Home , Haberler , Amed NEWROZ'da Bir Başkaydı

Amed NEWROZ'da Bir Başkaydı

AMED | 21 – 03 – 2011 | Newroz Bayramı nedeniyle tüm gözlerin çevrildiği Amed’de, Newroz kutlaması için sabahın erken saatlerinden itibaren sokağa çıkan her renk ve sesten yüzbinlerce binlerce kişi Newroz Meydanı’na aktı. Sarı, kırmızı, yeşil renklere bürünen kentin değişik mahallelerinden hareket eden on binler, yürüyerek ve araclarla alana ulaştı.  Kırmızı, sarı, yeşil renklerle süslenen ve Türkçe ve Kürtçe „Newroz pîroz be“ yazılı araçlarla gruplar halinde Newroz Alanı’na gitmeye başladı. Yer yer ateşlerin yakıldığı kentte kadın, çocuk, yaşlı yediden yetmişe herkes yöresel kıyafetleriyle Diyarbakır sokaklarını renk cümbüşüne çevirdi.

Kent Merkezinde Kimse Kalmadı

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri ve KCK bayraklarıyla alana yürüyen kitle sık sık, „Newroza te pîroz be ey Serok Apo“, „Bijî Serok Apo“, „PKK halktır halk burada“ şeklinde sloganlar attı. Yoğun kitle akışı dolayısıyla Newroz Parkı’na giden yol trafiğe kapanırken, araçlardan inenler kortejler halinde Yenihal kavşağında toplandı. Newroz alanına binlerce kişinin akını sürerken tamamen boşalan kent sessizliğe büründü. Miting dolayısıyla Urfa yolu trafiğe kapanırken, araçlar uzun süre trafikte kaldı. Havaalanı Caddesi, Kantar kavşağında da trafik sıkıştı.

Newroz programı demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir protokolde yöresel kıyafetleriyle  yerlerini aldılar.

Kutlamanın açılış konuşmasını yapan Newroz Tertip Komitesi , Newroz’un direniş olduğunu belirterek, halkın Newroz’unu kutladı.
Tertip konuşmasının ardından, kutlama Koma Nergizên Botan grubunun müzik dinletisi ile devam etti. Amed Newroz’u birçok ilden farklı olarak ulusal ve uluslar arası alanda da ilgi çekiyor. Bu yıl da Almanya, Avusturya, Hollanda, İngiltere, İsviçre, ABD ve Fransa gibi birçok ülkeden onlarca parlamenter, DKÖ, STÖ temsilcisi kente geldi.

Sahne NEWROZ‘a Yaraşır Şekilde  Süslenmişti

Alanda bulunan sahnenin soluna 15 Şubat’ı protesto etmek için bedenini ateşe veren Mustafa Malçok, sağına da trafik kazasında yaşamını yitiren Kürt siyasetçiler Cihan Deniz ile Hüsnü Ablay’ın dev posterleri yer alırken, hemen üstte de Rahşan Demirel, Zekiye Alkan, Şirin Elem Hulu ve Hüseyin Xizrî’nin posterleri yer aliyordu. Alan yeşil sarı kırmızı flama, balonlar ve BDP bayrakları ile süslenirken biri yeşil, biri sarı ve diğeri kırmızı olmak üzere „Newroz pîroz be!“ yazılı balonlar dikkat çekiyordu. Sahne duvarına „Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî“ yazısı bulunurken, sahnenin hemen arkasında da „Netewe demokratik, komara demokratik, xweseriya demokratik“ yazılı dev Newroz afişi yer alıyordu.

Alanın 2 kilometre dışında çok sayıda polis görevlendirilirken, helikopterler sabahın erken saatlerinde alanın üzerinden uçuyordu.
Amed Newroz’unda konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun diyalogla çözümünü istediklerini belirterek, „Kürt halkı özgürlük ve barış yolunu ortaya çıkarmış. Önümüzde önemli olanaklar duruyor. Olanakları Barışa çevirebiliriz. Gelin Kürtlerin ve Kürt Halk Önderi’nin elini tutun“ çağrısında bulundu.

Newroz’un Kürtlerin yüreğinde önemli bir yer tuttuğuna değinen Türk, „Newroz onurdur, başkaldırıdır. 2011 Newroz’u Kürt sorununun çözüm Newroz’u olacak. 2600 yıl önce Demirci Kawa zulme karşı ateş yakmış. O zamandan beri kutlanıyor ve bu mücadele devam ediyor. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan 21 Mart’ta üç dört kibritle bedenini ateşe vererek Newroz ateşini halkın özgürlüğü ve onuru için yaktı. Mazlum Doğan’ın bedeninde yanan ateşlerle bugün her alanda Newroz ateşi yükseliyor“ dedi.

„Kürtler İradelerini Gösterdiler; Demokratik Özerklik“

Diyarbakır Newroz’unda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Şırnak ve Bingöl’de yürütülen operasyonlara sert tepki göstererek operasyonlar sonucu yaşamını yitiren HPG gerillalarının „Newroz şehidi“ olduğunu ifade etti. Yaklaşan seçimlere de dikkat çeken Kışanak, “Amed 12 Haziran’da yapılacak seçimini bugün yaptı. Zaferini ilan etti” dedi.
Emperyalist saldırganlığı kınayan Kışanak, başka halklara özgürlük diyeceksin, ama Kürtleri görmezden geleceksin. Bu bir  celişki değilmi dedi. Libyaya yapılan saldırıyı kınayarak, Libya  halkı kendisi Demokrasiyi getirecektır. Kadafinin iktidarı halka bırakması gerektiğini  söyledi.

AKP nin secimlerde sandığa  gömüleceğini söyledi. Kürt halkının demokratik mücadelede ısrarlı olduğunu ancak kimilerinin tasfiye hesapları yaptığını hatırlatan Kışanak, „Eğer birileri tasfiye hesabı yapıyorsa ona en büyük cevabı da Amed halkı verdi. Bu halkı tasfiye etmeye kimin gücü yeter. Kürt halkı çözüm önerilerini her gün meydanlarda haykırıyor“ dedi.

Küerlerin İstemleri

2011 yılının Newroz meydanlarından başlayarak çözüm yılı olacağını kaydeden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: „Biz kendimize, halkımıza, direniş ruhuna, özgürlük sevdasına güveniyoruz. Ve inanıyoruz ki 2011 yılı barış ve kardeşlik, demokratik bir anayasayı yapma yılı olacaktır. Buradan Türk, Kürt halkına her bir ferdine çağrıda bulunuyoruz. Tüm  güçler demokratik anayasa yapım sürecinde kenetlenmelidir. Demokratik Özerkliği inşa etmenin süreci geldi. Kürt halkı kendi kimliği ile yaşamak istiyor. Demokratik anayasa Kürt halkının kimliğini güvenceye almalı. Yine Kürt halkı anadillerinde eğitim istiyor. Türkiye’deki tüm anadillerin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Hayatın her alanında kendi dilimizi konuşmak istiyoruz. Demokratik bir anayasa anadil hakkını da güvence altına almalı. Üçüncü talebimiz Demokratik anayasada olmazsa olmaz talebimiz öz yönetim hakkımızdır. Bu halk kendi kendini yönetmelidir vesayetçi sistem sona ermelidir. Demokratik Özerklik Türkiye’nin de kurtuluşudur. Demokratik Cumhuriyet ancak Demokratik Özerklikle ve Demokratik Özerk Kürdistanla mümkündür. Tüm demokrasi güçleri bu talepler etrafında kenetlenmeli ve demokratik bir anayasa yazarak artık tekçi zihniyeti tarihin çöplüğüne atmalı. Merhaba Demokratik Cumhuriyet, merhaba Demokratik Özerklik, merhaba Demokratik Özerk Kürdistan. Tüm Türkiye halkına ve demokrasi güçlerine çağrımız var. Amed’in sesini artık Trabzon, Edirne, Çanakkale duysun istiyoruz. Biz artık uzattığımız barış elini tutacak
Türk halkı istiyoruz. Demokratik Cumhuriyete yürümek istiyoruz, barış ve kardeşliği tesis etmek istiyoruz. Ortak vatanda demokratik ulus esprisiyle yaşamaya hazırız siz de hazır mısınız ey Türkiye halkı.“ dedi

Kültürel Etkkinlikler Kısa Tutuldu

Diyarbakırdaki Newroz kutlamasının ardından Kürt sorununun çözümü için Koşuyolu Parkı’nda kurulan „Demokratik Çözüm Çadırı“na doğru yüz binlerce kişinin katılımı ile „Özgürlük yürüyüşü“ adı altında yürüyüş başladı. Yürüyüş bir  kac alanda durudurulmaya calışıldıysada Kitlenin yoğun luğu göz önüne alınarak Güvenlik güçleri geri cekildi. Koşu yoluna gelindiğinde  ise yollar Güvenlik güçleri tarafından kesildi. Fakat Parktaki Demokrasi cadıurlarına ulaşılmıştı. Yapılan pazarlıkarla yürüyüşün devamına karar verildi. Güvenlik güçleri ise yürüyüşü yaptırmayacaklarını ve  kitlelerin dağılmasını istediler. Ancak kitle kararlıydı. Bunu gören Polis yürüyüşe gaz ve tazyikli sularala saldırdı. Bu saldırıyla Polisle catışan gençler, daha sonrasında Demokrasi çadırına yöneldiler.
Uzun süren catışmadan sonra yürüyüş  Demokrasi cadırlarına yakın alanda bitirildi. (AHM Amed’den bildirdi)

[nggallery id=2]