Home , Avrupa , Viyana’da Halk Irkçılığa ve Faşizme Karşı Sokaklardaydı

Viyana’da Halk Irkçılığa ve Faşizme Karşı Sokaklardaydı

Viyana |01.02.2018| Viyana’da 27 Ocak tarihinde yaklaşık olarak sekizbin kişi ırkçı niteliğiyle bilinen „gerçek Almanlar“a karşı sokaklara çıktı.

Daha önceleri Burschenscaftenball olarak adlandırılan bu Balo, son yıllarda isim değiştirerek ‘’Akademikerball’’ Akademisyenler balosu olarak adlandırıldı. Viyana’da onuncusu düzenlenen bu Neo-Nazi balosuna karşı binlerce insan sokaklardaydı. Çeşitli milliyetlerden oluşan anti faşist, anti kapitalist ve anti emperyalist kitle değişik dillerde sloganlar atarak bu Irkçı faşist baloyu protesto etti. ATİK, yeni Kadın ve YDG’nin de katıldığı bu eylem yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.

Geçmiş tarihçesi 1800 lü yıllara dayanan, o dönemlerde Almanyada oluşturulan ve kendilerini ‘’gerçek’’ almanlar olarak tanımlayan ve aynı zamanda Hristiyan-katolik inancını savunan, liberal ve Irkçı bir görüş olarak ve elit kesimden oluşan büyük ve birleşik Almanya hayelleri yapan bir topluluk olarak kendilerini tanımlamışlardı.

Esas tabanı Almanyada olsada, son yıllarda Avusturyada gittikçe kendilerini görünür hale getirdiler. Avusturya’nın bir çok eyaletinde kendilerini çeşitli öğrenci dernekleri şeklinde var eden bu Irkçı-Nazi örgütlenmesi 90’lı yıllardan buyana FPÖ içerisinden ve açıkça örgütlendiler. Özellikle üniversite gençliği içerisinden örgütlenen bu kesim günümüzde Avusturya’da orta ve lise eğitimi gören kesimlerden de taban buluyor. Ayrıca Avusrurya direniş arşif bilgilerine göre, (Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstandes) Avusturya parlementosunda hükümet ortağı olan FPÖ milletvekillerinin % 42’si bu Neo-Nazi örgütlemesinin içerisinden gelip bugün değişik bakanlıklarda görev yapmaktadırlar.