Home , Haberler , UFUK BERDAN | Şimdi „hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için“ olma zamanı!

UFUK BERDAN | Şimdi „hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için“ olma zamanı!

Şimdi „hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için“ olma zamanı!

Ufuk Berdan..

Corona krizi istisnasız hepimizi bir şekilde etkiliyor… Bu kriz olağanüstü dönemlerin olağanüstü önlem gerektirdiği tarihin ender dönemleridir. Hepimiz bu salgının yıkıcı etkisi, yıkımsal sonuçları ve gerçeklerle yüzleşerek ona karşı mücadele edeceğiz. Bu yüzden uygun bir anektod var onu hatırlatayım istedim.

Hani şu ünlü yunan filozof  „Sinoplu Diyojen“ var ya. Ak sakallı ve özel mülkiyet karşıtı bu bilge insan, maddi fakirliği ruhi zenginlik olarak gören ve bu felsefeye göre de  yaşayan birisiymiş. Bu Diyojen köy köy gezer ve bir seyyar filozof olarak insanları eğitirmiş. Hani şu bir fıçı içinde yaşarken ve güneşlenirken, ona bilgisi karşılığında zenginlik bahşetmek isteyen Roma kralı Sezar’a „gölge etme başka ihsan istemez“ diyerek kafa tutan adam.

İşte bu adam bir gün, köy köy şehir şehir gezerken, yolda bir çocuğu pınar başında avuç ile şu içerken görür. Ve sürekli yanında taşıdığı tek özel mülkiyeti olan ırbıka bakar, sonra çocuğa ve yeniden ırbıka dönerek, “sana da ihtiyacım yokmuş” der ve çocuğa verir.

Yani diyeceğim o ki, hisseden kıssa; şimdi tam Diyojen felsefesiyle yaşama zamanı. ihtiyacımız kadar alalım. Lütfen bir çokları gibi tüketim ve stoklama budalası olmayalım. Alışverişlerde abartmayalım ve gerçekten daha acil ihtiyacı olanları düşünelim. En zorunlu ihtiyaçları karşılamakta yetinelim. Şimdi dayanışmanın, devrimci dayanışmanın tam zamanı. Bizi bu Corona zilleti den kurarak tek yol kendimiz ve çevremiz için mümkün olduğunca hijyenik olma, sosyal ortamları azaltma, pratikte üretken olma ve yüksek toplumsal  sorumluluk bilinciyle devrimci dayanışma zamanı. Şimdi „hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için“ olma zamanı.