Anasayfa , Haberler , ‘Uranüs’ün uydularında dev okyanuslar olabilir’

‘Uranüs’ün uydularında dev okyanuslar olabilir’

Haber Merkezi | 06.01.2021 | Güneş Sistemi’nin kütle açısından dördüncü büyük gezegeni olan Uranüs’ün en az beş uydusunun yeraltında okyanuslar barındırdığı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz ay düzenlenen Amerikan Jeofizik Birliği’nin 2020 sonbahar kongresinde, Uranüs’ün uydularına dair yapılan yeni araştırmalar paylaşılmıştı.

Araştırmalarda Uranüs’ün uydularından Miranda, Titania, Oberon, Ariel ve Umbriel’e yoğunlaşıldı. Söz konusu uydular, yüzeyinin altında büyük bir okyanus barındırdığı bilinen Jüpiter’in uydularından Europa’ya olan benzerlikleri nedeniyle seçildi.

Bu uyduların yüzeylerinin buz volkanlarına (cryovolcano) benzerlikler gösterdiği bildiriliyor. Bu ise söz konusu uyduların yüzeylerinin altında sıvı ve buhar halinde materyaller barındırıyor olabilecekleri anlamına geliyor.

1986 yılında uzaya gönderilen Voyager 2 adlı uzay aracının çektiği görüntülere dayandırılan araştırmalarda, fragmente olmamış materyaller, dağ sırtları, vadiler ve kıvrımlara dikkat çekiliyor. Bu görüntülerin söz konusu uyduların yüzeylerinin altında okyanus barındırdığı ihtimalini güçlendirdiği belirtiliyor.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacılarından Benjamin Weiss’e göre, Güneş Sistemi içinde ‘yaşanabilir başka alanların’ olup olmadığı en önemli soru. Weiss, Jüpiter’in uydularından Europa ve Encelade’de olduğu gibi farklı uyduların küçük boyutlarına rağmen su barındıracak derecede sıcak bir sisteme sahip olup olmadıklarının da araştırılacağını belirtti.

ANF