Home , Haberler , 21 işçinin katledildiği Davutpaşa katliamı unutulmadı

21 işçinin katledildiği Davutpaşa katliamı unutulmadı

davutpasaiSTANBUL-14-07-2014-  2008 yılında İstanbul Davutpaşa’daki bir maytap fabrikasından gerçekleşen ve 21 işçinin katledildiği Davutpaşa katliamı ile ilgili olarak süren davada karar açıklandı.

Kararda, 2 belediye görevlisine 7,5 yıl hapis cezası, binanın sahibi 2 kardeş de 5 yıl hapis cezası verilirken Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve dönemin Çalışma ve

Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ise beraat etti.

Hapis ezaları verildi

21 kişinin öldüğü, 115 kişinin yaralandığı kaçak maytap fabrikası ile ilgili olarak dün kararını açıklayan Bakırköy 6. Ağır Ceza mahkemesi; Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal ve Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin’e  “taksirle ölüme neden olmak” suçundan 9’ar yıl hapis cezası verdi. Ceza iyi halleri nedeniyle 7 yıl 6 aya indirildi.  Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ve Servet Kırna 5’er yıl hapis cezasına çarptırılırken, ceza 4 yıl 2 ay hapis cezasına indirildi. Mahkeme hapis cezasını da günlüğü 20 TL’den 30 bin 400 TL’ye para cezasına çevirdi. İki sanığın bu cezayı 24 eşit taksitte ödemesi karara bağlandı.

Halen görevine devam eden İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası iyi hal nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirildi. Mahkeme bu cezası 18 bin 200 TL para cezasına çevirdi.

Bina sahipleri Resul Koçyiğit ve Remzi Koçyiğit kardeşlere 6 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme bu cezayı iyi hal nedeniyle 5 yıla indirdi.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve atölye çalışanlarından Hasan Altay beraat etti.

“Davutpaşa’yı unutmadık, unutturmayacağız”

Duruşmaya katılan aileler Adliye önünde bir de basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasında konuşan avukat Gökhan Küçük, bölgenin sanayi bölgesi olduğunu ve yüzlerce işletmenin bulunduğunu belirterek “Dolayısıyla mevcut risk belirli. Bir idareci, belediye, belediye başkanı olarak mevcut statejik planlamanız içinde bu bölgedeki riskleri telafi etmek ve önlemekle yükümlüsünüz. Dolayısıyla gerek iddia makamının gerek savcının Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın kusursuz olduğu yönündeki mütalaasına bu açılardan itiraz ettik” dedi.

Basın açıklamasında aileler adına konuşan Hakkı Güleç ise konuşmasında, Davutpaşa davasının bir emsal olduğunu ve caydırıcı cezalar verilmediği müddetçe işçi cinayetlerinin son bulmayacağını belirterek “Kesinlikle Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın bu davadan beraatını kabul etmiyoruz. Bilirkişi raporunda sorumlu bunan bütün sanıkların eksiksiz bir şekilde yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz“ dedi

Ne olmuştu?

Davutpaşa Çiftehavuzlar Caddesi Site Sokak’taki kaçak maytap fabrikası 31 Ocak 2008’de patlamış, patlamada 21 kişi hayatını kaybederken, 115 kişi de yaralanmıştı.

Savcılığa sunulan raporda, maytap atölyesinin sahibinin yanı sıra gerekli kontrolleri yapmadıkları gerekçesiyle  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Zeytinburnu Belediye Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve BEDAŞ Genel Müdürlüğü de kusurlu bulunulmasına rağmen dava açılması sürekli geciktirilmişti.

Patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralı olarak kurtulanlar kurdukları platform aracılığıyla 35 hafta boyunca her pazar günü Taksim’de yapılan aile eylemleri sonucu bir dava açılmış ancak Danıştay kararı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın yargılanması engellenmişti.(ÖG)