Home , Haberler , 26 Eylül 1999 Ulucanlar Hapishanesinde 10 devrimci tutsak katledildi

26 Eylül 1999 Ulucanlar Hapishanesinde 10 devrimci tutsak katledildi

ulucanlar2Faşist Türk devletinin ABD-AB’den ithal ettiği F Tipi Hapishaneler sürecini hayata geçirmek için başlattığı ilk saldırı furyası 1996 yılında gerçekleştirilen ölüm oruçları eylemlerine çarpmıştı. 1996 yılında devrimci tutsaklar tarafından gerçekleştirilen ölüm orucu eylemi büyük bir ses getirmiş, içerde ve dışarda yapılan çalışmalar neticesinde ölüm orucu eylemi zaferle sonuçlanmış, yapılan bu onurlu eylem neticesinde ise 12 devrimci tutsak yaşamını yitirmişti.

O dönemin koşulları içerisinde F Tipi projesinde geri adım atan faşist Türk devleti ise yeni saldırı planları hazırlayarak, hapishanelere dönük kapsamlı bir saldırı süreci başlatmıştı.  Bu saldırı furyasının en vahşi şekliyle uygulandığı alanlardan biriside kuşkusuz Ulucanlar Hapishanesiydi. 26 Eylül 1999 tarihinde “tutsakların isyan çıkardığı” iddiasıyla Ulucanlar Hapishanesi’de bulunan devrimci tutsaklara karşı gerçekleştirilen saldırı neticesinde 10 devrimci tutsak katledilmiş, onlarcası ağır şekilde yaralanmıştı.

Yüzlerce asker-polis eşliğinde, her türlü ağır silahın kullanıldığı  Ulucanlar katliamında yaşamını yitiren devrimci tutsaklar şunlardı; Ümit Altıntaş, Abuzer çat, Zafer Kırbıyık, Halil Türker, Habip Gül, İsmet Kavaklıoğlu, Önder Gençarslan, Aziz Dönmez, Ahmet Savran, Mahir Emsalsiz.