Anasayfa , ATİK , ATİK: “Belarus Polonya Sınırında Mülteciler Açlıktan ve Soğuktan Ölüyorlar!”

ATİK: “Belarus Polonya Sınırında Mülteciler Açlıktan ve Soğuktan Ölüyorlar!”

Belarus Polonya Sınırında Mülteciler Açlıktan ve Soğuktan Ölüyorlar!

GÖÇ YOLLARI AÇILSIN!

Belarus Polonya sınırında binlerce mülteci Avrupa’ya gelmek için beklemektedir. Basının ve uluslararası yardım kuruluşlarının belirlemelerine göre, onbinlerce mülteci, bu sınır kapılarına yığılmıştır. Belerus üzerinden Polonya’ya ve oradan da Avrupa’ya gelmek için yola çıkan mülteciler, Polonya devleti tarafından durdurulmuş olup içeri bırakılmamaktadır. Mültecilere karşı adeta savaş ilan eden Polonya hükümeti, sınırları tel örgülerle kapatarak, yaklaşık 12 bin askeri sınır kapılarına yığmıştır. Aynı şekilde mültecilerin olası geçiş yolu olarak kullanabilecekleri Litvanya da, sınır kapılarını kapatmış durumdadır.

Uluslararası Mültecilerle Dayanışma Kurumları’nın yaptığı açıklamalara göre; onlarca mültecinin açlıktın, soğuktan ve bunun sonucu doğan hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir. Özellikle Belarus sınır kapısında yığılan mültecilerin durumundan sağlıklı bir haber alınamamaktadır. Fakat alınan bilgilere göre onlarca insan hayatını kaybetmişken, eğer müdahale edilmezse yüzlercesinin daha hayatını kaybedeceği kesindir.

Siz orada olduğunuz için mülteciler burada!

Her yıl milyonlarca insan; savaşlardan, açlıktan, yoksulluktan, çevre ve iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklıktan kaynaklı, yaşadığı ülkeleri terk etmek zorunda kalmaktadır. Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan, Myanmar, Irak, Türkiye ve Afrika’nın bir çok ülkesi başta olmak üzere, güncel rakamlara göre 82 milyonu geçkin insan, ülkesini terk edip mülteci olarak her hangi bir ülkede yaşamaktadır. Bunların yüzde 42’si 18 yaş altında olan çocuklardan oluşmaktadır.

Ülkeleri işgal edilmiş, savaş ve şiddete maruz kalmış insanlar, istedikleri ülkelere gidip iltica etmeleri mümkün olmadığından dolayı, kaçak yollardan geçmek zorunda kalmaktadırlar. Bugün binlerce mültecinin Belarus Polonya sınırında maruz kaldıkları gibi, her yıl binlerce insan sınırları aşıp Avrupa’ya gelmek isterken, göç yollarında hayatını kaybetmektedir. Akdeniz’de 2014’ten, 2021’in ilk yarısına kadar, yaklaşık 23 bin insan boğularak hayatını kaybetmiştir. Bu sadece tespit edilen bilgidir.

Mültecilik uluslararası bir haktır, sınırlarla engellenemez!

Polonya sınırında güncel yaşanan engellemeler, uluslararası insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır. Mültecilik hakkı insan hakkıdır ve her insan yaşam alanı daraldığında başka bir ülkeye gidip iltica edebilir. Bu hak, sınırlara tel örgüler çekilerek, güvenlik güçlerini ve faşist Nazi çetelerini sınırlara yığarak engellenemez. Polonya devleti Belarus sınırına onbinlerce asker ve güvenlik gücü yığarak mültecilerin geçişini engellemeye çalışırken, faşist Neo-Nazi grupları da sınırlara çetelerini yığarak, mültecilere saldırmaktadırlar. Bu saldırılarda, içinde çocukların da olduğu onlarca insanın yaralandığı, yaşamını yitirdiği haberleri gelmektedir.

Demokratik güçlere çağrı!

Polonya Belarus sınırında tutulan mültecilerin hayatını kurtarmak için, demokratik güçler olarak acilen harekete geçmeliyiz. Avrupa’daki yerli ve göçmen toplumsal muhalif güçleri ortak hareket etmeye, yerellerden merkeze doğru ortak kampanyalar örgütleyerek, Polonya sınırındaki göçmenlerin sesi olmaya çağırıyoruz. Avrupa ülkelerinin üç maymunu oynamalarına karşı, sokaklarda mültecilerin taleplerini haykırarak, ortak mücadeleyi büyütmeliyiz.

Mültecilik Hakkı İnsan Hakkıdır, Tel Örgülerle Engellenemez, Sınırları Açın!

Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu

 

Almanca Dövizler