Home , Haberler , Yunan Konsolosluğu önünde “ATİK’lileri serbest bırak” eylemi

Yunan Konsolosluğu önünde “ATİK’lileri serbest bırak” eylemi

IMG_7274İstanbul: Bugün, DDSB, Partizan, YDG ve YDK tarafından düzenlenen bir eylemle Taksim’de bulunan 2 ayrı Yunan Konsolosluğu önünde “ATİK’lileri serbest bırak” eylemi yapıldı. Kitle daha sonra Kazancı Yokuşu’nda düzenlenen 1 Mayıs anmasına katıldı.

15 Nisan’da Almanya merkezli başlatılıp, İsviçre, Fransa ve Yunanistan’a da sıçrayan operasyonlarda ATİK ve Yeni Kadın üye ve taraftarlarına yönelik tutuklama terörüne dönük tepkiler devam ediyor.
Bu tepkilerden biri de bugün (29 Nisan) İstanbul-Taksim’de bulunan Yunan Konsoloslukları önünde gerçekleştirildi. Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), Partizan, Yeni Demokrat Gençlik (YDG) ve Yeni Demokrat Kadın (YDK) tarafından düzenlenen eylemle yarın (30 Nisan) Yunanistan’da gerçekleşecek olan ATİK taraftarlarının mahkemesi öncesi “Yunan devleti ATİK taraftarlarını serbest bırak” çağrısı yapıldı.

“Diren ATİK, İstanbul seninle”

İlk olarak Galatasaray Lisesi arkasında bulunan Yunan Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen kitle sloganlarla yolu keserek pankart açtı. Çevik kuvvetin konsolosluk önüne etten duvar ördüğü eylemde “Yunanistan elini ATİK’ten çek! Tutuklananlar serbest bırakılsın!” yazılı pankart açılarak eyleme başlandı.

IMG 7310

Yunanistan elini ATİK’ten çek”, “Diren ATİK, İstanbul seninle”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarının atıldığı eylemde kitle adına açıklamayı YDK’lı Rahime Karvar okudu.

Gerçekleştirilen operasyonun TC işbirliği ile yapıldığına dikkat çeken Karvar, “Bu operasyonlarda en fazla dikkati çeken ise sol, sosyalist söylemleri ile iktidara gelen Syriza hükümetinin tutumu olmuştur. Ne var ki bu operasyonda takındığı tutum iddialarına ve söylemlerine uygun olmamış ve Syriza devleti, Almanya devletinin geliştirdiği bu operasyona ortak olmuştur. Yunanistan makamları uygulanan politikalara biat etmekte ve harfiyen uygulamaktadırlar” dedi.

Syriza hükümetini söylemlerine uygun hareket etmeye çağıran açıklama, yarın gerçekleşecek mahkemede ATİK taraftarlarının serbest bırakma çağrısı ile sonlandı.

2. eylem Yunan Başkonsolosluğu önünde oldu

Kitle daha sonra buradan ayrılarak İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Yunan Başkonsolosluğu’nun diğer binası önüne geldi. Burada da sloganlar atan kitle adına açıklama yeniden okundu.

IMG 7305Daha sonra söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 1. Bölge Adayı Hasan Gülüm, ATİK’in Türkiye açısından rahatsız edici pratikleri olduğuna, Türkiye’de yaşanan her türlü baskıya karşı burada ezilen kesimlerle dayanışma içinde bulunduğuna ve maddi-manevi kampanyalar yürüttüğüne dikkat çekti. Yunanistan hükümetini tutsakları serbest bırakmaya çağıran Gülüm’ün ardından söz alan Taylan Kulaçoğlu da saldırıyı kınayarak tutuklananların serbest bırakılmasını istedi.

Kitle daha sonra 1 Mayıs 1977 şehitlerini anmak için Kazancı Yokuşu’nda düzenlenen eyleme geçti.