Anasayfa , Avrupa , 8 sosyalist için AİHM önünde açlık grevi

8 sosyalist için AİHM önünde açlık grevi

avegkon aclikgreviSTRASBOURG |07-05-2014 | Avrupa’da yaşayan Türkiyeli sosyalistler, Bayram Namaz,  Arif Çelebi, Füsun Erdoğan, Naci Güner, Seyfi Polat, Mehmet Ali Polat, Turaç Solak ve Erkan Özmemir’in tutukluluğunun devam etmesini protesto etmek amacıyla AİHM önünde 10 günlük açlık grevi başlattı.

AvEG-Kon, yaklaşık 8 yıldır tutuklu olan Türkiyeli sosyalistler Bayram Namaz,  Arif Çelebi, Füsun Erdoğan, Naci Güner, Seyfi Polat, Mehmet Ali Polat, Turaç Solak ve Erkan Özmemir’in tutuklularının devam etmesini “Türkiye’de çifte hukuka son verilmesi ve 8 sosyaliste özgrülük için” sloganı ile 7-17 Mayıs tarihleri arasında bir açlık grevi düzenliyor.

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ile birlikte 5 yıl cezaevinde kalan kişilerin özgürlüğüne kavuşmasına zemin sunan yasanın Ergenekon ve Zirve Yayınevi davasında uygulanması, sosyalist tutukluların tutukluluk hallerin devam etmesini protesto eden AvEG-Kon, bugün öğleden sonra Avrupa’nın başkentlerinden Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde 10 günlük açlık grevine başladı.

Avupa’nın çeşitli ülkelerinden 4’ü kadın, 6’sı erkek, 10 kişinin daimi olarak katılacağı 10 günlük açlık grevinde dayanışmacılar da yer alacak.

AvEG-Kon tararfından yapılan açıklamada “Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılık kurumu ve kararı veren özel yetkili mahkemeler kaldırılı. AKP hükümeti ve bizzat hükümet başkanı Tayyip Erdoğan, bu savcıların ve mahkemelerin çeteleştiklerini, ‘paralel devlet yapılanması’nın hizmetine girdiğini açıkladılar. İnsanların sahte delillerle, kompolarla tutuklandıklarını, savcı ve hakimlerin polisin emrinde hareket ettiğini itiraf ettiler. Yeni yasa çıktığında 8 sosyalist, tutukluluklarının 7. yılını geride bırakmışlardı. Mahkemenin verdiği hüküm henüz Yargıtay’da görüşülmemişti. Dolayısıyla tutukluluk statüsü geçerliliğini koruyordu. Derhal tahliye edilmele gerekiyordu” dedi.

8 sosyalistin avukatlarının tahliye başvurusunun, ilgili yasanın açık hükümlerine ve “Ergenekon davası” sanıkları örneğine rağmen reddedildiği de belirtilen açıklamada, sonraki başvuruların da keyfi bir biçimde reddedildiğine dikkat çekti.

AvEG-Kon açıklamasında, çifte hukuk uygulamaesını protesto etmek ve sosyalistlerin serbest bırakılması için başlatılan açlık grevi ile dayanışma  çağrısı da yapıldı.

AvEG-Kon üye ve yöneticileri açlık grevinin yanısıra, çeşitli merkezlerde imza kampanyası, stand açma, Türkiye elçilikleri önünde eylem de düzenleyecek. (ANF)