Home , Haberler , 13 Mayıs 2014 tarihinde SOMA’DA İŞÇİ KATLİAMI! YÜZLERCE İŞÇİ DİRİ DİRİ MEZARA GÖMÜLDÜ!

13 Mayıs 2014 tarihinde SOMA’DA İŞÇİ KATLİAMI! YÜZLERCE İŞÇİ DİRİ DİRİ MEZARA GÖMÜLDÜ!

maden-soma13 Mayıs 2014’te Türkiye’nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlan katliam, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.
Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 17 Mayıs 2014 tarihinde yaptığı açıklamada, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiğini ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiğini açıkladı.

Türkiye’de madenciler, 2013 yılı sonunda ülkedeki tehlikeli çalışma koşullarını protesto etti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili madenin güvenliğinin araştırılması teklifini bu katliamın gerçekleşmesinden yalnızca yirmi gün önce reddetti.
Faşist Türk devleti iş cinayetleriyle dünya’da ilk üç sıradadir. Tarihi başta maden işçileri olmak üzere on binlerce işçi katliamları ile doludur. İş sağlığı ve güvenliği noktasında kara bir tarihe sahip olan TC, dünya ortalamasında iş güvenliğine uymayan ülkeler içinde yer almaktadır..Her gün  işçiler, emekçiler iş cinayetlerine kurban edilirken, bugüne kadar bu katliamların sorumluları ne ortaya çıkarılmış nede hesap sorulmuştur.

Bu iş cinayetlerini ’ölüm madencilerin kaderidir’ diye açıklayan R.Tayyip  Erdoğan, katliamcılığını gizlemek için toplumun inançları üzerinde ölüm telalığı yapmaktadır. Bugüne kadar yaşanan katliamlarda olduğu gibi, Soma’daki ölümlerin nedeni de iş güvenliği hükümlerinin yerine getirilmemesidir.

*Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve devlete bağlı Ege Linyit İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Ulu ile ilgili olarak  „kovuşturmaya yer olmadığı“ kararı verildi.
*Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde  görülen davanın duruşmasında davada tutuklu sanıkların tahliyesinin başlaması  madenci ailelerini tedirgin etti. Gerçek suçluların gözaltına alınmadığına inanan aileler, asıl Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yetkilileri ve müfettişleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin de yargılanması gerektiğini belirtiyor.
Bu gidişle tutuklu sanıkların hepsinin salınacağını ileri süren aileler, Soma davasında adaletin tecelli edeceğine inanmadıklarını belirtiyorlar.