Anasayfa , Avrupa , Zürih’te Coşkulu 1 Mayıs Kutlaması

Zürih’te Coşkulu 1 Mayıs Kutlaması

Dünya işçi sınıfına, ezilenlere ve dünyanın tüm halklarına karşı baskı ve sömürünün daha da yoğunlaştığı bir süreçte 1 Mayıs tüm alanlarda olduğu gibi İsviçre’de de kutlandı. Birçok şehirde örgütlenen eylem ve etkinliklerden bir tanesi de Zürih şehrinde oldukça eski bir gelenek olan 3 günlük festival seklinde yoğun katılımlı ve coşkulu sonlandırıldı. Zürih’te Enternasyonal proletaryanın Birlik Emek Ve Mücadele günü 1 Mayıs 28 Nisan günü kurulan stantlarla ve planlanan etkinliklerle başladı. Komitenin planlamasına göre 28/29 Nisan ve 1 Mayıs günlerinde çeşitli organizasyonlarla gerçekleşti.

23 Nisan günü, Dersim Aliboğazı mevkiinde, Faşist TC ordusunun operasyonunda katledilen 2 Halk Savaşcısı Gül Kaya (Nergis) ve Hasret Tanrıverdi (Çiğdem) için 29 Nisan’da esasen Türkiyeli devrimci örgütlerin katılım sağladığı bir anma yürüyüşü yapıldı. Nergis ve Çiğdem’in resimlerinin taşındığı anma saat 16.00’da 1 Mayıs festival alanında başladı. festival alanında yapılan kısa bir yürüyüşün ardandan eylem çeşitli konuşmalarla sonlandırıldı. Anmada sık sık “Gerillalar ölmez, yaşasın halk savaşı” ve “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı.

1 Mayıs komitenin de örgütleyicileri arasında yer aldığı yürüyüş saat 11.00’da Helvetiaplatz’da kitlenin yürüyüşe geçmesi ile başladı. Alanda Sendikalar, Demokratik kitle örgütleri, Enternasyonal örgütler, İsviçreli yerli kurumlar, Türkiye ve Türkiye Kürdistan’lı devrimci örgütler kendi kortejlerini oluşturdu. Türkiyeli devrimciler esas olarak HBDH bileşeni kurumlarla ortak bir kortej oluşturarak kalplerinin attığı coğrafyadaki faşizme karşı birleşik mücadeleye Zürih’ten bir ses olmaya çalıştılar. MLKP, MKP, PKK, DKP ve TKP/ML taraftarlarının oluşturduğu kortej coşkulu bir şekilde 1 Mayıs’ ın anlam ve önemine uygun bir şekilde yürüyüşünü sürdürdü. Yürüyüş kolunda HDK/İsviçre, Halk Cephesi, SYKP, KKP gibi birçok devrimci demokrat örgütte pankart ve bayrakları ile varlığı ile rengarenk bir görüntü oluşturdu.

1 Mayıs komitesinin ve katılımcı kurumların örgütlediği panel ve etkinliklerle 3 gün süren  2018 1 Mayıs’ı geride bırakıldı.