Home , Dünya , Silahlı muhalifler Humus’tan çekilmeye başladı

Silahlı muhalifler Humus’tan çekilmeye başladı

humus-tahliyeSURiYE |07-05-2014 |BM’nin arabuluculuğuyla Suriye yönetimiyle varılan anlaşma çerçevesinde Humus’un eski kent bölgesindeki silahlı muhalif gruplar kentten çekilmeye başladı.

Yakın Doğu Haber’in El Alem televizyonundan aktardığı habere göre, Humus’un eski kent bölgesindeki silahlı muhalif gruplar bulundukları yerlerden çekilmeye başladı. Haberde ilk grubun iki otobüsle kentten ayrıldığı ve bu çekilmeyle eş zamanlı olarak yaklaşık bir yıldır silahlı grupların kuşatması altında tutulan Halep’in Nubl ve Zehra beldelerine ulaşan yolun da açıldığı belirtildi.

Silahlı grupların çekilmesinden önce Humus Valisinin, Uzlaşma Komitesi ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi ile çekilmeye nezaret edilmesi konusunda görüşmeler yaptığı bildirildi.

Öğlen saatlerinde ikinci grubun da kentten çekilme için hazırlık yaptığı belirtilirken Nubl ve Zehra beldelerine ilk insani yardımın da ulaştırıldığı açıklandı.

Görgü tanıkları, Humus’un eski kent bölgesinden Daru’l- Kebir bölgesine doğru çekilen ilk grup içerisinde yaklaşık 220 kişinin bulunduğunu söyledi.

El Meyadin televizyonu ise yapılan anlaşmaya rağmen silahlı grupların Nubl ve Zehra beldelerine 5 roket saldırısı düzenlediğini, roketlerin can kaybına neden olmadığını ancak maddi hasar yarattığını bildirdi. Nubl ve Zehra beldelerine insani yardım götüren konvoyun silahlı gruplar tarafından durdurulduğu ve bölgede çatışmalar yaşandığı belirtildi.

Nusra’da anlaşmaya uyacak

BM’nin girişimiyle aylar boyunca ateşkes için müzakereler yürütülmüştü. Eski kent bölgesine sıkışan muhaliflerin tahliyesini içeren anlaşmaya göre, kuzeyde yer alan ve Suriye yönetimine desteğin sürdüğü 2 Alevi kasabasına yönelik silahlı muhaliflerin kuşatması gevşetilecek.

BBC Türkçe’nin haberine göre, anlaşmayı kabul edip etmeme konusu, muhalifler arasında çetin tartışmalar yaşandı. El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi bir dizi intihar saldırısı ile kuşatmayı kırmayı denediği ancak daha sonra bu gruba bağlı militanların da anlaşmaya uyma kararı aldığı belirtildi.

Mayıs’tan bu yana Humus’ta bulunan gazeteci Hediye Levent, söz konusu anlaşmanın aslında Cuma gecesi (2 Mayıs) yürürlüğe girdiğini, üç gün süreceğini, fakat Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusu militanlarının aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle iki gün daha uzatıldığını bildirdi. Ancak anlaşma söylentisi sonrasında kentte herhangi bir çatışmaya şahit olmadığını söyledi. Levent, rakamların kesin olarak bilinmediğini fakat yaklaşık 1100 silahlı militanın bölgeyi tahliye edeceğini söyledi. Bölgede 45 Hristiyan ailenin de olduğu belirtiliyor.(sendika. org)