Anasayfa , Haberler , Anadolu Kervanı’nın Ankara Önlerindeki Bekleyişi Sürüyor!

Anadolu Kervanı’nın Ankara Önlerindeki Bekleyişi Sürüyor!

TÜRKİYE | 31 – 05 – 2011 | Anadolu Kervanı, ”Anadoluyu Vermiyeciğiz” sloganıyla Anadolu’nun dört bir yanından yola çıkarak geçen hafta Ankara önlerinde buluştular. Ama Ankara’ya girişlerine Ankara Valiliğince izin verilmedi. Önleri yüzlerce polisle kesildi. Kervan 1 haftadır Gölbaşı’nda kurdukları çadır kentlerde direnişini ve bekleyişini sürdürüyor..

Anadolu’nun çeşitli alanlarındaki doğa katliamlarına dur demek için bir araya gelen Anadolu Kervanı, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden 11 kervan olarak Nisan ayı başlarında yola çıktılar. Her bir kervan yüzlerce kilometre yol yürüyerek Ankara’ya ulaşmış. Ankara’ya girişlerine izin verilmeyince de Onlar da Ankara önlerinde çadır kent kurarak beklemeye karar vermişler. Bekleyişleri bugün 8. gününde…

Kervan üyeleri 4-5 Haziran’da yapmayı planladıkları ”Yaşam İçin Direniş” sloganlı etkinliğe herkesi davet ediyorlar.

Ne istiyorlar?

Anadolu Kervanı’nın üyeleri, taleplerini ‘Büyük Anadolu Yürüyüşü Manifestosu’nda dile getirmişti. http://vermeyoz.net/ sitesinden yayımlanan taleplerden bazıları özetle şöyle:

1- Doğayı bir meta olarak gören kalkınma modeli terk edilmeli, ‘doğa anamızın yaşama hakkı’ anayasal güvence altına alınmalı.

2- Her insan doğduğu yerde doyabilmeli. Büyük kentlere göçü engelleyecek ve geleneksel yaşamı destekleyecek düzenlemeler yapılmalı.

3- Kırsal yaşamımızı, kültürel mirasımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi tehdit eden hidroelektrik santral ve baraj projeleri durdurulsun.

4- Ormanlarımızın yok olmasının önünü açacak 2B yasal düzenlemeleri derhal geri çekilmeli, ormanların özelleştirilmesine son verilmeli.

5- Koruma,tarım alanlarını ve canlı yaşamını dikkate almayan madencilik faaliyetleri durdurulmalı, bunların maden ruhsatları iptal edilmeli.

6- Yanlış tarım politikaları terk edilmeli; tüm tarımsal faaliyetlerde doğanın dengesigözetilmeli, doğru yerde doğru ürün ilkesi benimsenmeli.

7- Canlı yaşamını tehdit eden hibrit tohumların, GDO’lu ürünlerin, üretimde kullanılan her türlü kimyasal maddenin kullanımı durdurulmalı.

8- Bu topraklarda yaşamış uygarlıklardan günümüze miras kalan nice kültürel zenginliğimizi tehdit eden projeler derhal durdurulmalı.

9- Otoyol, köprü ve konut projeleri durdurulmalı, karbon salınımını azaltacak demiryolu ulaşımı geliştirilmeli ve yaygınlaştırmalı.

10- Doğaya verdikleri zarar tartışılmaz olan termik santrallar ve gündemdki nükleer santral yatırımları derhal durdurulmalı.