Home , Avrupa , Almanya’da 1 Mayıs – Güncelleniyor

Almanya’da 1 Mayıs – Güncelleniyor

Haber Merkezi |01.05.2019| İşçi ve emekçilerin büyük bedeller ödeyerek kazandığı haklarının gün ve gün ellerinden alınmaya çalışıldığı, çalışma koşullarının giderek ağırlaştırıldığı, günlük çalışma süresinin yükseltildiği ve esnek çalışmanın geliştirildiği, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi İşçi ve Emekçiler 1 Mayıs ‘‘Birlik , Mücadele ve Dayanışma’’ gününde Almanya’da alanlardaydı.Alanlardan elimize ulaşan etkinlikler şu şekildedir:

HAMBURG

Hamburg’ta Binler 1 Mayıs Birlik ,Mücadele ve Dayanışma gününde alanlara aktı. Hamburg’ta DGB (Almanya Sendika Birliği) öncülüğünde Dammtor semtinde saat 10 toplanma başlandı. ATİF Hamburg , MLPD , ADHF Hamburg’un başını çektiği enternasyonalist birlik yürüyüşe bu platform adıyla katılarak kortejlerini oluşturdu. ATİF imzalı pankartın taşındığı yürüyüşte Fransa’daki direnişe atfen ‘‘Sarı Yelekler’’ giyildi. Bunun yanı sıra işçi sınıfının , emekçilerin talepleriyle egemenlerin saldırılarına ve yaşanan hak gasplarına vurgular yapılan konuşmalar ve sloganlar haykırıldı.Ayrıca Türkiye , T.Kürdistan ve Avrupa’daki açlık grevlerine vurgular yapılan konuşmalar gerçekleştirildi.  TKP-ML taraftarlarınca daha önce kamuoyuna duyurulan 1. Kongreleri selamlandı.Almanya Sendikaları dışında yerli ve göçmen devrimci ve demokratik kurumlar yürüyüşte yer aldı. Yürüyüşe katılan kurumlar arasında Partizan , TKP-ML taraftarları , MKP taraftarları , Hamburg Anti-Faşist Hareket , Nav-Dem , Agif, Anadolu Federasyonu , Sol gibi kurumların yanı sıra Almanya siyasi partilerinden Die Linke , DKP ve benzeri partilerde katılım sağladı.

Yürüyüş Eimbüttel semtinde kurulan sahnede yapılan konuşmalar ve çalınan marşlarla son bulurken Enternasyonalist birlik bloğu alanda Halaylarla 1. Mayıs yürüyüşü bitiş noktasında sonlandırdı. Genel olarak bu yıl düzenlenen yürüyüşün kitlesel geçtiği vurgulandı. Hamburg’ta anti-faşist hareketlerce akşam saat 18’de Sternschanze semtinden başlayan akşam yürüyüşü de gerçekleştirildi.

https://www.facebook.com/AHM.Haber/videos/401327477117904/

MANNHEIM

Sabah 9 30 da DGB binasının önünde toplanan kitle,saat 10 da yürüyüşe geçti. 1 saat süren eylem; Marktplatz da sendikanın örgütlediği ve farklı kurumların da bilgilendirme ve yemek standlarının da bulunduğu şenlik havasında bir etkinlik ile sona erdi. Eylemin ardından derneğe gelen kitle, Mannheim’da ve dünyadaki 1 Mayıs eylemlerinin değerlendirmesini yaptı.

VILLINGEN – SCHWENNINGEN

Villingen – Schwenningen’de her yıl 1 Mayıs kutlaması, DGB’nin çağrısıyla tüm yerli – göçmen ilerici, devrimci kurumlar ve Alevi derneği olarak ortak yürüyüş ve miting ile gerçekleştirilmekteydi. DGB’nin bu yıl yürüyüş veya miting çağrısı yapmayacağını, sadece her yılki toplanma alanı olan büyük parkta toplanılacağını, konuşmalar ve müzik konsepti ile 1 Mayıs kutlaması yapacağını bildirmesi üzerine, devrimci, ilerici kurumlar ortak yürüyüş çağrısı yapıldı.

Sabah Schwenningen tren istasyonu önünde toplanan kitle, saat 10.00 itibariyle yürüyüşe geçti. MLPD, die Linke Aktion VS, ADHK, ATİK, Partizan, DİDF, Schwenningen Alevi Derneği’nin katılım sağladığı yürüyüş korteji, coşkulu sloganlar eşliğinde çarşı içinden yürünerek DGB’nin toplandığı miting alanına ulaşıldı.Yapılan konuşmalardan sonra eylem sona erdi.

 

KOBLENZ

DGB sendikasının çağrısı üzerine, kitle saat 10:30′ da Konrad-Adenauer-Ufer de toplanıp 11:00 de harekete geçti. Sendikalar, Alman partiler, devrimci örgütler ve çeşitli demokratik kitle örgütleri yürüyüşte yerini aldı. Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçi ve emekçiler, Enternasyonal Kültür Merkezi’nin oluşturduğu kortejde yerini aldı. PARTİZAN ve ATİF kitleside bu kortej de yerini alarak yürüyüşe katılıdı. Yürüyüş Münstplatz’da sona erdi. ATIK’in almanca ve türkçe çıkarmış olduğu 1 Mayıs bildirisi, kitlelere dağıtıldı.

Yürüyüşten sonra, saat 14’ten itibaren Koblenz Enternasyonal Kültür Merkezi’nin organize ettiği 1 Mayıs pikniğine katılım sağlandı. Saygı duruşu ardından açılış konuşmasında ATİK’in 1 Mayıs bildirisi okundu. Daha sonrası 11.05.19 ‚da Ludwigshafen’da gerçekleşecek olan İbrahim Kaypakkaya’yı anma gecesine çağrı yapıldı. Resul Geyik, Derman Bulut ve Umuda Haykırış’ın seslendirdikleri türkülerle ve halaylarla 1 Mayıs coşkulu bir şekilde kutlandı.

FRANKFURT

İşçi sınıfının mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Frankfurt’ta binlerce kişi tarafından kutlandı. Günthersburgpark’ta biraraya gelen işçi ve emekçiler, sömürüye, katliamlara, arta ırkçılığa karşı mücadele ve dayanışma taleplerini yükselttiler. Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) düzenlediği ve yerli göçmen birçok kurumun yanı sıra devrimci ve komünist partilerin pankartları ve sloganları dikkat çekti.
Enternasyonal Birlik tarafından oluşturulan kortejde yer alan MLPD, ATİF, Yeni KADIN ve YDG kitlesi halay ve enternasyonal marşların seslendirilmesi ile coşku ve canlılık hakimdi. Alanda ATİK, YDG ve Yeni KADIN tarafından çıkarılan bildiriler dağıtımı yapılırken, Birlik kortejinde de bir konuşma yapıldı. Türkiye’de sürdürülen açlık grevlerine değinilen açıklamada, enternasyonal alanda işçi sınıfının mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Türkiyeli devrimci ve Demokratik kurumlardan TKP-ML, MKP, MLKP, TKİP, Halk Cephesi, Haziran Hareketi, Nav Dem, DİDF ve Frankfurt Alevi Kültür Merkezi katılım sağladı.
1 Mayıs alanında TKP-ML’nin 1. Kongresi selamlanırken konuya dair bildiri dağıtımı gerçekleştirildi ve güzergâh boyunca Kongre mesajı okundu. Tarihi Römer meydanına giriş yapılırken, Birlik korteji halaylarla ve erbanelerle coşku yarattı ve bu esnada Proletarya Partisi’nin 1. Kongre açıklaması yüksek sesle okundu. Alanda “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya!” sloganları atıldı.
Sendikalar bu sene “daha sosyal bir Avrupa” sloganı ile konuşmalarını yaparken, Eğitim Sendikası (GEW) ise bütçenin silahlara değil eğitime harcanması gerektiğini dile getirdi.
Opel işçileri, PSA’nın Opel’i satın almasından sonra sömürünün ve güvencesiz çalıştırılmanın arttığına vurgu yaptılar ve enternasyonal dayanışma çağrısı yaptılar. Alanda bazı gruplar sarı yelek giyerek, Fransa’da aylardır süren sarı yeleklilerin mücadelesi ile dayanışma gösterdiler.

DUISBURG

Duisburg`ta 1 Mayıs Coşkulu bir Şekilde Kutlandı

İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs`ı kutlamak amacıyla kitle saat 10:00`da Hamborn Mahkemesi önünde buluştu. Alman Sendikalar Birliği (DGB) nin örgütlediği yürüyüşe birçok Türkiyeli ve Türkiye Kürdistanlı örgüt ve kurum katıldı. Burada yapılan konuşmalarda  günün anlamı ve önemi üzerinde duruldu. Ayrıca DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğündeki açlık grevi direnişleri selamlandı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Enternasyonal liste MLPD adayı Erhan Aktürk ve ATİK adına Süleyman Gürcan´da birer konuşma yaptı. Gürcan yaptığı konuşmada, tüm dünyada işçi sınıfına yönelik saldırıların artacağını, özellikle Almanya`da Ford, Opel, Daimler ve VW`nin binlerce işçiyi işten çıkaracağını açıklamasıyla, yüzbinlerce işçinin işsiz kalacağını belirtti. Ayrıca, çalışma saatlerinin uzatılmasına, esnek çalışmaya, kiralık işçiliğe karşı ortak mücadele yürütülmesi gerektiğini vurguladı, Yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında taşınan bir çok pankartın yanı sıra “Şan olsun 1.Kongremize – TKP-ML“ pankartı  dikkat çekti. Üç bine yakın kitlenin katıldığı yürüyüş atılan sloganlar eşliğinde coşkulu bir şekilde Landschaftspark’a kadar yürüdü.

Faşistlerin Yürüyüşü Kitle Tarafından Engellenmek İstendi

Buradaki yürüyüşün ardından kitle ırkçı faşist „ Die rechte“ partisinin düzenleyeceği yürüyüşü engellemek amacıyla faşistlerin buluşma noktasına gitti. Aylar öncesinden hazırlığı yapılan ve ATİF`inde içinde yer aldığı Duisburg stellt sich quer ( Duisburg karşı duruyor) eylem birliği ile birlikte blokaj eylemlerine katıldı. 250`ye yakın ırkçının yürüyüşü binlerce antifaşist tarafından engellenmeye çalışıldı. Yürüyüş hattı boyunca 11 ayrı yerde eylem gerçekleştirildi. Engelleme girişimine karşı polis göstericilere jop kullanarak karşılık verdi. Daha sonra gaz ve su sıkarak engellemeye çalıştı. Yürüyüş sonrası evlerine dönmek üzere bindikleri trenin rayları antifaşitler tarafından bloke edilerek engellenmek istendi. Engelleme esnasında 6 kişi gözaltına alındı, 23 kişiye suç duyurusunda bulunuldu. Gözaltına alınanların serbest bırakılması için kitle Polis karakolunun önüne geldi. Yapılan protestoların ardından gözaltına alınanların serbest bırakılmasıyla eylem son buldu.

ULM

Ulm’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı!
Sabah saat 10.00′ da Weinhof meydanda buluşan kitle sendikaların konuşmalarının ardından 10.30’da yürüyüşe geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yürüyüş kolunun katılımının büyük oranını türkiyeli devrimci, demokrat kurumlar oluşturdu. ADHF, AGİF, SYKP, MLKP, Halk Cephesi, Yeni Demokrasi, Ulm Alevi Derneği, DİDF ve TKP-ML yürüyüşte yerini aldı. Partizan taraftarları TKP-ML’nin 1. Kongresini selamlayan pankartını coşkuyla karşıladı. Kitlesel katılımla ATİF “ Toplu işten çıkarmaları durdurun, sizlerin krizini biz ödemeyeceğiz“ pankartıyla yürüyüşte yerini aldı.

HANNOVER

Enternasyonal proletaryanın birlik,dayanışma ve mücadele günü şanlı 1 Mayıs Hannover`de coşku ile kutlandı.
Her yıl ki gibi Hannover 1 Mayıs’ta. Bir yanda DGB önderliğinde yürüyen binler, öte yanda daha kalabalık olan bu yıl ilk olan alternatif Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü oldu. DGB önderliğindeki yürüyüş Freizeitheim Linden ’de öğleden önce saat 10:00’da başlayıp Goseriedeplatz son bulan yürüyüştü. Saat 13:30 da ise Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü Lutter kirsche başlayıp alternatif 1 Mayıs şenliği olan “Faus“ da son buldu.

Yürüyüşe Alman işçi,emekçi ve demokratik-devrimci kurumların yanısıra, Türkiyeli ve T.Kürdistanlı örgütlerden TKP-ML,Partizan,ATİF,YDG,YENİ KADIN, NAV-DEM, DİDF,TKP taraftarlarıda bayrak ve flamalarıyla katıldılar. ” Yürüyüş boyunca TKP-ML kongresi selamlandı . ” Yaşasın 1 Mayıs” ” Devrimci tutsaklara Özgürlük” ” Yaşasın Uluslararası dayanışma” sloganları kitle tarafından haykırıldı.

NÜRNBERG 

Bir çok bedel ödenerek kazanılan 8 saatlik iş gününün 12 saate çıkarıldığı, işli açlar, ödenemez kiralar ve elektrik-su faturaları, 45 yıl çalışıp ‘emeklilik hakkı’ kazanarak yoksulluğa mahkum edilen emek, hayatın iş ve ev arasında geçen zaman olarak bilinçlerde normalleştirildiği, intihar ve ruh hastalıklarında ki artışın- egemenlerin Davos zirvesinde bile gündeme alacak kadar-ciddi boyutlara ulaştığı, her açıdan insanlığın şu ana kadar kazandığı değerlerin yitirildiği-gerilediği, sosyal Darwinizm’in yeniden hortladığı bir dönemde girildi Nürnberg’de 2019 1 Mayıs’ına.

Dünya’da çalışan nüfusun ve teknolojinin artmasına dayanarak; ‘6 saat İş günü tam Ücret’, yılda 60 gün senelik izin ve beş yılda bir herkes için bir yıl ücretli izin ve 50 yaşında emeklilik talepleri gündeme getirildi. Geleneksel sendikalarla başlanılan 1 Mayıs yürüyüşü, işçi sınıfının daha genç ve dinamik unsurlarını içinde barındıran, diğerine göre daha kitlesel ve kürsüde konuşma hakkımızın olduğu devrimci 1 Mayıs yürüyüşü ile sürdü. Ayrıca bu yıl ilk defa Devrimci 1 Mayıs Yürüyüşün de kadın örgütlerinden oluşan ve ‘Kadın Grevi’ni öne çıkaran Mor Blok’a katılım da ilgi de oldukça fazlaydı.

STUTTGART

Stuttgart’ta 1 Mayıs yürüyüşü geleneksel olarak Marienplatz’da saat 10’da başladı.

Yürüyüşe alman işçi ve emekçilerin yanı sıra göçmenlerin yoğun katılımı gerçekliği bu senede kendisini korudu. İşçi ve Emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta binlerin katıldığı coşkulu 1 Mayıs yürüyüşünde devrimci ve demokrat yerel ve göçmen kurumların yanı sıra Enternasyonalist Birlik pankartı altında ATİK ve MLPD imzası ile Mercedes’ten işten çıkarılan kiralık işçiler yürüdü.
Partizan kortejinde Proletarya Partisinin 1. Kongresi yapılan konuşmalar ile selamlanırken TKP-ML imzalı yürüyüş güzergahında asılı olan pankart ise müdahale sonucu polis tarafından indirildi. Yürüyüş boyunca 1 Mayıs’ın anlam ve önemine ilişkin sloganlar ile birlikte enternasyonal dayanışmaya da vurgu yapıldı.

Yürüyüş saat 11:30 itibari ile Marktplatz’da sonlanırken ATİK üye ve dostları Stuttgart Tohum Kültür Derneği tarafından düzenlenen “1 Mayıs Fest’ine“ katıldı. Dernekte düzenlenen etkinlikte renkli görüntüler oluşurken birçok sanatçının ve Tohum Korosunun katılımı ile birlikte beğenilen bir etkinlik oldu.

https://www.facebook.com/AHM.Haber/videos/2372142119736184/