Home , Haberler , ABDEM ve DGB Heyetinden Suruçtan Son Durum Bildirimi!

ABDEM ve DGB Heyetinden Suruçtan Son Durum Bildirimi!

pirsus_3SURUÇ | 24-09-2014 |  Çarşamba 24 eylül sabah saatlerinde ABDEM ve DGB heyeti Amed’den Suruç’a (Pirsus) doğru yola çıkmıştır.  6 kontrol noktasından sonra Urfa Üzerinden Pirsus’a gelindi. İlk ziyaret edilenler, Kültür Merkezi bahçesinde ki kamp sakinleri oldu. Akabinde Belediye binası önüne geçildiğinde ortaya çıkan görüntü ise yoğunluk, yorgunluk ve daha çok işin yapılması sorunu karmakarışık ilerliyor olmasıydı. Planlar an be an değişiyor ve Pirsus’a gelenler engelleniyor. Yabancı pasları sayesinde heyet üyelerine geçiş izni verildi. Pirsus sonrası sınıra hareket edildi. Belediye önünde heyeti Demir Çelik karşıladı. Aysel Tuğluk’ta orada bulunmaktaydı.

Sınıra (Kobane sınır kapısı) giden heyet iki kontrol sonrasında ara ara askerlerin yolara konuşlandıklarını gördüklerini ve zırhlı araçlar yol kenarlarında bekletildiğini AHM’ye bildirdi. Dün itibariyle halkla asker ve polis arasında çatışmalar yaşanmış. Heyet üyeleri mümkün derece orada bulunan insanlarla sohbet etme olanağı yakalayabilmiştir.  Sınır kapısında kimsenin geçişine izin verilmemiştir. Bir ara halkın baskıları sonucu bir grubun geçişine izin verilmiştir.  Kobane’ye geri dönüş halinde olan, yoğunluklu kadın ve çocuklar, halka ‘neden savaş alanına gidiyorsunuz’ diye sorulmuştur, (Kobane şehir olarak şuanda YPG denetiminde ancak çevre köylerde çatışmalar yanşıyor). Askerlerin Kobane’ye giden insanlara arama muamelesi yapması, kitle tarafından yuhalanmıştır.

Eğitim Sen bir günlük eğitim grevinde Kobne sınırına gelmiştir. KESK ve Eğit Sen başkanları Basın açıklamaları yapmışlardır. Onlarla konuşan ATIF heyet üyesi grevin taleplerinin anadilde eğitim hakkının tanınması, idareci atamalarında ki, usulsüzlüklere son verilmesi, torba yasanın kaldırılması ve Kobane direnişine destek olmak için bir günlük grevin gerçekleştiğini belirttiler.  Eğit Sen sonrasında Almanya DGB ve ABDEM olarak basın açıklaması yapılmıştır. Burada  tüm heyet üyeleri söz almıştır.

CHP ekibide gelmiştir, Hüseyin Aygün, Mehmet Bekaroğlu, Veli Ağbaba da ekibin içinde vardı. Ancak halk onlara tepki gösterdi. Bunlarn esas sorumlusunun CHP geleneği olduğunu bu sınırın CHP döneminde çizildiğini söylediler. Heyetten biri CHPlilerin önüne geçerek onlarla tartışmıştır. 6 Tır yardım getirmişler, onlara sadaka istemiyoruz, meclise gidip bu katliamları durdurun diye isyan edenler olmuştur.

Sınırın öte yanına geçişleri durdurarak ve Çevik kuvvet sevk edilerek alan boşaltılmıştır. Heyet olmasından kaynaklı ABDEM ve DGB’liler bu durumdan muhaf tutulmuştur. Yarım saat bir süreden sonra basın ve heyet sınır kapısının önünde toplandı. Alanda bulunan IMC habercileri heyetle röportaj yapmıştır.  

Heyetin alanda bulunduğu anda bir cenaze arabası Kobane ye geçmiştir. Orada bulunan halk zılgıtlar, sloganlar vs.. Şehit Namırın ve Biji Berxvedana Rojava vs. sologanları sık sık atıldı.

Cenaze yakınlarının geçişine izin verilmemiştir. Heyet üyeleri ATİF temsilcisi ve Ezidi Federasyonu temsilcileri bu durumu askerlerle tartışarak sorgulamışlardır.  Neticede iki kişinin geçişine izin verilmiştr. Asker sadece kimliği olan kişileri bırakabileceğini söylerken, Kobane gerçekliğini tamamen göz ardı etmiştir çünkü Kobane’de yaşayanların kimliği ya savaşta kaybolmuş, bazıları ise asker kaçağı durumundadır.

IMC TV ye konuşan ATİF temsilcisi ATİK’in Avrupa çapında ‘Ezidi Halkını Sahipleniyor, Rojava Direnişi ile Dayanışmayı Yükseltiyoruz’ kampanyasını anlatarak kampanyanın önemini vurgulamıştır. ATİF temsilcisi IŞİD’e ağır silah temin eden Avrupa ve ABD Emperyalizminin teşhir edilmesi gerektiğini belirterek, “eğer ağır silahlar IŞİD’e verilmeseydi YPG şu anda daha farklı bir aşamada olurdu. Buradaki direniş, Avrupa’daki mücadelemize güç katıyor. Biz de buradaki direnişi Avrupa’dan büyütmeye söz veriyoruz. Tekrar geleceğiz, ta ki bu savaş bitene kadar.”  dedi.

Heyet dönüşte Suruç eş Belediye Başkanı Zühal Ekmez le görüşme yapmıştır. Eş Başkan Ekmez abartıların olduğunu söylerken  AKP’nın hem baskı uyguladığını hem gelenleri geri bırakmadığının altını çizdi.  Eş Başkan Orhan Şansal ise gelenlerin sayısının abartılı gösterilip adeta Rojava da insan kalmadığını ve orada Tampon bölge oluşturulmaya çalıştığıldığının altını çizdi.

Heyet sonraki günlerde daha çok görüşmeler yapacağını ve halkla dayanışma içinde olacağını belirtmiştir. (AHM)