Home , Haberler , Alman Heyete Van'da Asker Engeli

Alman Heyete Van'da Asker Engeli

VAN | 16 – 09 – 2011 | Van’ın Çatak İlçesi’nde Alman gerilla Andrea Wolf’un da aralarında bulunduğu 41 PKK’liye ait toplum mezara gitmek isteyen ve aralarında Almanya’dan gelen 36 kişilik delegasyonunun da bulunduğu heyet, Narlı Karakolu’nda askerler tarafından durduruldu. Valinin kendisiyle telefonda görüşen Alman parlamenterin yüzüne telefonu kapattı.
Aralarında Alman parlamenterlerin de olduğu 60 kişilik toplu mezar heyetinin Çatak’ta inceleme yapılması Valilik engeline takıldı. Heyet Narlı Jandarma Karakolu’nda durdurulurken, Almanya ve İsveç makamlarının diplomatik girişimleri de sonuç vermedi. Heyet Çatak’a dönerek suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Çatak (Şax) İlçesi’nde Alman İnsan Hakları Savunucusu militan Andrea Wolf’un da aralarında olduğu 41 PKK’linin bulunduğu toplu mezarı incelemek için Almanya’dan gelen 36 kişilik delegasyon, Narlı Karakolu’da askerler tarafından durduruldu.

Aralarında MEYADER, Barış Anneleri İnisiyatifi, Van Kadın Derneği üyelerinin de bulunduğu toplam 60 kişilik heyet, sabah saatlerinde Andrea Wolf ile Hozan Hogir posterleri ile toplu mezarda bulunan PKK’lilerin fotoğrafları ve isim listesini bulunduğu „Sizleri unutmadık“ yazılı afişlerlerin yapıştırıldığı 5 araç ile Çatak’a doğru hareket etti. Çatak’ta kısa bir mola veren heyet daha sonra toplu mezarın bulunduğu alana doğru yeniden yola devam etti.

Heyet ilçeden 15 kilometre uzaklıkta bulunan Narlı Köyü girişinde Narlı Jandarma Karakolu askerleri tarafından durduruldu. Askeri yetkilinin, Valiliğin talimatıyla „güvenlik“ gerekçesi ile izin vermeyeceklerini bildirmesi üzerine heyet, toplu mezarın bulunduğu yerin yerleşim yerine yakın olduğunu belirterek, gitmekte kararlı olduklarını iletti.

Vali Telefonu Heyetin Yüzüne Kapadı

Alman parlamenter Andrej Hunko, Vali ile bir telefon görüşmesi yaparak geçişlerine izin verilmesini istedi ancak Vali bu talebi reddederek telefonu parlamenterin yüzüne kapadı. Hunko, bunun bir skandal olduğunu ve Almanya dışişleri bakanlığı ile görüşeceklerini belirtti.

Heyet için Almanya ve İsveç makamları Türkiye nezdinde diplomatik girişimlerde bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye yetkililerle yaptıkları görüşmelerde bir sonuç alamadıklarını, dolayısıyla meseleyi daha fazla tırmandırmak istemediğini toplu mezar heyetine bildirdi.

Diplomatik Girişimler Sonuç Vermedi

Alman Konsolosluğu, Van Valiliği ile irtibata geçtiğini, ancak herhangi bir pozitif sonuç alamadıklarını belirterek, heyete herhangi bir katkılarının olamayacağını ifade etti.

İsveç Başkonsolosluğu da aynı şekilde Van Valiliği ile görüştüklerini ve bir sonuç alamadıklarını açıklarken, konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.

Diplomatik girişimlerin sonuç vermemesi üzerine, heyet Narlı Jandarma Karakolu’ndan Çatak’a geri dönme, ardından da Van’a geçerek Van Valisi ile yeniden görüşme kararı aldı. Heyet, Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı’na da toplu mezarın açılması için suç duyurusu yapacak. (ANF)