Anasayfa , Avrupa , Almanya’da Politik İklim ve Yükselen Irkçılık / Neo-Faşizm Paneli Gerçekleşti

Almanya’da Politik İklim ve Yükselen Irkçılık / Neo-Faşizm Paneli Gerçekleşti

HAMBURG |06.11.2017|ATİF Hamburg tarafından ‘’Almanya’da ki politik iklim ve Yükselen ırkçılık / Neo-Faşizm ‘’ başlığı altında panel düzenlendi. Panele ATİK Uluslararası ilişkiler koordinatörü Ufuk Berdan ile iki dönem Die Linke (Sol Parti) milletvekili olan Cansu Özdemir katıldı.

Pazar günü (05.11) saat 15’te Atif dernek lokalinde başlayan etkinliğe panelistler 20 dakikalık sunumlarını gerçekleştirdi. İlk söz hakkı Ufuk Berdan’a verildi. Yaptığı sunumda dikkat çeken başlıklar şu şekildeydi. İlk olarak (04.11) Cumartesi gerçekleşen yürüyüşe ve Almanya polisinin saldırılarına değindi. Yasama , Yürütme ve Yargı ‘da Almanya içinde kurumsallaşan ve kendine zemin bulan ırkçılığa dikkat çekti. Seçim sonuçları ile ilgili CDU , FDP ve Yeşiller koalisyonunun gerçekleşme olasılığı ve uygulanacak politikalara dikkat çekti. Irkçı AfD ‘nin seçim sonuçlarında Meclise girmesi Almanya ve Avrupa ‘da ki ırkçı yükselişlere vurgu yaptı. Mültecilerin Almanya ‘ya geldikleri dönemde Almanya kamuoyunun duyarlılığını burjuvazi sonra ki süreçte yıkarak ırkçılığın zeminini hazırlamıştır denildi.Gelen sorularda MLPD ile beraber Enternasyonalist Liste çalışmalarını değerlendirdi. Genel olarak tarihsel süreçleri ile beraber yükselen ırkçılığın  nedenlerine ekonomik ve siyasal krizleri vurguladı.Sokakta ki muhalefetin örgütlenmesi sorumluluğunun bizleri beklediğini hatırlatarak konuşmasını sonlandırdı.

Sol Parti Hamburg Milletvekili Cansu Özdemir ise yaptığı sunumda istatistiki veriler ve görüntüleri üzerine yaptı. Her zaman seçim sonrası yapılan kamuoyu araştırmalarında elde edilen sonuçlar üzerine seçim sonuçlarını değerlendirdi. Irkçı AfD ‘nin aldığı oy oranları üzerine kamuoyu araştırmasında yer alan bulgular üzerine değerlendirmeler yaptı. CDU ve SPD ‘nin büyük oy kaybettiğne değindi. Afd ‘nin en az oy aldığı eyalet Hamburg olmasına vurgu yaparak SPD (Sosyaldemokrat Parti Almanya ) ‘nin eyalette ciddi oy kaybı oldu. G20 sonrası süreçte Sol Parti ve diğer sol siyasi çizgide bulunan partilerin oylarını arttırdığını söyledi. Son olarak ırkçı AfD’nin aldığı oy oranlarının nedenleri üzerine konuşmasını sürdürdü. SPD’nin ciddi düşüşü olduğunu insanların diğer partilere çeşitli nedenlerle güvenlerinin koybolduğunu vurguladı. Yükselen Irkçılık üzerine her iki konuşmacıda  toplumun ve örgütlerinin sorumluluğuna değindiler.

Ara verilmeden devam eden panelde soru ve düşünce için söz hakkı dinleyicilere bırakıldı. Gelen sorulara verilen yanıtlardan sonra etkinlik Hamburg ‘ta (17.11) Cuma Günü saat 19’da gösterime girecek olan İz Belgesel filminin duyurusu ile sonlandırıldı.