Anasayfa , Avrupa , Alman Yeşiller Partisi: MHP bile CHP'den daha ileri

Alman Yeşiller Partisi: MHP bile CHP'den daha ileri

BERLİN | 28 – 03 – 2010 | Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye’de yeni bir anayasa yerine üzerinde sadece değişikliklerle yetinmeyi “geri adım” olarak değerlendirdi. Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth yaptığı yazılı açıklamda, Anayasanın tümden değiştirilmesini istedi.

CHP’ye serte eleştirilerde bulunan Roth, ‘’Deniz Baykal bazen o derecede aşırı gerici bir tavır sergiliyor ki, MHP’nin bile onlardan daha fazla geliştiğini söyleyebiliriz’’ dedi.

Açıklamasında Roth, “Eski Türkiye’ güçleri, toplumun demokratikleşmesini isteyen ‘yeni Türkiye’yi istemiyor. Bundan dolayı anayasa değişikliği ve yasa çıkarma sistemindeki reformlar çok önemli” dedi.

Muhalefet partilerinin anayasa değişikliği konusundaki tavrını eleştiren Roth, şunları kaydetti: “Faşist temellere sahip olan MHP’nin, Türkiye’nin değişmesini istemediği, eski yetki ve güçlerin muhafaza edilmesini istediği ortada. CHP’nin tavrı ise güvenilir değil. CHP, geçmişte hep ‘Bizim yeni anayasaya ihtiyacımız var.’ demişti. Ancak CHP’nin şu anki tavrına bakınca şu tablo ortaya çıkıyor: CHP, Türkiye’nin yararına icraatlar yapacağına ‘İktidar A derse biz B deriz’ siyasetini yürütüyor. Deniz Baykal bazen o derecede aşırı gerici bir tavır sergiliyor ki, MHP’nin bile onlardan daha fazla geliştiğini söyleyebiliriz.”

Roth, Türkiye’de güçlü ve demokratik bir toplum için ordunun yetkilerinin kısıtlanması gerektiğini vurguladı.(ANF)