Home , Haberler , Anonymous saldırıya geçti ! Çok sayıda banka sistemi çöktü!

Anonymous saldırıya geçti ! Çok sayıda banka sistemi çöktü!

Türkiye’nin son 10 gündür ‘tarihin en yoğun siber saldırısı‘yla karşı karşıya olduğu, bu nedenle birçok banka ve devlet kurumunun websitesine ve mobil uygulamalarına erişim sağlanamadığı belirtildi.

 

anonymous2

 

14 Aralık’tan bu yana süren siber saldırıların arkasında Ankara ile Moskova arasındaki ‘uçak krizi‘nden dolayı Rus hackerler olduğu iddia edilmişti. Ancak uluslararası hacker grubu Anonymous, ‘IŞİD’e destek verdiği ve örgütle petrol ticareti yaptığı‘ iddiası nedeniyle dün Türkiye’ye savaş açtığını duyurmuş ve siber saldırıları üstlenmişti.

Türkiye’nin internetteki imzası olan ‘tr‘ ile biten bütün internet sitelerine yönelik siber saldırılardan devlet kurumlarının yanı sıra bugün de bankalar ve noterler etkilendi.

Başta Garanti, Akbank, Ziraat ve İş Bankası olmak üzere birçok bankanın websitesi, mobil uygulamaları, POS cihazları ve ATM’si belli sürelerle devredışı kaldı. Noter sistemi de çöktü.

‘Boruya kapasiteden fazla basınçta su gönderiliyor’

BBC’den Rengin Arslan’ın haberine göre bilişim uzmanı Dağhan Uzgur, siber saldırıları “Bir su borusu düşünün, onun taşıyacağı kapasiteden fazla basınçta su gönderirseniz, ya boru patlar ya akış durur” diye açıkladı.

HaberTürk’e konuşan bir bankanın yetkilisi ise “Şu an için bir şey söylemek mümkün değil. Söz konusu erişim sıkıntısıyla ilgili çalışmalara devam ediyoruz. En kısa zamanda açıklamada bulunacağız” dedi.

Bakan, ODTÜ’yü suçladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yurtdışı kaynaklı olan ve menşei tam olarak bilinemeyen saldırının 14 Aralık’tan itibaren etkili olduğunu, hemen karşı önlemlerin devreye alındığını söyledi.

Bakan Yıldırım, saldırının esas olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından işletilmekte olan ‘nick.tr‘ adlı Türkiye’deki bütün ‘.tr‘ uzantılı web adreslerinin yönetildiği DNS sunucularını hedef aldığını belirterek,“Sunucuyu ODTÜ işletiyor ama mesele bir ulusal güvenlik meselesi, bu çeşit saldırılara karşı gerekli önlemlere sahip olunmalı” dedi.

ODTÜ’deki sunucuyu BTK bünyesine almak istediklerini ancak ODTÜ’nün vermediğini belirterek “Hatta bize dava açtılar. Peki, kalsın ama önlemler konusunda ortak hareket edebilmeli, böyle saldırı anlarında işbirliği yapabilmeliyiz en azından. Bu saldırıda gördük ki ODTÜ yeterli önlemi almamış. Artık böyle saldırılar gündelik hayatın parçası haline geliyor; her an her yerden saldırı yapılabilir. O yüzden önlemlerimizi de sürekli almalı, sürekli güvenlik seviyemizi yüksek tutmalıyız. Konu çok ciddi” diye konuştu.

ODTÜ: Gerekli önlemleri aldık

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ise siber saldırılara ilişkin, Yıldırım’a yanıt vererek “Uluslararası literatüre geçecek düzeyde bir siber saldırı yaşandı. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Alan Adı Yönetimi sistemi, saldırı öncesinde ve saldırı sırasında uluslararası güvenlik standartları ne gerektiriyorsa, gerekli önlem ve işlemlerin hepsini fazlasıyla yerine getirdi” diye konuştu.

‘Bankalarınıza saldıracağız, devlet kurumlarına ait siteleri çökerteceğiz’

Anonymous, dün yayınladığı videoda saldırıları üstlenerek “Türkiye, hem petrol alarak, hem de savaşçıları tedavi ederek IŞİD’e destek oluyor. Türkiye lideri Erdoğan’ın, IŞİD’e daha fazla yardım etmesini kabul etmeyeceğiz. Türk hükümetine sesleniyoruz; IŞİD’i desteklemekten vazgeçmezseniz, internetinize ve bankalarınıza saldırmaya devam edeceğiz ve devlet kurumlarına ait siteleri çökerteceğiz” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: diken.com.tr