Home , Haberler , Anayasa Mahkemesi Akademisyenlerin Tutukluluğuna Yapılan İtirazı Red Etti

Anayasa Mahkemesi Akademisyenlerin Tutukluluğuna Yapılan İtirazı Red Etti

Türkiye|28.06.2017|Anayasa Mahkemesi akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın tutukluğuna yapılan itirazı reddetti.KHK ile işten çıkarılmalarının ardından işlerini geri almak için açlık grevi yaparken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tahliye için AYM’ye yaptığı başvuru reddedildi. Kararda, “Sağlık hizmetleri sağlanan başvurucuların Ceza İnfaz Kurumunda tutulmalarının; yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturduğuna dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirir bir durum bulunmadığı sonucuna ulaşmıştır” denildi.Faşist T.c ’nin artan baskıları ve zindanlardaki tutsaklara yönelik politikaları da can alıcı bir noktada durmaktadır.

AYM başvurusunda, Özakça’nın 24 kilo; Gülmen’in 12 kilo kaybettiği, yapılan başvuruda tansiyon ve nabızda düşme, baş ağrısı, midede yanma, kas ağrıları, yürümede güçlük, ağız içi yarası, ışığa ve sese hassasiyet yaşadıklarını belirterek tutukluluk hâllerinin hayati risk oluşturduğu belirtilmesine karşın mahkeme cezaevi koşullarının yeterli olduğunu savundu. Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan ve Özakça ve Gülmen’in cezaevinde bulunmalarının yaşam süresini kısaltıcı bir etkisinin bulunduğuna ilişkin raporunda yer aldığı başvuruya karşın, “bilgilerin tedbir talebini sağlıklı bir şekilde karara bağlamaya yeterli nitelikte olmadığını” gözeterek cezaevine yaşanan süreci sordu. Özakça için Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na, Gülmen için de Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yazılan yazı yazıldı.

Öte yandan çeşitli parti milletvekilleri ve aydınların açlık grevi eylemine son verme çağrılarına da yayınlanan mektupta dile getiren Akademisyenler Özakça ve Gülmen kararlı olduklarını bir kez daha deklere etti.