

Ocak ayında Avrupa Konseyi’nin dönüşümlü olan başkanlığına Yunanistan geçecek. Uzmanlara göre bu nedenle hükümet, aşırı siyasi gruplarla mücadele edebileceğini göstermek zorunda.