Anasayfa , Avrupa , Milyonlar kaderine terk edildi

Milyonlar kaderine terk edildi

H.Merkezi |08.02.2023| Bakurê Kurdistan’da yaşanan 7,8 ve 7,7 şiddetindeki depremlerin ardından milyonlarca kişi adeta kaderine terk edilmiş durumda.

Türk devlet yetkililerinin son verdiği rakamlara göre Bakurê Kurdistan’da 6 Şubat günü yaşanan iki şiddetli depremde Türk devletinin açıkladığı bilgilere öge hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 894’e yükseldi. Bölgedeki kaynaklar ise yaşamını yitirenlerin sayısının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay, Mereş, Dîlok ve Semsûr başta olmak üzere bölgede yaşayan milyonlarca kişi adeta kaderine terk edilmiş durumda. Bölgede enkaz haline gelen birçok binada halen arama kurtarma çalışmaları başlamış değil. Halk kendi imkanları ve dayanışma ile yaralarını sarmaya çalışıyor.

Hastanelerin de ağır hasar aldığı deprem bölgesinde tıbbi araç-gereç, ilaç sıkıntısı başgösterdi. Ameliyathanelerin kullanılamaz durumda olduğu, ameliyat malzemelerinde yetersizlik bulunduğu belirtiliyor. Deprem bölgesinde tıbbi müdahaleler için malzeme eksikliği yaşanırken, ambulanslara da akaryakıt temininde güçlük çekiliyor.

HATAY

Hatay’ın İskenderun, Arsuz, Belen, Antakya, Defne, Samandağ, Reyhanlı ve Kırıkhan’da yüzlerce bina enkaza dönüştü. İskenderun’da bulunan 2 hastane morgunda yer olmadığı bildirilirken, enkaz altında çıkartılan cenazeler, saatlerce cenaze aracı bekliyor.

Halk, ya kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda ya da boş alanlarda ateşin etrafında geceyi geçiriyor.

İskenderun’da arama ve kurtarma ekibinde yer alanlar ise, “Ekipman yok malzeme yok, bilinçli çalışan yok. Biz bu enkazlarda sadece ölü topluyoruz. Her yer enkaz” dedi.

İskenderun Limanı’nda da konteyner deposunda depremden sonra çıkan yangın, devam ediyor. Gündüz saatlerinde yangın söndürme helikopteriyle yapılan müdahale, havanın kararmasıyla sonlandırıldı.

AKUT ekibi ise ilk çalışmasına yıkılan Devlet Hastanesi’nden başladı.

SEMSÛR 

Semsûr’da da arama kurtarma çalışmaları başlamış değil. Mahalleliler kendi imkanlarıyla buldukları kepçelerle enkaz altındakilere ulaşmaya çalışıyor. AFAD ekipleri Salı gecesi şehre ulaşırken halen birçok enkazda çalışma başlatılmış değil.

Şehirde birçok mahalleye elektrik verilmezken internet operatörleri de çalışmıyor. Enkazlarda arama çalışmalarının yapılması için kurulması gereken projektörler de yok.

Sergolan ilçesinde depremin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen ilk kez bir ekip, ağır hasar oluşan bir yapıda arama-kurtarma çalışmalarına başladı.

Semsûr’un Sergolan (Gölbaşı) ilçesinde tablo ağırlaşıyor. Deprem nedeniyle kentin ana caddesi ve diğer yollarında derin yarıklar oluştu. Söz konusu yarıklar, kentteki yapılardaki hasarın daha da büyümesine neden oldu. Kentte bulunan tüm bina ve iş yerleri ağır hasar gördü. Artçı depremler sonrası da onlarca ev yerle bir oldu. Ağır yıkım nedeniyle ailelerin tümü geceyi dışarıda geçirdi. İmkanı olan aileler araçlarında, imkanı olmayanlar ise yaktıkları ateşlerin başında sabahladı.

MEREŞ

941 binanın tamamen yıkıldığı Mereş’te de durum farklı değil. Depremin merkez üssü olan Bazarcix’ta çok sayıda kişinin bulunduğu enkazlarda yaşam belirtisi arama çalışmaları sürüyor. İlçede enkaz altından çıkarılarak iki gündür hastane koridorlarında bekletilen cenazeler ise ailelerine verilmeye başlandı. Birçok cenaze ailelerine verilirken, hastaneye çok sayıda yeni cenazenin getirildiği görüldü. Cenazelerin isimlerinin belirlenememesi nedeniyle teşhis için cenazelere tek tek bakmak zorunda kalan aileler, zor anlar yaşadı. Teşhis edilen cenazeler, yapılan işlemlerin ardından defnedilmek üzere ailelerine teslim edildi.

AMED

Amed’te yıkılan 7 binadan 18 kişinin yaşamını yitirdiği Işık Apartmanı’nda, arama kurtarma çalışmaları iş makinalarıyla yapılmaya başlandı. Rezan (Bağlar) ilçesinin Sento Caddesi üzerinde 8 katlı 32 dairenin olduğu Işık Apartmanı’nda toplam 28 kişinin enkaz altında olduğu tahmin ediliyor. Apartmanda, hassas arama kurtarma çalışmaları sonlandırılırken, arama kurtarma çalışmaları iş makinalarıyla yapılmaya başlandı. Buradan bir çocuk ve kadının daha cenazesinin çıkarıldığı belirtildi.

Yenişehir ilçesi Elazığ Caddesi üzerinde bulunan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi’nin enkazında çalışma yürütülürken, enkazın altında olduğu düşünülen 78 kişi için ilgili kurumlara başvuru yapıldığı öğrenildi.

DÎLOK

Dîlok’ta halk yakınlarına ulaşabilmek için geceyi enkaz başında geçirirken, AFAD 17 saat sonra çalışmalara başladı.

Dîlok’ta 533 yapının yıkıldığı, en az 200 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanırken, en büyük hasarı İslahiye ve Nurdağı ilçeleri aldı.

Şehitkâmil ilçesine bağlı İncirli Mahallesi’nde yıkılan 15 daire ve dükkanın olduğu Gölgeler Apartmanı’nda 50 kişinin enkaz altında kaldığı tahmin ediliyor. İlk müdahalenin yurttaşlar tarafından yapıldığı binada dün sabah saatlerinde 5 kişiye ulaşıldığı ancak akşama kadar süren çalışmalarda ise kimseye ulaşılamadığı belirtildi.  (ANF)