Anasayfa , Avrupa , Almanya’da Gündem

Almanya’da Gündem

Haber Merkezi| 30.04.2020| Almanya’da ağırlıklı olarak Korona salgını gündemdeki yerini koruyor. Başbakanlar toplantısı olarak bilinen eyalet başbakanları ile merkezi hükumet başbakanı Merkel’in bir araya geldiği toplantı sonrası kamuoyuna yeni alınan kararlar anlatılıyor. 30 Nisan’da gerçekleşen son toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Merkel alınan kararları kamuoyuna açıkladı. 

Yapılan görüşmede ‘‘Normalleşme’’ sürecine devam edileceği yönünde kararlar anlatıldı. Geçtiğimiz haftalarda okulların kısmi şekilde açılmaya başlanması söylenmişti. Mayıs ayı itibariyle kademeli olarak okulların açılması yönünde kararlar alındı. NRW eyalet başkanı daha önce yaptığı açıklamada Mayıs ortasından itibaren tüm okulların açılması yönünde düşüncesini bildirmişti. Diğer eyaletlerin eğitim sisteminde kararları yakın süreçte kamuoyuna açıklanması bekleniyor. 6 Mayıs’ta gerçekleşecek ‘‘Başbakanlar toplantısı’’ sonrası daha net bilgi verileceği ifade edildi. Almanya’da tanınan Virolog Chritian Drosten’de yaptığı bir açıklamada okulların açılmasına karşı olduğunu virüsün yayılma olasılığının yüksek olduğunu açıklamıştı. Çeşitli eğitim örgütleri de daha önce yaptıkları açıklamalarla bu süreçte eğitime başlanmasının sağlıklı olmayacağı yönünde fikirlerini dile getirdi.

Diğer yandan 6 Mayıs itibariyle Lokantalar , Çoçuk Oyun Alanları , Müzeler , Sergi Salonları , Anıtlar , Hayvanat ve Botanik Bahçeleri açılacak. Acil bir durum olmadığı kadarıyla farklı hastalarda Korona salgını nedeniyle hastahanelerde ameliyat edilmiyordu. Önümüzdeki haftadan itibaren farklı hastalarda hastahanelerde ameliyat randevusu alabilecek. Çocuk parkları da açılacak. Ancak çocukların hijyen kurallarına uymaları ve sorumlulukları aileleri üstlenecek. 

Yapılan açıklamada faaliyetlere geçiş izni alanların hijyen kurallarına uymaları sosyal mesafeye dikkat etmeleri kaydıyla faaliyetlerini kısmen sürdürebilecekleri duyuruldu.Geçtiğimiz günlerde hükumet yetkilileri yaptıkları açıklamada tatil için 14 Haziran’a kadar yasak olduğunu vurguladılar. 14 Haziran günü de yapılacak değerlendirmelerle kamuoyu bilgilendirilecek. Almanya eyaletlere göre tatil süreçleri Haziran ayı sonunda ve Temmuz ayı başında başlıyor.Dini yapılarında hijyen kuralları ve belirli sayılarla önümüzdeki hafta itibariyle açılacağı söylendi. 

Büyük kitlesel etkinlikler sokak festivalleri ve spor müsabakaları ise 31 Ağustos’a kadar yasaklanmıştı. O konu da şuan için alınan farklı bir karar yok. Yasaklamaların kaldırılması açıklaması ilk olarak geçtğğmiz hafta dile getirilmişti. Daha sonra eyaletler Maske takma zorunluluğu getirdi. Eyaletlerde farklılık göstersede Toplu ulaşım ve alış verişte takılması zorunlu bir uygulama olarak tüm eyaletlerde dikkat çekiyor.

Almanya’da Hizbullah Yasaklandı

Almanya’da bu hafta sadece Korona salgını ile ilgili değil farklı konularda gündemde yer aldı. Onlardan biri Lübnan’da faal olan Hizbullah örgütünün yasaklanmasıydı. Özellikle dini yapısıyla dikkat çeken örgüt İsrail’e karşı mücadele yürütüyor ve Lübnan’da belli bir tabana hitap ediyordu. Şii grupların çeşitli mekanlarına alınan karar sonrası baskınlar düzenlendiği basına yansıdı.

DİTİB ile NRW eğitim bakanlığı 2012’den bu yana yapılan işbirliği anlaşmasının önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren iptal edildiğini duyurdu. DİTİB ve ona bağlı Camiilerin Türkiye hükümeti ile çalıştığı  burada çeşitli kişilerin bilgilerini Tc ile paylaştığı ve çeşitli skandalları daha önce de Almanya basınına yansımıştı.