Anasayfa , Avrupa , Almanya’da Yoksullaşmaya Karşı Düzenlenen Yürüyüşlere Binler Katıldı!
Stuttgart

Almanya’da Yoksullaşmaya Karşı Düzenlenen Yürüyüşlere Binler Katıldı!

Almanya’da 22 Ekim’de, Berlin, Dresden, Hannover, Düsseldorf, Frankfurt ve Stuttgart’ta düzenlenen yürüyüşlerde 28 bin insanın katıldığı açıklandı. Başta Verdi, NGG ve IGBAU sendikası olmak üzere, birçok kitle örgütünün yaptığı bu yürüyüşlerde; hükümetin çıkardığı paketlerin yetersizliği, yükselen enflasyon ve artan yoksullaşmaya dikkat çekildi.

Yürüyüşlere Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), “Savaşınızın Faturasını Biz Ödemeyeceğiz” pankartı ve dövizleriyle katıldı. ATİF’in merkezi olarak çağrı yaptığı yürüyüşler; Hannover, Stuttgart, Frankfurt ve Düsseldorf’ta kitlesel olarak katıldı.

Düsseldorf:

Düsseldorf’ta düzenlenen yürüyüş saat 12:00’de DGB binası önünde yürüyüşe ilişkin yapılan kısa konuşmalardan sonra harekete geçildi. Verdi, NGG ve IGBAU sendikalarının güçlü katıldığı yürüyüşe, aynı zamanda yerli ve göçmen kitle örgütlerinden, ATİF, YDG, DİDF, BİRKAR, Yaşanacak Dünya’da katılarak destek verdi. Ayrıca yerli devrimci örgütlerden MLPD’dekatılarak destek verdi. Buda doğallığında yürüyüşü rengarenk bayrak ve pankartlarla doldurdu.

Yürüyüş boyunca artan fiyatlar, yükselen enflasyon, hükümetin tekellere yaptığı yardımlar teşhir eden pankartlar ve dövizler çok dikkat çekiyordu. Ayrıca, artan fiyatlara rağmen işçi ücretlerinde yükselmenin olmamasına dikkat çeken ve sendikaların topu iş sözleşmelerinde enflasyonun üzerinde ücret artışı talebinde bulunmalarının çağrıları sık sık yapıldı.

Rusya’nın Ukrayna işgaline son verip kayıtsız şartsız geri çekilmesi, Alman devletinin Ukrayna’ya silah vermesinin durdurulması ve dünya barışının talep edildiği pankart ve dövizler en çok öne çıkanlardı. Ukrayna savaşının bahane edilerek, tekellere yapılan yardımların halka yapılması gerektiği, çünkü yoksulluğun giderek arttığına ilişkin konuşmalar yapıldı yürüyüş boyunca

Özellikle IGBAU sendikasının korteji çok canlıydı. Önde mücadeleci işçilerden IHG işçileri, temizlik şirketinde çalışan işçilerin ve inşaatlarda çalışan işçilerin canlı sloganları çok dikkat çekiyordu. IHG işçileri “Emeğimiz Enflasyondan Daha Değerlidir” pankartıyla, temizlik işçileri “Temizliğin Bir Bedeli Var”, inşaat işçileri de Almanya’da köprülerin çoğunun çürük olmasına rağmen silaha yapılan yatırıma istinaden, “Silaha Değil, Köprülere Demir Üretilsin” pankartlarıyla en çok dikkat çekenlerdi.

Yürüyüşe ATİF’de NRW olarak bölgesel katıldı. ATİF “Savaşınızın Bedelini Biz Ödemeyeceğiz” Almanca, Türkçe pankart ve dövizlerle katıldı. Kortejde taşınan bu pankarta ve dövizler işçi ve emekçiler tarafından oldukça ilgiyle karşılandı.

Yürüyüş, NRW eyalet parlamentosunda yapılan mitingle sonlandırıldı. Tertip komitesi en az 5 bin kitlenin yürüyüşe katıldığını açıkladı.

Frankfurt:

Almanyanın belirli şehirlerinde bir kısım sendika ve kitle örgütleri tarafından “Enflasyon Canavarına Hayır” adı altında yürüyüş ve mitingler düzenlendi. Bunlardan biri de Frankfurtta düzenlendi ve eyleme yaklaşık 5.000 kişi katıldı. Eylem öncesi miting alanında pek çok kurum konuşma yaptı. Gençlik platformu adına yapılan konuşmada, kriz bahanesiyle günden güne emekçilerin çalışma koşulları zorlaşırken, hayat pahalılaşırken, gençler geleceksizlerilerken, patronlar karlarına kar katmaktalar” denildi. Sağlık alanı, ulaşım alanı vb. alanlarda daha fazla işçinin istihdam edilmesi ve ücretsiz hizmetlerin yaygınlaştırılması talebini dile getirdiler. 

Yürüyüş sırasında “Savaşınızın faturasını biz ödemeyeceğiz” sloganları ve “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” sloganları atıldı.

Yürüyüşe ATİF’de Almanca ve Türkçe hazırladığı “Savaşınızın Faturasını Biz Ödemeyeceğiz” pankartıyla katıldı. Ayrıca, Yeni Kadın ve YDG’lilerde katılarak destek verdi.

Hannover:

Almanya Hannover ‘de, 22 Ekim saat 12.00’da, başta gıda ürünleri olmak üzere, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlara tepki olarak,  birçok sendika ve demokratik kitle örgütlerinin içinde yer aldığı “Enflasyon Canavarına Hayır” sloganıyla bir miting düzenlendi.

YDG ve farklı devrimci, demokrat gençlik örgütlerinin oluşturduğu Internationalistisches Arbeiter*inenjugendbündnis Hannover” (enternasyonal işçi gençlik platformu) saat 11.00’da Hannover tren istasyonu önünde bir araya geldi. ATİF Hannover’in de pankart ve bayrakları ile yer aldığı kitle sık sık,  Almanya’nın savaş politikasını eleştiren ve hayat pahalılığına vurgu yapan sloganlar attı.  YDG adına yapılan konuşmada ve diğer gençlik örgütlerinin yaptığı konuşmalarda ortak vurgu ise Almanya devletinin savaşa ve silaha ayırdığı bütçenin korkunç rakamlarda olduğu ama aynı zamanda sağlık ve eğitim için ise paranın “olmadığı ” şeklinde oldu. Ayrıca YDG konuşmasında, Kürdistan’da yapılan katliamlara Alman devletinin destek verdiği ve öldürülen her insanda Alman silahı ve bombasının payı olduğu vurgulandı. Yürüyüşe geçen kitle sloganlar eşliğinde, saat 12.00′de miting alanına ulaştı.

Bini aşkın insanın bir araya geldiği mitingde temel vurgu ise  “Alman devletinin yanlış politikalarının faturası işçilere kesiliyor fakat biz bunu kabul etmiyoruz” şeklindeydi.

Stuttgart:

Almanya’nın çeşitli şehirlerinde hükümetin savaş politikalarına ve yükselen enflasyona karşı eylemlerin biri de Stuttgart’ta gerçekleşti. Sendikalar, antiemperyalist ve antifaşist örgütlerin örgütlediği eyleme binlerce kişi katıldı. Yapılan konuşmalarda özellikle Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte savaş politikalarının halkın sırtına yüklenmeye çalışıldığı vurgulanırken zenginlerin ise bu süreçte daha da zenginleştiği söylendi. Hükümetin savaş politikalarının sonuçlarını halka ödetmesine karşı bütün halkın birlikte hareket ederek, bu politikalarının karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. Yapılan konuşmalar sonrası Stuttgart içinde gerçekleştirilen yürüyüşe Stuttgart halkı da destek verdi. ATİF ve YDG’liler de yürüyüşe “Savaşınızın bedelini biz ödemeyeceğiz” pankartı ile katılım sağladı.