Home , Haberler , ABD’nin en uzun süre yatan mahkumu serbest bırakılacak

ABD’nin en uzun süre yatan mahkumu serbest bırakılacak

7ede0fcf33811537afb86f55319a0f4e93599870_1433898717Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin en uzun süre yatan mahkumlarından Albert Woodfox’un haksızca yattığı yıllar sona ermek üzere. Luoisina’da bir yargıç, 42 yıl boyunca hiçbir somut delil olmadan cinayetle suçlanan Woodfox’un serbest bırakılmasına hükmetti.

ABD tarihinin Siyahilere yönelik en tartışmalı hak ihlallerinden kabul edilen davanın mahkumu Woodfox’a yönelik karara itiraz edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor.

42 YILDIR KANIT OLMADAN CİNAYETTEN TUTUKLU

1971 yılında silahlı soygun suçundan mahkum edilen ve bugün 68 yaşında olan Albert Woodfox, Robert King ve Herman Wallace, ‘Angola’ adı verilen ağır tutukluluk koşullarının hüküm sürdüğü Lousiana’daki cezaevine konuluyorlar. Cezaevinin ağır koşullarında siyahilerin haklarını savunan ‘Black Panthers’ adlı hücreyi kuran ve üçü de siyahi olan Woodfox, King ve Wallace, 1973 yılında cezaevindeki bir gardiyanın şüpheli ölümünden sorumlu tutuluyorlar.

Ancak hiç bir somut delile dayanmayan bu suçlamanın, Black Panthers’i kurmalarından ötürü bir komplo olduğu fikri yaydın. Angola adı verilen cezaevinde daha sonra ülke gündemine oturan üçlü ‘Angola Three-Angola Üçlüsü’ olarak anılıyorlar.

Birçok insan hakları kuruluşunun da sahip çıktığı üç tutukluya verilen cezalar daha önce iki mahkeme kararıyla iptal edilse de, savcılığın ısrarlı itirazları nedeniyle bir türlü serbest kalamadılar. Öte yandan, Robert King’in 2001 yılında ‘serbest kalma’ karşılığında cinayet suçlamalarını kabul etmesi sorunu içinden çıkılmaz hale getiriyor.

Angola Üçlüsü’nün diğer üyesi Herman Wallace ise, kanser hastalığından ölmek üzereyken 1 Ekim 2013’de serbest bırakıldı, 4 Ekim’de ilerleyen hastalığından dolayı yaşamını yitirdi. Özgürlüğü sadece 3 gün tadabilen Wallace için 3 Ekim’de tekrar tutuklama kararı çıkarılmış, ancak yaşamını yitirmesiyle bu talep gerçekleşmemişti.

Uzun yıllar boyunca insan hakları savunucularının mücadele ederek savunduğu Albert Woodfox’un serbest kalabilmesi için, yargıç tarafından verilen karara itiraz edilmemesi gerekiyor.(ANF)