Anasayfa , ATİK , ATİK: “Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi Yalnız Değildir!”

ATİK: “Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi Yalnız Değildir!”

ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) Genel Konseyi ve AHM (ATİK Haber Merkezi) tarafından Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi, Gün Matbaa baskını ve basına yönelik tüm saldırılara karşı dayanışma için hazırlanan kınama yazısını aynen yayınlıyoruz.

Kınama yazısı şöyle;

ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ;

ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ GAZETESİ YALNIZ DEĞİLDİR!

Türkiye’de tüm muhalif güçlere yönelik baskılar, gözaltılar, tutuklamalar, her geçen gün hız kazanarak artmakta, ülke adeta bir açık hava hapishanesine dönüştürülmekte… Bu baskı ve saldırılardan başta Kürt Ulusu ve devrimciler olmak üzere, tüm muhalif kesim payına düşeni fazlasıyla alırken, bu paydan nemalananların önünde aydın/ilerici/devrimci gazeteciler, öğrenciler, akademisyenler gelmekte…

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun (TGDP) belirlemesine göre; 16 Mart 2018 tarihi itibariyle Türkiye hapishanelerinde 212 gazeteci bulunmakta. Bu rakam dünya genelinde tutuklu gazetecilerle karşılaştırıldığın da; Türkiye’nin bu konu da açık ara önde olduğu görülmekte. Türkiye gerçekliğinde bu anti demokratik uygulamalara hergün bir yenisinin eklenmesi ise, neredeyse günlük yaşamın rutin bir parçası haline gelmiş durumunda…

27 Mart’ı 28 Mart’a bağlayan gece, saat 00.30’da Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İstanbul Beyoğlu ilçesinde bulunan merkez binası ve gazetenin basımının yapıldığı matbaaya özel harekât polisi tarafından gerçekleştirilen baskında binaların aranması sabahın erken saatlerine kadar sürmüş, gazeteye ve matbaaya kayyum atanmış ve bazı çalışanlar gözaltına alınmıştır.

Gazetenin merkez binasına sabah saatlerinde giden avukatlara, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) gelen bir görevli; “Engin Basın Yayın San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde çıkan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne ve gazetenin basımının yapıldığı Gün Matbaacılık Reklâm Film Basın Yayın Tanıtım San. Tic. Şti’ye kayyum atandığını, ancak konuya ilişkin herhangi bir bilgi veremeyeceğini” söyleyerek TMSF’den bilgi alınabileceğini belirtmiştir.

Avukatlar, TMSF ile yaptıkları görüşmede ise, “yetkili bir kişinin kayyum olarak gazete ve matbaaya gönderildiği” bilgisine ulaşmıştırlar. Aynı zamanda hem gazetenin hem de matbaanın bazı çalışanlarının gözaltına alındığı öğrenilirken, gözaltına alınanların kimler olduğu ve kaç kişi oldukları konusunda bilgi alınamamıştır.

Bu saldırı ve gözaltılar ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. T.C. Devlet’i, tıpkı 1 Mayıs vb. günlerin öncelerinde olduğu gibi Newroz öncesinde de sürek avına çıkmış, yaptığı gözaltılarda da gazetecileri hedef tahtasına oturtmuş, Jin News Ankara Muhabiri Duygu Erol’un da aralarında bulunduğu bir çok gazeteci gözaltına alındıklarında tehditler eşliğinde muhbirlik dayatmalarına maruz kalmıştılar.

ATİK ve AHM olarak, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ne ve Gün Matbaa’ya gerçekleştirilen baskını şiddetle kınıyor, özgür basının ve muhabirlerinin susturulamayacağını, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin yalnız olmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz. Tüm bu baskıların Efrin ve devamındaki operasyonları meşrulaştırmak hedefini güttüğünün farkındayız. Ancak; Hitler faşizmi döneminde Almanya’da, faşist Kenan Evren öncülüğündeki 12 Eylül döneminde Türkiye’de kitapları, gazeteleri yasaklama, yakarak imha etme, sahiplerine yönelik ağır cezalar verme vb. baskılar nasıl demokrasi ve özgürlük mücadelesini büyüttüyse, bugün de demokrasi ve özgürlük mücadelesi cephesini sıklaştırarak güçlendireceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

· Baskılar ve yasaklar meşru mücadelemizi engelleyemez!

· Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaa Yalnız Değildir!