Home , Avrupa , AB Şengen Zirvesi: Almanya da sınır kontrollerine geçecek

AB Şengen Zirvesi: Almanya da sınır kontrollerine geçecek

MÜNİH | 12 – 05 – 2011 | Almanya İçişleri Bakanı, ülkesinin derhal sınır kontrolerine geçiş yapması gerektiğini söyledi.

Brüksel’deki AB İçişleri Bakanlarının Şengen antlaşmasını tartışacakları zirveye gitmeden önce bir basın açıklaması yapan CSU`lu Alman İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, ani göç akımlarına karşı müdahalenin esnekleşebilmesi için, Şengen antlaşmasının reforme edilmesi gerektiğini söyledi. Friedrich, Şengen antlaşmasına gore bölge içi sınır kontrolleri azamiye indirgenmişken, bölgenin dışındaki tehlikelere karşı sınırların yeterince güvenli olmadığını belirtti.

İçişleri Bakanları Şengeni Tartışacak

Özel bir oturumla Brüksel`de biraraya gelecek olan 27 Ülkenin İçişleri Bakanı, Kuzey Afrika yoğunluklu göçmen akımına karşı tavır belirlemek için toplanacak. Şengen antlaşmasındaki yenilikler ve değişimlerle birlikte göçmenlere karşı politikalar yönündeki karar, Haziran sonunda açıklanacak.

AB İçerisinde Çatlak Sesler

Uzun süredir Avrupa basınını meşgul eden Şengen antlaşmasının reformunda, Avrupa Birliği ülkelerinin kendi aralarında da fikir uyuşmazlığı yaşadığı dikkat çekiyor. Fransa ve İtalya gibi ülkelere göre, sadece „ağırlaşmış tehtid“ durumunda sınır kontrollerini yasal kılan antlaşma soyut kalıyor ve somutlaştırılması gerekiyor. Almanya ve bazı ülkeler ise, son süreçteki mülteci yoğunluğunun yaşandığı İtalya ve Yunanistan gibi, mülteciler yasasını pratikte uygulamayan ülkeler olduğunu savunuyor. Buna gore İtalya 25 bin göçmene ev sahipliği yaparak, Kuzey Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalmakta. Doğu Avrupa`daki ülkeler Şengen`i bir özgürlük sembolü olarak algıladıklarını ve antlaşmanın iptaline karşı olduklarını dile getirirken, Güney Avrupa ülkeleri göçmen akımına karşı mücadelede yanlız bırakıldıklarını düşünüyor.