Anasayfa , Bildiriler , ATİK’den Hindistan’daki Militan Çiftçiler ve Tarım İşçileri ile Dayanışma

ATİK’den Hindistan’daki Militan Çiftçiler ve Tarım İşçileri ile Dayanışma

 

 

Hindistan’daki Militan Çiftçilerin ve Tarım İşçilerinin 27 Eylül’de Gerçekleştirecekleri Militan Ulusal Genel Grevi İle Dayanışma İçindeyiz!

 

Avrupa Türkiyeli İşçileri Konfederasyonu (ATİK), faşist Modi hükümetinin Eylül 2020’de çıkardığı gerici yasaları protestolarının 300. gününde Hindistan’daki militan çiftçiler ve tarım işçileriyle en sıcak selamlarını ve devrimci dayanışmasını iletiyor. 27 Eylül 2021 çağrısında bulunan ulusal genel grevin, Hindistan genelinde çeşitli sektörlerde milyonlarca militan çiftçiyi, tarım işçisini ve dayanışma içinde bu yasaların yürürlükten kaldırılmasını talep eden diğer işçileri harekete geçirmesi bekleniyor.

 

Ağustos 2020 ortalarında kuzey Hindistan’da aç gözlü finans sermayesinin ve şirketlerin tarım sektöründeki etkisinin yayılmasının önündeki tüm yasal engelleri kaldırmak için tasarlanan üç yasanın çıkarılması beklentisiyle başlayan bu protestolar şimdi tüm Hindistana yayıldı.

 

Eylül 2020’de protestoları görmezden gelen Modi Hükümeti, meclisteki çoğunluk pozisyonunu kullanarak, meclis prosedürlerini atlatarak üç yıkıcı yasa tasarısını zorladı. Bu yasalar, yalnızca Hint tarım endüstrisinin daha fazla sömürmek ve yağmalamak için yerel ve uluslararası finans kuruluşlarına toptan devredilmesi anlamına geliyor.

 

Aylarca süren yerel protestoların ardından, 26 Kasım 2020’de çiftçiler ve tarım işçileri sendikaları ittifakı tarafından yönetilen protestocular, başkent Yeni Delhi’ye yürüyüşlerine başladılar. Gerici Modi hükümeti; tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla donanmış, barikatlar, jiletli teller ve başkentin sınırlarındaki otoyollara kazılmış derin hendeklerle korunan paramiliter birlikleri konuşlandırarak yanıt verdi. Militan çiftçiler yetkililerin şiddet girişimlerine rağmen geri adım atmayarak, direnişlerini kaldıkları yerlerde sürdürdüler.

 

O zamandan beri, Yeni Delhi yakınlarında 20 kilometreye yayılan bir alanda kamp kuran protestolar yeni boyutlar aldı ve tüm ülkeye yayıldı. Bu günümüze kadar Hindistan’da çiftçilerin en büyük kitlesel seferberliğini temsil ediyor. Bugün 300 günlük direnişin ardından protestoya katılanların sayısı çarpıcı bir şekilde arttı. Milyonlarca köylü çiftçi ve tarım işçisi harekete geçiyor, hükümeti bu gerici yasaları geri çekmeye ve yürürlükten kaldırmaya zorlamaya kararlı duruyor. Hükümetin protestoları tüketmek için süreci bastırmak veya uzatmak için şimdiye kadarki tüm gerici girişimleri sefil bir şekilde başarısız oldu ve geri tepti. Bugün çiftçiler, bu yasalar yürürlükten kaldırılmadıkça evlerine dönmeyecekleri konusunda daha da kararlılar.

 

Ulusal protestoların 283. gününde ilan edilen 27 Eylül genel grevinin provası olarak büyük bir miting düzenlendi. “Samyukta Kisan Morcha” (Birleşik Çiftçiler Cephesi), 5 Eylül 2021’de Hindistan’ın Muzaffarnagar kentinde düzenlenen mitingde halk hareketinin gelişimini bildiren bir bildiri yayınladı. Bildiride; Uttar Pradesh, Uttarakhand, Pencap, Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Batı Bengal, Assam, Bihar, Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, Maharashtra ve diğer eyaletlerde bir milyondan fazla insanın protesto mitingine katıldığını açıklandı… Ayrıca bu mitinglerde çok sayıda Kadın ve genç çiftçinin katıldığı da açıklandı. Bu şimdiye kadar Hindistan’daki en büyük çiftçi mitingiydi. Samyukta Kisan Morcha ayrıca 27 Eylül Pazartesi günü Bharat Bandh’ı (ulusal genel grev) ülke çapında büyük bir başarıya dönüştürmek için bir açıklama yaptı.

 

Hindistan Çiftçilerinin adil ve kitlesel protestolarının 300. gününde bir kez daha Hindistan’daki militan çiftçileri ve tarım işçilerini selamlıyor ve Hindistan halkının demokratik ve anti-emperyalist mücadeleleriyle enternasyonalist dayanışmamızı geliştiriyor ve bu gerci yasanın çekilmesini talep ediyoruz.

 

Hindistan’daki tüm işçilerin ve diğer ezilenlerin haklı mücadelesiyle omuz omuza!

 

Hindistan devletinin emperyalist destekli gerici saldırısına karşı yaşasın çiftçilerin adil ve militan mücadelesi!

 

ATİK

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu

27 Eylül 2021