Anasayfa , Avrupa , Almanya’da RTL muhabirinden ırkçılık

Almanya’da RTL muhabirinden ırkçılık

Unknown-1DRESDEN-21-12-2014- Almanya’da son aylarda giderek artan Pegida adlı yabancı ve İslam karşıtı hareketin propagandasına medya mensupları da bulaştı. RTL televizyonunda çalışan bir muhabirin Pegida taraftarı gibi yabancı karşıtı söylemler kullanması, medyanın güvenilirlik sorununu yeniden gündeme getirdi.

“Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (Pegida)” adlı oluşumun Almanya’da son aylarda gerçekleştirdiği yürüyüşler giderek gündemi daha fazla işgal ediyor. Özellikle DAİŞ çetelerinin katliamları ve Almanya’daki uzantılarının gösterileri sonrasında ülkedeki ‘İslam tehlikesine’ yönelik olduğu savunulan eylemlerde ciddi bir artış dikkat çekiyor. Ancak, İslamlaşma tehlikesine karşı olduğu savunulan eylemler giderek tümden bir yabancı karşıtlığına dönüştü.

Birçok kentte on binlerce kişinin katıldığı Pegida yürüyüşlerine yönelik bu hafta içinde yayınlanan bir program ise, Almanya’da gazetecilik ilkelerine olan bağlılığın ve medyanın güvenilirliğin sorgulanmasına yol açtı.

Perşembe günü NDR tarafından hazırlanan ARD siyasi programı Panorama’da, Dresden’deki Pegida yürüyüşüne katılan kişilerin görüşleri ‘yorumsuz’ olarak verilmişti. Eylemcilerin neredeyse tümü Almanya’daki ‘aşırı yabancı sayısına’ ve ‘işgaline’ vurgu yaparken, ırkçı söylemler öne çıktı.

KENDİSİNİ EYLEMCİ OLARAK TANITAN GAZETECİDEN  IRKÇI SÖYLEMLER

Ancak görüşlerine başvurulan ve ırkçı görüşler beyan eden bir kişinin RTL televizyonunun Doğu Almanya stüdyolarında çalışan bir muhabir olduğu ortaya çıktı. Kendisini gösterici gibi gösteren RTL muhabiri, ‘Almanya’nın islamlaştırıldığını’ savunurken, “Bazen düşünüyorum da, gerçekten Almanya’da mıyız? Dışarı çıktığınız zaman bir sürü Türk… Birçoğuyla çok iyi anlaşıyorum, ama giderek daha fazla şu soru akla geliyor: Halen gerçekten Almanya’da Alman mıyız” tarzı ırkçı ve dışlayıcı sözler sarfetmişti.

Programın yayınlanması ardından Panorama tarafından yapılan açıklamada ise, RTL muhabirinin gazeteci olduğunu beyan ettiği ve sözlerinin ‘kendi düşünceleri olmadığını’ savunduğu kaydedildi.

Almanya’da gazeteciliğin güvenilirliğine ciddi darbe vuran olayla ilgili Spiegel Online’da yayınlanan haberde ise,  RTL muhabirinin kendilerince sorulan sorulara cevap vermek istemediği belirtildi.

AÇIKÇA HERŞEYİ SÖYLEYEN GÖSTERİCİLERDEN ‘LAF ALMAK’ İÇİNMİŞ!

RTL televizyonu basın merkezi tarafından yapılan açıklamada ise, muhabirin yaptığı açıklamaların ‘görev gereği’ olduğu gibi akıllara ziyan bir savunma yapıldı. Açıklamada, “Pegida eylemcilerinin şimdiye kadar gazetecilerle pek konuşmak istememeleri nedeniyle, Pazartesi günü düzenlenen Pegida gösterisine katılan bir muhabir, kimliğini gizleyerek yapacağı haber için görüş almaya çalışıyordu” denildi.

RTL’in resmi açıklaması diğer bazı gazetecileri ikna etmeye yetmedi. Panorama programı yazı müdürü Volker Steinhoff, gazetecilerin haber için kimliklerini gizlemelerine karşı olmadığını, ancak göstericilerin görüşlerini Panorama kameralarına açıkça ifade ettiklerini kaydetti. Steinhoff, RTL’nin savunmasının gerçekçi olmadığına dikkat çekti.