Home , Haberler , HDP İstanbul 1. Kongresini gerçekleştirdi

HDP İstanbul 1. Kongresini gerçekleştirdi

HDP1._Kongresi08iSTANBUL-05-01-2015- eni Yaşam İçin Özgürlüğümüzü Örgütlüyoruz” çağrısıyla Sinan Erdem Kapalı Spor salonunda HDP İstanbul 1. Olağan Kongresi, binlerce kişinin katılımı ile  gerçekleşti.

Kongrenin yapıldığı Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu’na Kürt Ulusal hareketinin Önderi Abdullah Öcalan, Kobanê şehitleri Arin Mîrkan, Suphi Nejat Ağırnaslı, Sibel Bulut, Kader Ortakaya, Mahsum Korkmaz, Mahir Çayan, Deniz Geçmiş ve İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğan ile 14 Temmuz 1982 Diyarbakır hapishanesine direnişinde yaşamını yitiren 4 yurtsever devrimcinin fotoğrafları asıldı. “Kobanê direnişini selamlıyoruz”, “Sosyal güvence, sendika, grev, her emekçinin hakkıdır”, “Özgür kadınla demokratik ulusa”, “Hasta tutsaklar insanlık ayıbıdır”, “Kentlerde rant için değil, halk için dönüşüm”, “Yeni yaşamı birlikte örgütlüyoruz”, “Demokratik ülke, eşit ve özgür bir yaşam” yazılı pankart asıldı.  HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ında katıldığı kongrede,  sık sık “Biji YPG”, “Biji berxwadana Kobanê” sloganları atılırken, HDP Esenkent Gençliği ise, “Biz terörist değiliz, Türkleştiremediğiniz Kürdüz. Biji berxwedane” yazılı pankartla salonda dolaştı.

BEKSAV Müzik Topluluğu’nun müzik dinletisinin ardından 15 dilde selamlama yapılıp, divan seçildi. Kobanê’den canlı bağlantı gerçekleştirilmesiyle birlikte “Devrimci Güç Birliği adına Bayram Kurtuluş ve YPG Kobanê Komutanı Cemil Mazlum birer konuşma gerçekleştirdi.

Kongreye canlı bağlantı ile katılan YPG Kobanê Komutanı Cemil Mazlum konuşmasına ilk olarak Kobanê’de yaşamını yitiren şehitleri selamlayarak başladı. Cemil, IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında sadece Kürtlerin değil bütün hakların büyük bir direniş örneği gerçekleştirdiğini dile getirerek, “Kobanê’ye destek veren herkese teşekkür ederiz. Biz 2015 yılına büyük bir direniş örneği ile girdik. Bizler 2015 yılı için demokratik özerklik temelinde bütün halkların özgürlüğünü esas alan ve önder Apo’nun özgürlüğünü esas alan bir yıl yapacağımızın sözünü veriyoruz” dedi. Cemil, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu demokratik çözüm sürecini YPG savaşçıları olarak desteklediklerini belirterek, “Buradan Önder Apo’ya ve halkımıza şu sözü veriyoruz Kobanê’yi özgürleştireceğiz. Kobanê’ye yapılan saldırıları kırmaya yemin ettik. Bütün halkımıza buradan başarılar diliyoruz ve zafer bizim olacaktır” şeklinde konuştu.

Ardından konuşan Bayram Kurtuluş da “Dün nasıl Filistindeysek bugün de Kobanedeyiz. Çünkü Kobane, devrimin kalesidir, Kobane Kızıldere’dir. Tüm Kürdistan’dır. Tüm güçleri Rojava devrimi ile dayanışmaya çağrıyoruz” dedi. Yapılan bağlantının ardından HDP Eş Başkanları, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’da birer konuşma gerçekleştirdi.

 

“Gezi’den Kobanê’ye kadar halklarımızın güçlenen gelişen gelecek mücadelesi var”

Kongrenin devamında ilk sözü alan Figen Yüksekdağ “İstanbul’un en güzel resmi bugün burada. Bu güzel kentin güzelliklerinden birini daha siz yarattınız” diye konuşmasına başladı. Kobane’de 112. gününde devam eden direnişe dikkat çeken Yüksekdağ, “Kobane’den İstanbul’a kadar bütün ezilenlerin eşitlik ve özgürlük mücadelesinde şekillendi. Artık yeni bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Gezi’den Kobanê’ye kadar halklarımızın güçlenen gelişen gelecek mücadelesi var” dedi.

AKP’nin kadın düşmanı politikalarını eleştiren Yüksekdağ, “Kadınlar annelikle bir çocuğa can verirler. Ama kadınlar, bugün Kobanê’de, Şengal’de bütün direniş alanlarında bu köleleştirilmeye çalışılan topraklara ve halklara, yeni yaşama can veriyorlar. Bizler, bütün kadınlar, direnişle yeni yaşama can vereceğiz. Bizim en büyük gücümüz, en büyük kariyerimiz budur, direnişçi duruşumuzdur” diye belirtti.

HDP’nin parti olarak seçime girme kararından sonra seçim barajına ilişkin devam eden tartışmalara da dikkat çeken Yüksekdağ “siyasi iktidara Altında kalalım diye baraj yaptılar. Ancak bilmiyorlar ki, barajın altında onlar kalacak. Biz o barajı yıkacağız ve yıkıntıların altında siz kalacaksınız” diye seslendi. Partisine dönük baskı ve engellere dikkat çeken HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, “O darbe artığı barajı da aşmasını bileceğiz” dedi.

Figen Yüksekdağ’ın konuşmasını yaptıktan sonra sözü Eş Başkan Selahattin Demirtaş aldı.

HDP1. Kongresi07

Selahattin Demirtaş konuşmasına Cizre’de yaşamını yitiren Musa Azma ve Zeki Alar’ı anarak başladı. Gençlere yönelik tutuklama ve saldırılara dikkat çeken Demirtaş, “Şehitlerimize bağlılık sözü ile konuşmama başlamak istiyorum. Yeni yaşamı kurmak bizim için şehitlere bağlılık sözümüzdür” dedi. Demirtaş, hükümetin medyadaki kalemşorları eliyle seçimlere bağımsız girilmesi için baskı kurmaya çalıştığını belirterek, “Onlar da sonucu görüyor. HDP’nin baraj sorunu yok. Barajı aşmamız durumunda, onlardan bizden çaldıkları milletvekilliğini geri alacağız, sahte milletvekilliğine son vereceğiz“ dedi.

„Bütün ezilenlerin gözü umudu bizde” diyen Demirtaş, ”HDP ile birlikte ilk defa ezilenler sarayı sultana dar etmek için yürüyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Türk halkına seslenen Demirtaş, “Siz zannediyorsunuz ki, Ankara’da bir Türk devleti var. Kusura bakmayın, ne Türk’ün ne de Kürt’ün devleti var Ankara’da. Sarayda yaşamayı kendine hak görmüş bir avuç zenginin devleti var” diyerek AKP yüklendi: “AKP zorba bir devleti devralıp üzerine kendi zorbalığını da katarak, AKP devletine biat etmemizi istiyor. Erdoğan, sarayında en küçük bir eleştiriye dahi tahammül göstermeyerek nasıl bir devlet istediğini gösterdi” dedi.  CHP ile AKP arasındaki iktidar yarışına da değinen Demirtaş: “devlet senin değil, benimdir“ yarışıdır dedi.

Demirtaş’ın konuşmasının ardından seçim gündemine geçildi. HDP İstanbul İl Eşbaşkanlığı için aday gösterilen Ayşe Erdem ve Cesim Soylu ile yönetim kurulu adayları kürsüye çıkarak halkı selamladı. Adından Kongre, Agire Jiyan konseri ile devam etti.