Home , Avrupa , Hollanda’da Eğitimciler Greve Gidiyor!

Hollanda’da Eğitimciler Greve Gidiyor!

ogretmenler grevdeGRONINGEN | 26-03-2014 | 25  mart çarşamba günü Hollanda’nın Groningen şehrinde buluna Noorderpoort College, orta derece meslek eğitim okulunun öğretmenleri işbırakma eylemi yaptılar.  Öğretmenler bu ve benzeri orta meslek okullarında iş baskısının çok yüksek olduğunu ve bunu asgariye düşürecek önlemlerin alınmasını talep ediyorlar.

1400 kişinin çalılştığı meslek okulunda yapılacak olan dönüşümlü uzun vadeli grevin başlangıcı  Eğitim sendikası tarafından desteklenmekte. Beklentilere göre 400 ile 500 arası öğretmen greve katılmasından yana. .

Öğretmenlerin en öne çıkan taleplerinden birisi ise sürekli görevlerine yeni görevlerin eklenmesi ve bundan dolayı eğitim kalitesinin düşmesi riski. Hem öğretmenler bu ek görevlerden dolayı zaman sıkıntısı yaşayıp hem aşırı iş yoğunluğuna maruz kalırken, eğitim  sevyesininde doğal olarak düşmesidir.

Eğitim Bakanlığının 2009-2012 arası verilerine göre öğretmen başına düşen öğrenci sayıs dahada yükselmiştir. 2009 yılında bu orantı 16 öğrenciye 1 öğretmenken bu rakam 2012 de öğretmen başına 18 öğrenci düşmekte. .

Aynı zamanda eğitim ve emeklilik siteminde yapılan değişikliklerden kaynaklı olarak genç öğretmenler için iş olanaklarının daraltılması eğitim sektörünü oldukça zor bir duruma sürüklerken bu konuda hiçbir düzeltme yapılmamasınıda talepler arasında.

Talep edilen önlemler alınmadığı takdirde 1 nisan da Arnhem-Nijmegen  bölgesinde iki orta meslek eğitimi öğretmenleri greve gideceklerdir.  8 Nisan da Limburg bölgesinde ve 15 Nisan’da ise Güney Hollanda eyaletine yapılacak grevlerle daha da yayılması planlanılmakta.