Home , Haberler , Yunanistan’dan Erdoğan’a Ege adaları tepkisi: “Tehlikeli sözler, saygı duyun”

Yunanistan’dan Erdoğan’a Ege adaları tepkisi: “Tehlikeli sözler, saygı duyun”

Tayyip Erdoğan’ın tarihi yeniden yazıp Lozan Antlaşması ile kaybedildiğini iddia ettiği ve hak iddia ettiği Ege adaları için komşudan tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı “anlaşmalara saygı” istedi, Başbakan Aleksis Çipras Erdoğan’ın sözlerini “tehlikeli” buldu

yunanistan_ada

Tayyip Erdoğan’ın tarihi yeni baştan yazarak Ege adalarının 1923’teki Lozan Antlaşması ile kaybedildiğini ileri sürmesine ve Ege adaları üzerinde hak iddia etmesine Yunanistan’dan sert tepki geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin 1923 Lozan Antlaşması’na saygı duyması istendi, “Lozan Antlaşması ve tüm uluslararası hukuk, uygar dünyanın gerçekleri ve hiç kimse, buna Ankara da dahil, bunu inkar edemez” denildi.

Erdoğan’ın açıklaması hemen hemen tüm basın-yayın organlarında manşet olurken; televizyonlara ve gazetelere konuşan Yunan politikacılar Erdoğan’ın açıklamaları için “tehlikeli”, “kışkırtıcı”, “saldırgan” gibi ifadelerle yorumladı. Yorumlarda, Erdoğan’ın sözlerinin Kıbrıs’ta çözüm adımlarının atıldığı bir dönemde gelmesine de dikkat çekildi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da sessiz kalmadı. Çipras, “Yunan-Türk ilişkilerini ve Ege denizi ile adaların mevcut durumunu belirleyen Lozan Antlaşması’nı sorgulamak, iki ülke arasındaki ilişkiler ve daha geniş bölge için tehlikeli” diyerek Erdoğan’a tepki gösterdi.

Erdoğan, kafasına göre tarih yazarsa…

Tayyip Erdoğan, geleneksel muhtarlar toplantısında 15 Temmuz darbe girişimine karşı duruşlarını “İkinci Kurtuluş Savaşı” olarak nitelemiş, oradan Lozan Antlaşması’nı hedef almış ve Osmanlı Devleti’nin 1912 Uşi Antlaşması ile kaybettği Ege adalarının Lozan Antlaşması ile kaybedildiğini iddia etmişti:

15 Temmuz Türk milletinin ikinci kurtuluş savaşıdır. Tarihte bize ne yaptılar? 1920’de bize Sevr’i gösterdiler, 1923’de Lozan’ı bize razı ettiler. Birileri bize Lozan’ı zafer diye yutturmaya çalıştılar. Her şey ortada. Şu anda Ege’yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan’da verdik. Oralar bizimdi, oralarda hala camilerimiz, mabetlerimiz var. Şu anda hala Ege’de kıta sahanlığı ne olacak bunları konuşuyoruz. Hala bunun mücadelesini veriyoruz. İşte o anlaşmada masada oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını vermediler, veremediler. Veremedikleri için bunun sıkıntısı biz yaşıyoruz.