Anasayfa , Avrupa , Alman Hükümetinden Anti-Demokratik Yaslara Tam Gaz

Alman Hükümetinden Anti-Demokratik Yaslara Tam Gaz

BERLİN | 18 – 08 – 2011 | Antiterör yasaları olarak tarihe geçen ‘güvenlik yasaları’ Alman hükümeti tarafından 4 yıl daha uzatıldı. Amerika’da 11 Eylül vakasının ardınadan 2002 yılında çıkarılan ve kamuoyunda seet tepkilere neden olan Antiterör yasaları, CDU/CSU ve FDP koalisyon hüküemeti tarafından 4 yıl daha uzatıldı. Geniş bir gözetleme, denetleme ve fişleme yetkilerini taşıyan yasaların hükümet tarafından 3. kez uzatıldı.

Antiterör yasalarının süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesi Hrıstiyan demokratlar (CDU/CSU) ve Liberal parti (FDP) arasında ciddi tartışmaların yaşanmasına neden olmuştu. İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich (CSU) ve Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger arasında yapılan görüşmelerin Temmuz sonunda netleştiği ve ortak bir konsensüs çerçevesinde yasaların uzatılması yönünde kararın alındığı kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında. Görüşmeler çerçevesinde yasaların, oluşturulan bir komisyon tarafından incelenmesi de karar altına alındığı bilgisi de basına yansıdı.

Uzatılan yasaların, istihbarat servislerinin, bana işlemlerine ve kişilerin uçuş bilgilerine, trafik bilgilerine, telefon ve internet bilgilerine kolayca erişmesine imkan tanınıyor.

Antiterör yasalarının kapsamının genişletilmesi ile, istihbarat servislerinin kişilerin uçuş bilgilerini, merkezi kayıt sistemlerinden elde edebilecek. Bunun yanında posta işlemlerine de giriş yapabilecekler.

CDU’nun, bilgi vermeyi rededenlere yönelik önerdiği para cezası formülü şimdilik FDP’nin engeline takıldı.

Federal Bilgi Koruma Dairesi yetkilisi Peter Schaar DAPD’ye verdiği demeçte yasaların uzatılmasını eleştirerek, uzatılan yasaların sonuçta gözetlemenin genişlemesi anlamına geldiğini belirtti ve hükümetin yasaları incelemesinden fazla bir sonuç beklemediğini vurguladı. Sol parti yetkilileride, yasaların uzatılması ile FDP’nin halka verdiği sözlerinden vazgeçtiğini belirtti.

Antiterör Yasalarının On Yılı

Yürürlüğe girdiğinden buyana bir çok anti demokratik uygulamalara zemin olan antiterör yasaları, ‘güvenlik’ adı altında halka sunuluyor. ‘İslami terör, El Kaide vb.’ Tehlikesi ile çıkarılan yasaların 10 yıl içinde bir çok ilerici, devrimci-demokrat kurumu hedef aldı. 129 a ve b yasaları ile yerli-göçmen ilerici kurumlar sorgulamalara, baskılara maruz kaldı. Sadece Almanya’yı değil, Almanya dışında ki emperyalist saldırganlıklara, işgallere karşı gelen devrimci-demokratik kurumların Alman istihbarat servisleri tarafından izlenmesine devam edilirken, açılan soruşturmalar da bir türlü bitmek bilmiyor.

Bir çok kurum antiterör yasalarına karşı kampanyalar örgütlerken, sadece bu yasaları teşhir eden Korsanlar partisi (Piratenpartei) halk tarafından geniş bir destek aldı.