Anasayfa , Avrupa , Almanya’da uyarı grevi

Almanya’da uyarı grevi

almanya-uyari-greviALMANYA | 16 – 05 – 2013 | Almanya‘da metal ve elektonik sektörlerinde bu yılın nisan ayının sonunda başlayan TİS (Toplu İş Sözleşmesi) görüşmelerinin tıkanmasının sonucunda uyarı grevleri patlak verdi.

Uyarı grevlerinin ilk gününde Almanya genelinde yaklaşık 100 işletmede,  50 bin metall işçisi  katıldı. Açıklama yapan IG Metall Başkanı Berthold Huber,Uyarı grevlerinin ilkinde Almanya genelinde işçilerin güçlü katılımı ile işverenlerin önerisine nasıl bakıldığı gösterildi: öneri yetmez, IG Metall olarak anlaşmayı olanaklı kılacak bir öneri bekliyor. Bundan dolayı baskı yapmaya devam edeceğiz“ dedi.

İlk eylem gününde katılımda yine, yaklaşık 50 işletmeden 26 bin 500 metall işçisiyle BW başı çekti. Baden Wütenberg (BW) eyaletinde en yoğun katılım ise 9 bin kişi ile Daimler Sindelfingen’de oldu.

Metall ve elektro endüstrisinde yürütülen TİS görüşmeleri sendikanın çağrısı ile uyarı grevi eylemlerine dönüşürken, eyaletlere göre bu hafta ve gelecek hafta görüşmelerin üçüncü turu gerçekleşecek. Salı günü 740 bin metall işçisinin çalıştığı BW’de görüşecek olan işveren ve işçi temsilcileri anlaşma sonucu almak için masaya oturacaklar.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti’nde ise binlerce işçi dün uyarı grevi yaptı. IG Metall Sendikası’nın düzenlediği grev nedeniyle Köln’deki Ford fabrikasının önünde toplanan işçiler yüzde 5,5 oranındaki maaş artışı taleplerini haykırdılar. İki saat süren greve çoğunluğu Ford işçileri olmak üzere, sektörde Köln ve çevresinde faaliyet gösteren toplam 22 firmada çalışan işçiler katıldı.

Çok sayıda göçmen işçilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 12 bin işçinin katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, patronlara karşı öfke vardı. Grevin yapıldığı saatlerde Leverkusen’de bir araya gelen taraflar, toplu iş sözleşmelerinde üçüncü tur görüşmelerini başlattı. NRW’deki 700 bin metal ve elektro işçisi için IG Metall yüzde 5,5 oranında maaş artışı talep ederken, patronlar en fazla yüzde 2,3′lük bir artış önerdi.

Uyarı grevleri Hannover‘de de yankısını buldu, işçiler sokaklara çıktılar.

Metal sektörü başta olmak üzere ilgili dallarda açığa çıkan kaynama öyle kolay durulacağa benzemiyor. Talepler kabul edilinceye kadar grevlere devam edileceği açıklamaları yapılıyor. (yaşanacak dünya)