Anasayfa , Avrupa , 8. Avrupa Dersim Kültür Festivali sona erdi

8. Avrupa Dersim Kültür Festivali sona erdi

dersimfestivali_3_Avrupa Dersim Kültür Festivali sona erdi. Festivalde konuşan Yüksekdağ, AKP/Saray’ın, soykırımcı saldırılarına rağmen Kürt halkını teslim alamadığına dikkati çekti. “Bize diz çöktüreceklerdi; ne oldu? Bakın, dimdik ayaktayız” diyen Yüksekdağ, “Artık oy yaydan çıkmıştır. Türkiye’de hiçbir şey 7 Haziran’dan önceki gibi olmayacak” mesajını verdi.

8. Avrupa Dersim Kültür Festivali, Almanya’nın Frankfurt kentinde binlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

Rebstokpark’ta iki gün süren festivalin açılışı, “Dersim Soykırımı’ndan günümüze öz yönetimler ve özerk Dersim” konulu panel ile yapıldı. Gazeteci Baki Gül’ün moderatörlüğünü yaptığı panele Avukat Erdal Doğan, Çevreci Haydar Çetinkaya, Araştırmacı-Yazar Kazım Cihan ve Araştırmacı-Yazar Erdoğan Yalgın katıldı.

İlk günkü program Sena Dersimi ve Yıldız Aslan’ın müzik sunumuyla biterken, Cumartesi günü de “Geçmişten günümüze Dersim kültüründe kadının rolü” tartışıldı. Bu panele de Özlem Kırmızıtoprak, Edibe Şahin ve Özlem Uç katıldı.

Pir Rıza Yağmur´un gülbengi ile devam eden programda Tertip Komitesi adına konuşan Erdoğan Yalgın, Kürtçeye sahip çıkma çağrısında bulundu.

 

Festivaldeki panellerde HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Tuğba Hezer, Alican Önlü, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun, Ovacık Belediyesi Başkanı Mehmet Maçoğlu, NAV-DEM Eş Başkanı Fatoş Göksungur ve Die Linke Hessen Milletvekili Dr. Ulrich Wilken konuşmalar yaptı.

Hezer, konuşmasında, “Bizler zalimin zulmü karşısında başı dik bir şekilde mücadele ediyoruz. Dersim’i, Cizre’yi, Sur’u yakıp yıktınız ama biz onların külleriyle dirildik” mesajını verdi.

Altun ise Dersim Soykırımı döneminin benzerinin AKP/Saray tarafından Kürdistan kentlerinde sürdürüldüğüne dikkati çekti. Altun, “Avrupa’daki halkımız yüzünü ülkeye çevirmelidir” çağrısını yaptı.

Dr. Wilken de PKK yasağının kaldırılması için Alman devletine çağrıda bulundu.

dersimfestivali_6_YÜKSEKDAĞ: DİZ ÇÖKTÜREMEDİLER

Yüksekdağ ise AKP/Saray’ın Dersim ve Kürdistan genelindeki işgalci uygulamalarına değinerek, “Bizler Seyit Rıza’nın, Alişer’in, Zarife Ana’nın yoldaşlarıyız. Sakine’nin, Cafer’in yoldaşlarıyız. Bugün Saray’daki ve Türkiye’yi yöneten savaş baronlarına, diz çökmeyen bir halkın direnişi dert oldu” ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ, AKP/Saray’ın, partisinin 7 Haziran seçimlerindeki başarısının ardından savaşı başlattığını hatırlatarak, buna rağmen halkın teslim alınamadığını vurguladı. “Kazanımlarımızı durduramıyorlar. Savrulup gidecekler” vurgusunda bulunan Yüksekdağ, şöyle devam etti: “Bize diz çöktüreceklerdi; ne oldu? Bakın, dimdik ayaktayız! Anne karnındaki bebeğe kadar öldürdüler. Önce ‘üç ay içinde temizleyeceğiz’ dediler. Halk direndi. Olmadı. Sonra ‘beş ay’ dediler, yine olmadı. 8 ay, 1 yıl dediler… Bugün geldiğimiz noktada, onların çöktürme planı çöktü.”

Katliamcı askerlere yetki veren yasa tasarısına ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına da tepki gösteren Yüksekdağ, şunları da söyledi: “HDP Türkiye’nin geleceğidir. Bundan kaçamayacaklar. Artık oy yaydan çıkmıştır. Türkiye’de hiçbir şey 7 Haziran’dan önceki gibi olmayacak. Biz milyonlarız. Bizi içeri atarak hesap vermekten kurtulacaklarını sanıyorlar. HDP bir yerde değildir, her yerdedir.”(anf)