Home , Dünya , Google Maps'de Kürdistan Haritası

Google Maps'de Kürdistan Haritası

DÜNYA | 05 – 03 – 2011 | İnternet arama motoru liderlerinden Google şirketinin sunduğu Google Maps (Google Harita) servisi çok tartışılaracak bir adım atarak, sınırları Türkiye’den Gürcistan’a ulaşan Kürdistan haritasını kullanıcılara sundu.

TARİHİ VERİLERE GÖRE KÜRDİSTAN

Kürdistan’ı ‚Kürtlerin içerisinde her zaman görünen nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu jeo-kültürel ama gayri resmi bir bölge‘ olarak tanımlayan Google, bu bölgede yaşayan halkın dili, kültürü ve ulusal kimliği açısından özerklik arzettiğinin altını çizerek ‚Çağdaş Kürdistan’ın kullanımı temel olarak Kürtlerin yaşadığı Türkiye’nin doğusu (Kuzey Kürdistan), Irak’ın Kuzeyi (Güney Kürdistan), İran’ın kuzey batısı (Doğu Kürdistan) ve Suriye’nin kuzeyine (Batı Kürdistan) kadar ulaşıyor. Bu harita, bazı harita ve tarihi verilere göre tarihsel olarak Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu alanların tahminidir‘ açıklamasında bulundu.

Çıkarılan Kürdistan haritasında Sivas, Maraş, Antep, Kilis, Musul, Kerkük, Kırmanşah, Iğdır, Kars, Erzurum ve Erzincan dikkat çeken şehirler iken, Kürdistan için özel önem arz eden kentler ise teker teker tanıtılıyor.

KÜRDİSTAN`IN BAŞKENTLERİ

Jeo-kültürel Kürdistan bölgesinin en büyük kenti ve yarı başkenti olarak tanımlanan Diyarbakır’ın kürtçe isminin Amed olarak tanındığını ve Amed’in aynı zamanda Kürt siyasetinin de merkezi olduğunu vurguladı.

Google Maps ayrıca Erbil’i (Hewler) Irak Kürdistan’ının, Sine (Sanandaj) kentini ise İran Kürdistan’ının başkenti olarak gösterirken, Qamişlo şehrinin de Suriye’deki Kürtlerin ortak aktiviteleri açısından anahtar bir kent olduğunun altını çiziyor.

Google Maps Kürdistan haritası bu adreste görüntülendi.