Anasayfa , Haberler , 1 Mayıs’ta Deri İşçileri Coşkulu ve Kitlesel Şekilde Alanlarda Taleplerini Dile Getirdiler

1 Mayıs’ta Deri İşçileri Coşkulu ve Kitlesel Şekilde Alanlarda Taleplerini Dile Getirdiler

İSTANBUL | 03 – 05 – 2011 | İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yüz binlerce emekçinin katılımı ile coşkuyla kutlandı. Uzun yıllar verilen kararlı bir mücadele ile yasallaşan 1 Mayıs’ta İstanbul’da yine mücadeleler sonucu elde edilen 1 Mayıs alanı-Taksim yüz binlerce emekçi ile doldu.

Deri-İş Sendikası Genel Merkezi, Tuzla Şubesi ve Çorlu Temsilciliği’ne bağlı işçiler eşleri ve çocukları ile sabah saat 9.30’da Dolmabahçe’de buluştu ve Türk-İş’e bağlı diğer sendikalarla beraber meydana yürüdü. “Yaşasın 1 Mayıs Dünya İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü”, “Birlik Mücadele Zafer”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “1 Mayıs Birliğimiz, Birliğimiz Gücümüzdür” pankartlarının açıldığı Deri-İş korteji coşkulu sloganlarla meydanda yerini aldı.

Konuşmaların ardından sahne alan Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Agire Jiyan ile 1 Mayıs halaylarla, sloganlarla, büyük bir coşkuyla kutlandı.

İşçi sınıfı tüm görkemiyle meydanda yerini alarak taleplerini dile getirdi. Emeğe dönük saldırılara, esnek, güvencesiz ve kayıt dışı çalışmaya, düşük ücrete ve uzun çalışma saatlerine karşı örgütlü gücünü gösterdi, sendikalı, güvenceli çalışma taleplerini haykırdı.

Düzce

2000’li yılların başından bu yana hızla sanayileşen Düzce’de işçi sınıfı bilinçlenme, örgütlenme ve hakkını arama mücadelesini ileriye taşımaktadır. İşçiler özellikle mücadeleci sendikalarda birleşmekte, sendikal baskılara karşı Masdaf ve DESA örneğinde olduğu gibi direnişler örgütlemekte, birçok işyerinde ise toplu sözleşme imzalanmaktadır.

Düzce’de işçi sınıfının örgütlü gücünü açığa çıkarmak, farklı konfederasyonlardan ve sektörlerden işçilerin ve kamu emekçilerinin ortak mücadelesini geliştirmek ve ortak talepleri haykırmak için bu yıl Düzce’de tüm sendikaların içinde yer aldığı Sendikal Platform tarafından düzenlenen 1 Mayıs kitlesel ve coşkulu geçti.

Düzce tarihinde ilk kez Sendikal Platformun kararlı duruşu ile şehrin en işlek caddelerinden İstanbul Caddesi işçilere verildi, işçiler yolu trafiğe kapayarak Belediye önündeki meydana kadar yürüdüler. Saat 2 ile 5 arasında gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasında sendika temsilcileri konuşmalar yaptılar, işçiler horonlarla, halaylarla uluslar arası işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma gününe Düzce’den ses verdiler.

DESA’da uzun süredir kararlı ve ısrarlı bir mücadele yürüten Deri-İş üyesi işçiler de aileleri ile beraber 1 Mayıs’ta Deri-İş kortejinde yürüyüşe katıldılar. “Yaşasın 1 Mayıs” pankartını açan üyelerimiz “DESA’da emeğimin hakkını istiyorum”. “Birlik-Mücadele-Zafer”, “Yaşasın DESA direnişimiz” dövizlerini taşıdılar. “Birlik-Mücadele-Zafer”, “Sendika hakkımız engellenemez” vb sloganlar coşkulu şekilde atıldı.

İzmir

İzmir’de 1980’lerden bu yana en kitlesel, en görkemli 1 Mayıslardan birine daha İzmir işçi ve emekçileri imzasını attı. Deri-İş Sendikası da “Bütün Ülkelerin İşçileri Birleşiniz” yazılı pankartıyla alanda yerini aldı.

Üyelerin ve ailelerinin katılım gösterdiği Deri-İş korteji coşkulu sloganlarla taleplerini dile getirdi. 11.30’da Alsancak Garı’nda başlayan yürüyüşün ardından meydana kitleler ancak saat 13’de ulaşabildi. Alanda konfederasyonlar adına konuşmalar yapıldı ve konserlerle işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı özüne uygun şekilde kutladı.

DERİ-İŞ BASIN BÜROSU