Anasayfa , Avrupa , 30 Yıl Önce Katledilen Günter Sare Anıldı

30 Yıl Önce Katledilen Günter Sare Anıldı

guntersareFRANKFURT |26-09-2015| Akşam saatlerinde Frankfurt anaistasyonunda biraraya gelen 500’den fazla antifaşist, 30 yıl önce katledilen antifaşist Günter Sare’yi andı. Saat 17:00 de başlayan anma mitinginde etkinliğin amacına yönelik konuşmalar gerçekleştirildi. Yapılan konuşmalarda Günther Sare’nin antifaşist kimliğine vurgu yapılarak, katliamdan Alman devletinin sorumlu olduğu dile getirildi. Bir başka konuşmada ise Meksika’da katledilen 43 öğrenci ve Kürdistan’da süren direnişler anlatıldı; mültecilere yönelik çalışmalar ile devletin geliştirdiği ırkçılık ve NSU katliamları anlatıldı. 30 yıl önce NPD Toplantısını engelleme etkinliğinde, O’nu ezen Polis aracının durabileceği halde durmaması ve Sare’yi ezerek katletmesi, o dönemde yoğun protestolarla karşılanmıştı.

guntersare1Anagar önünde yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kitle, şehrin Gallus semtinde yürüyüşü sonlandırdı. Günter Sare’nin katledildiği yer olan Haus Gallus (Saalbau Gallus) önünde toplanan kitle kapanış konuşmaları gerçekleştirdi. Günter Sare’nin katledildiği yerde bir konuşma gerçekleştiren dönemin bir tanığı, katledilme sonrasında yoğun çatışmaların yaşandığını ve bu çatışmaların tüm Batıalmanya’ya yayıldığını anlattı. Etkinlikte Günter Sare adına antifaşistler tarafından çiçekler ekildi.

Miting ve yürüyüşlerde Almanya’da tutsak olan ATİK’li ve devrimci tutsaklara yönelik çalışma yürütüldü. Broşürlerin dağılımının yapıldığı etkinlikte, Frankfurt Dayanışma Platformu’nun toplantısının duyurusu yapıldı.

Günter Sare Kimdir?

guntersare01949 doğumlu olan Günter Sare, makine teknisyeni olarak çalışıyordu. Frankfurt’ta bir gençlik evindede çalışma yürüten Sare, antifaşist çalışmaları ile biliniyordu. Yanı sıra halkın barınma sorununa dikkat çekmek için ev işgallerinde yer alan Sare, Atom santrallerine ve NATO’nun silahlanma politikaların karşı yürütülen aktivitelerde öne çıkmıştı.

Auschwitz duruşmalarının yapıldığı salon olan tarihi Hasu Gallus binasında faşist part NPD’nin (Ulusal Alman Partisi) toplantı yapmasına karşı sokaklara çıkan ve blokaj eylemlerine yüzlerce kişiyle birlikte katılan Günter Sare, 28 Eylül 1985 günü polisin Su sıkma aracı altında ezilerek hayatını kaybetti. Görgü tanıkları aracın durma şansı bulunmasına karşın durdurulmadığı, aracın protestocuların üzerine sürüldüğü ve Sare’nin bilinçli bir şekilde katledildiğini belirtiyorlar. Sare’ye yapılması gereken ilk yardımın yapılmasının polisler tarafından engellendiğini belirten dönemin tıp guntersare2öğrencisi Michael Wilk, tüm müdahalelere rağmen Sare’nin hayatını kaybettiğini ve bunda ilk yardımın zamanında yapılmamasını önemli bir faktör olduğunu dile getirecekti.

Başta ATİF olmak üzere bir çok göçmen kurum gerek NPD toplantısını engelleme yürüyüşlerinde gereksede sonrası süreçte etkinliklerde yer almışlardı.

1990 yılına kadar süren mahkeme süreci sonrasında polisler beraat etti ve Sare’nin protestolar öncesinde alkohol ve haşhaş içtiği yönünde açıklamalar yapıldı. Bu açıklama kamuoyu tarafından yoğun tepkiyle karşılandı.