Home , Avrupa , Alman Federal Meclisi Afganistan ve Doğu Afrika’da ki Askeri varlığına Devam Dedi!

Alman Federal Meclisi Afganistan ve Doğu Afrika’da ki Askeri varlığına Devam Dedi!

BERLİN |17.12.2016| Almanya Federal Meclisi önceki gün yaptığı bir oylama ile Afganistan’da askeri varlığını uzatacak tezkereyi onayladı. 2017 yılı sonuna kadar uzatılan tezkere kapsamında NATO’nun Afgan askerlerini eğitiminde yer alacak Alman ordusunun görevi, yerli güvenlik güçlerini eğitme olarak açıklanıyor.

Masar-ı Şerif’te ki Alman Konsolosluğuna Taliban tarafından yapılan saldırısı sonucu 4 Afgan hayatını kaybederken, Konsolosluk büyük tahribata maruz kalmıştı. Şehrin kenar kısmında yer alan askeriye garnizonunda yaklaşık 800 Alman askeri konuşlanmış vaziyette. Bunlara ek olarak 150 askeri güç Kabul’de konuşlanıyor.

Almanya’nın  1,7 milyar bütçesi ‚inşa yardımı‘ adı altında 2020 yılına kadar Afganistan’a vermesi planlanıyor.

Afganistan tezkeresi öncesinde yapılan bir başka oylamada, Federal Meclis tarafından Alman askeriyesinin doğu Afrika’da kunuşlanmasını da uzattı. Alman Ordusu böylece ‚barış görevi‘ kapsamında Güney Sudan’da ve Darfur’da konuşlanacak.

Federasl Meclis’te yapılan oylamada Sol Parti temsilcileri yaptıkları konuşmalarda ‚Savaş’a Hayır!’a vurgu yaptılar. Sahra Waagnecht facebook üzerinden yaptığı açıklamada diğer partileri eleştirerek, böyles bir oylama sonucunda çoğunluğunun tezkereye onay vermesinin utanç verici olduğunu belirtti. Yıllardır ortaya konan hiçbir hedefin tutturulamadığını belirten Waagnecht, oylamaya ilişkin bilgiler verdi. Verilen bilgilere göre Afganistan tezkeresini Hrıstiyan birlik partileri tam kadro desteklerken, %91 Sosyal Demokatlardan (SPD), %31 Yeşiller/Birlik partisinden %31 onay geldi. Önergeyi desteklemeyen tek parti Sol Parti oldu.