Anasayfa , Avrupa , Almanya’da Schufa sırrını açıklamayacak

Almanya’da Schufa sırrını açıklamayacak

almanyada_schufa_sirrini_aciklamayacak_h92191BERLiN | 29-01-2014 | Bir kişinin kredibilitesini çeşitli kriterlere göre belirleyen Schufa, Yargıtay’ın dün verdiği bir karara göre sırrını açıklamak zorunda değil

Almanya‘da Yargıtay, kredi almak isteyenlerin kredibilitesi hakkında bilgi veren Schufa’yı rahatlatan bir karar aldı. Yargıtay, otomobil kredisi alamaması üzerine hesaplamanın nasıl yapıldığının açıklanması için davacı olan kadının davasını reddetti. Böylece milyonlarca tüketicinin, “Schufa, Scoring sırrını açıklayacak mı” şeklindeki beklenti de boşa çıktı. Schufa, “Scoring’in nasıl hesaplandığı şirket sırrı” diyerek, hesaplamanın nasıl yapıldığını açıklamakta direnmişti.
Davacı kadın, “Benim kredibilitemin düşük olduğuna nasıl kanaat getirdin? Bankaya nasıl böyle bir bilgi verdin” diye sormuş ve ayrıntılı cevap verilmemesi üzerine davacı olmuştu. Schufa’nın “Scoring” dediği puanlamayı nasıl hesapladığını açıklamakta diretmesi üzerine konu Yargıtay’a uzanmıştı. Yargıtay ise kadının açtığı davayı reddetti ve Schufa, “Neye dayanarak reddettin” sorusuna, “şirket sırrı” olarak verdiği cevabında haklı bulundu. Yargıtay’ın onay vermesi durumunda Schufa, “Scoring”i hesaplama şeklini açıklamak zorunda kalacaktı. Kadın, alt mahkemelerdeki davaları da kaybetmişti.

NASIL HESAPLANDI SORUSU ?

Schufa’nın, banka hesapları, ödenen ve ödenmeyen krediler, borç durumu, telefon sözleşmeleri ve gelir durumu gibi birçok kriterin dikkate alındığı rakamlardan bir “kredibilite” hesapladığı tahmin ediliyor. Schufa, buna “Scoring” adını veriyor. Scoring, kredi kurumlarına veya mağazalara, bu müşterinin ne kadar güvenilir olduğunu gösteriyor. “100” üzerinden verilen Scoring ne kadar yüksekse, bir kredinin verilmesi de o kadar muhtemel.